čtvrtek 16. června 2016

Jak si organizovat čas na mateřské

Nejsem rozhodně žádný expert a můj time management je poslední dobou dost v pytli, protože chodím pravidelně všude pozdě, případně zapomenu přijít úplně. Nicméně, abych přes den alespoň něco stihla a to něco nebylo jen postavení mašinky z Dupla, snažím se dodržovat určitá pravidla, která mi v tomto směru pomáhají. Jedna kamarádka mi nedávno řekla, že nechápe, jak to všechno stíhám. Taky někdy nechápu, ale někdy taky vůbec nic nestíhám. Ale poslední dobou to docela šlape a já nemám pocit, že se doma brodím v extra hlubokém bordelu (standardní nepořádek však zůstává a já se už naučila nehroutit se z toho) nebo že pod tíhou úkolů nevím, kde mi hlava stojí. Na druhou stranu musím podotknout, že celý den jedu jak mašina prakticky bez zastavení, což nemusí každému vyhovovat. Mně rychlé tempo nevadí. Mám ráda, když se pořád něco děje. Pokud to jde, tak i relaxuji raději aktivně. Vlastně si už ani neumím představit jen tak si sednout před televizi, hodit nohy na stůl a naslepo koukat, co zrovna dávají.

tipy jak zvládnout mateřství, mateřství, jak využít čas na mateřské

Matilda je pro mě vždy priorita číslo jedna. Kromě běhání kolem ní si ale ráda udělám čas i na jiné ne-maminkovské aktivity. Těmi jsou třeba tento blog. Také už nějakou dobu učím angličtinu, což momentálně trošku brzdím, protože se mi naskytla jiná pracovní příležitost, která se dá ideálně skloubit s mateřskou. Navíc mám kolem sebe spousty kamarádek s dětmi i bez, se kterými s Tilišákem rády trávíme čas. Mimo to se snažím pravidelně cvičit, občas vyrazit do lesa se psy a někdy bych mohla měla i uvařit a uklidit. A pak je tu vlastně ještě ten pán, co tu s námi bydlí a občas vyžaduje moji pozornost. :)

Chtěla bych s vámi tedy sdílet pár tipů, které dávají mým dnům na mateřské nějaký řád a zároveň díky nim stihnu spoustu věcí udělat a vyřídit. Aplikovatelné je to však spíše pro maminky s jedním dítětem, jelikož fungování se dvěma dětmi ještě natrénováno nemám.

Co tedy v rámci každodenního režimu funguje u nás?

Uklízet vždy a pouze s dítětem za zadkem

Dřív jsem čekala, až Máťa usne nebo si ji vezme babi ven v kočárku, abych udělala generální úklid domu. A záhy jsem zjistila, jaká to byla chyba, protože mi pak nezbyl čas na nic ostatního. Proto teď uklízím vždy za Tilišákova bdělého stavu. Miluje vysavač, takže vysávání je pro ni super hra. "Pomáhá" mi s vyskládáváním myčky, kdy třeba vybírá z košíku příbory a háže je po zemi. Když skládám oblečení, tak jí vždy hodím pár kousků vedle na hromádku a ona si to dává na hlavu a všelijak se do toho snaží dostat, což mi dá pár minut na to poskládat do skříní všechno ostatní. Když na rychlo umývám koupelnu nebo záchod, nahážu jí před tím nějaké prádlo do pračky, protože ráda pozoruje točící se buben. Když vytírám, strčím ji do židličky a tančím a zpívám jí u toho, což ji kupodivu chvíli taky baví (asi jsem prostě dobrá:)) Tyhle každodenní udržovací úkony děláme tedy spolu. Někdy je to těžší, visí mi u toho na noze a řve jak pavián, jindy si třeba zase vedle sedne a hraje si.

tipy jak zvládnout mateřství, mateřství, jak využít čas na mateřské
psí misky s vodou stoprocentně zabaví

Pomoc s větším úklidem

Rozhodla jsem si, že si dovolím ten luxus a třeba jednou, dvakrát do měsíce si pozvu někoho na větší úklid, který se s Matildou za zadkem už tak dobře udělat nedá. Věci jako vydrbat kachličky a spáry v koupelně zanesené vodním kamenem, kde to fakt člověk musí vzít silnou chemií. Nebo umýt balkon po zimě. Nebo umytí oken dvakrát do roka. Prostě ušetřím raději někde jinde a třeba si koupím o boty míň a nechám si trošku pomoct. Kdybych žehlila, najmu si někoho i na tuhle činnost. Ale já nežehlím... vůbec...nikdy (já vím, hrůza).

Domácí cvičeníčko

Na chození na lekce nebo do posilovny mi už žádná chvilka nezbývá a hlavně by mi bylo líto toho času, kterým strávím přesunem. Proto cvičím doma. A to právě dělám, když Matilda spí. Jakmile mi usne v kočárku na zahradě, vyběhnu do patra, kde mám šlapací orbitrec, pustím si rychle nějakou hudbu nebo TED přednášku a dvacet minut šlapu. Většinou "uběhnu" pět kilometrů a pak se přemístím na zahradu, kde se pokusím o pár výpadů na nohy (několikrát tímhle způsobem dokola obejdu zahradu) a pak si na podložce zacvičím to, co si pamatuji z jógy. Není to víc než nějakých patnáct, dvacet minut, což mi bohatě stačí a často to vyjde tak, že se Matilda chvilku po tom, co skončím, probudí. Sousedky přes plot už ví, že když cvičím, tak na mě nemají mluvit, protože si užívám pár limitovaných minut pro sebe.

Každodenní seznamy

Donedávna jsem si to šochtlila po různých papírkách na ledničku, ale teď už na to mám white board přímo v kuchyni. Tam si ráno napíšu úkoly, které ten den chci udělat. A protože miluju psaní seznamů a následné odškrtávání, občas si napíšu i to, co už jsem udělala jen pro ten pocit, abych to mohla hned škrnout. Taky si všechno konečně poctivě zaznamenávám do kalendáře, aby se mi už nestalo, že se za mnou zastaví kamarádka na návštěvu a já na ni vlastně úplně zapomněla.

tipy jak zvládnout mateřství, mateřství, jak využít čas na mateřské
seznamy píšu i mužovi, který ale dělá, že se ho to netýká (flek je na strop už měsíc) :-D

Pracuji, když má Matilda hlídání

Když mi Matildu hlídá jedna z babiček (jedna hlídá pravidelně jedenkrát týdně a druhá nepravidelně podle domluvy) snažím se pracovat. To znamená, že například napíšu blog nebo mrknu, co budu s holkama dělat na angličtině. A teď mě čeká ještě nová práce, která mi zabere nějakých deset až dvanáct hodin týdně. Tento čas je vzácný, takže zásadně neuklízím ani nevařím. Což mě vede k dalšímu bodu.

Placené tetičky

Dost jsem se tomu vyhýbala. Nechtělo se mi Tilišáka svěřovat někomu cizímu a nějak to nebylo zatím nutně potřeba. To se teď ale změnilo a já potřebuji minimálně na jedno další dopoledne pravidelné hlídání. Vypadá to, že mi ji nakonec bude hlídat kamarádka, což jde pro mě úplně ideální řešení, jelikož jí důvěřuji víc, než někomu neznámému z agentury.

Knížka jen ve vyhrazený čas

Jak jsem psala v minulém článku, tak když narazím na nějakou napínavou knihu, všechna pravidla jdou někam a já ji neodložím, dokud není přečtená. A toho se chci do budoucna vyvarovat. Takže jsem si nasadila striktní čtecí režim, kdy knížku, ať je sebelepší, beru do ruky jen, když na zahradě uspávám Matildu v kočárku anebo na chvíli před spaním. Útěchou mi je, že mi díky tomu aspoň dobrá knížka vydrží déle a nezhltnu ji za dva dny.

Návštěvy... spousty návštěv

Mám dojem, že z našeho domu se stal takový open house, kde se někdy za den vystřídají i tři návštěvy a kolikrát se tu sejdou maminky, které se před tím ani neznaly. A to je super! A když zase někdo pozve nás, moc rády z domu vypadneme. Jak je teplo, trávíme spoustu času na zahradě, blbneme v bazénku a tunelu a je to úplně o něčem jiném, než když jsme byly zavřené jen vevnitř. Navíc Matilda je tvor společenský a přítomnost jiných dětí si užívá. Opravdu se potvrzuje, že čím je starší, tím je to s ní lepší.

tipy jak zvládnout mateřství, mateřství, jak využít čas na mateřské
Matilda má spoustu kámošů a kámošek, díky tomu je na děti zvyklá a užívá si to

Zapojení toho pána co s vámi bydlí

Mám úžasného muže, kterého baví si Matildou trávit čas a nemá vůbec problém se o ni večer postarat a uspat ji. Takže v tomhle mám opravdu volnost a čas od času se proto seberu s jdu sama se psy na vycházku, s kamarádkami na večeři nebo si zajdu na masáž. A je to hrozně fajn mít možnost takhle vypadnout za zábavou (a taky si dát pořádný jídlo:). S mužem to tak máme nastavené od začátku. Oba jsme ji od malička na střídačku uspávali, nosili, houpali, krmili. Kromě kojení mě vždycky plnohodnotně dokázal ve všem zastat. A to je naprosto neocenitelná pomoc.

tipy jak zvládnout mateřství, mateřství, jak využít čas na mateřské
tatínek ví jak Tilišáka zabavit a máma může vyvětrat hlavu se čtyřnožkama

Online nákupy místo courání po obchodech

Kousek od domu máme Lidl i DMko, kde nakupuju většinu věcí, a to obvykle když se od odněkud vracím autem. Ve Sklizenu, které má u práce muž, zase kupujeme chleba, šunku a někdy maso. Poslední dobou navíc využívám často Rohlík.cz (nejen na jídlo, ale i věci do domácnosti a pro dítě), kde mají speciální program pro maminky na mateřské, takže rozvoz máte zdarma. I oblečení nakupuji hlavně přes internet. Věci pro Matildu například ze super secondhandového eshopu Brumla.cz a pro sebe obvykle na Tchibu, Zootu neo Sportissimu, kde můžu vrátit to, co mi nesedí. I když já si vlastně ani nepamatuju, kdy jsem si naposledy pořídila něco nového na sebe.

Tohle jsou věci, který už u nás tak nějak automaticky fungují. Stále jsou ale úkony, které dělám dost "randomly" a chaoticky a hodně by mi pomohlo si v nich taky udělat systém. To je třeba právě zmíněné vaření. Musím říct, že vaření mě opravdu nebaví. Někdy zvládnu uvařit i s Tilišákem visícím mi na noze, ale vaření je pro ni činnost podstatně méně atraktivní než úklid, protože se přitom moc nehýbu. Po večerech se mi obvykle nechce vařit jídlo na další den, takže to často končí tím, že v jedenáct dopoledne zjistím, že nemáme ani jedna co jíst. Poslední dobou jsem to řešila tím, že Matilda dostala kupovanou skleničku a já si dala chleba s avokádem nebo míchaná vajíčka. Můj plán tedy je dát si dohromady seznam nějakých rychlých a dobrých receptů, které můžu točit dokola a nezaberou víc než půl hodiny přípravy. A ideálně donutit se uvařit je večer na druhý den, případně si všechno alespoň před-připravit.

Další věc, která je v mém itineráři dost zanedbávaná, je randění právě s tím pánem co tu s námi bydlí :) Je to tím, že nikdo jiný nám Matildu zatím večer nekoupal a neuspával a bohužel se k tomu ani jedna z babiček moc nemá. To znamená, že večer může vyrazit do města vždy jen jeden z nás. A mně občasné večeře venku ve dvou a randíčka začínají hodně chybět. To je věc, na které bych chtěla do budoucna zapracovat a třeba některou z babiček přemluvit, aby to s večerním uspáváním alespoň zkusily.

Také by mi pomohlo nebýt stále online. Co jsem na mateřské, mám pocit, že mi mobil přirostl k ruce a kolikrát se denně podívám na facebook nechci ani počítat. Tenhle zlozvyk se mi nějak nedaří dobourat a hrozně mě štve. Věřím, že by to přineslo minimálně hodinu denně navíc. Řešením bude asi zrušit veškeré notifikace a odhlásit se ze všech sociálních sití a mrknout na ně třeba dvakrát denně v pevně daný čas. Ale k tomu jsem se ještě neodhodlala. Challenge!

A jak probíhají vaše maminkovské dny? Máte rozplánovanou každou minutu anebo tomu necháváte volný průběh a víc odpočíváte? Nebo více času věnujete čistě hraní si s dětmi? Máte nějaké svoje osvědčené tipy, jak si čas na mateřské zefektivnit?

13 komentářů :

  1. Supr článek, se vším souhlasím a taky tak dělám, jinak se to fakt nedá :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No mě by hodně zajímalo jak se funguje s těma třema :-D

      Vymazat
  2. Díky za inspiraci :) Zrovna mi vozí babička, já jsem se chtěla pustit do úklidu a místo toho jsem se zasekla u pc. No ještěže tak! Uklízet teda nebudu, máš recht, to se dá zvládnout i s dítkem (vysavač u nás teď taky frčí :)). Radši jdu popojet se skládáním fotoknihy z 1.roku našeho robátka :) Takže díky za tipy a palec nahoru jak to bravurně zvládáš! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu fotoknihu mám v plánu už půl roku, ale nějak ji do svých plánů nejsem schopná zakomponovat :-(

      Vymazat
  3. Tak ty seznamy by u nás byly dost těžký zavíst, mám pocit, že bysme je zapomněli psat :-) Osobně závidim tu možnost mateřský, tady u nás není žádná placená, takže já byla v práci už když byly mini chlapíkovi 4 a půl měsíce a to je pak teprve maso to nějak udělat doma:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak pod toto bych se klidně podepsala, něco podobného jsem nedávno taky psala :) Ten seznam úkolů - dělám to stejně, klidně si tam dopíšu "žehlit až usne" v okamžiku, kdy fakt spala a já mohla žehlit a mohla to hned spokojeně škrnout :D Na úklid v její společnosti jsem taky musela tak nějak přijít...že to vlastně s ní jde, protože předtím to bylo tak, že manžel odešel se Sandrou ven a ještě mi mezi dveřmi říkal: "odpočívej" a já hned vlítla na úklid.
    A "ten pán, co s námi bydlí" můj seznam úkolů úspěšně ignoruje už asi půl roku...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten pán co bydlí s námi dnes po půl roce zatřel flek na stropě! Juch! :-D

      Vymazat
  5. Filovi budou v srpnu 2 a delam v podstate vse stejne, od prace pres domacnost a s tim varenim to mam podobne, jsem rada, ze nejsem sama a silene mi pomohl pilot od cleverminds, pisu si do nej kde, co a proc. Je to misto te nastenky :). A s FB souhlas, je to zrout casu a taky se snazimho omezit.

    OdpovědětVymazat
  6. Inspirativní článek! My máme už dvě dítka, i když starší chodí do školky, takže je to dost ulehčené (být doma celé dny s oběma, tak mi fakt hrábne...). Pracuju, když syn spí (venku v kočárku dá někdy 2-3 hodiny v kuse) nebo po večerech. Za týden tak 10 hodin, maximálně 15, ale to už jsem hotová. Úklid se snažím dělat s ním, ale je to čím dál horší. Vaření obdobně, pro něj vařím do zásoby a vytahuju z mražáku, a sebe dost odbývám nebo skočím koupit oběd do "zdravé" restaurace poblíž. Vařím tak 2x týdně a o víkendu. Kromě sportu jsem všechny koníčky prakticky zrušila:-( Seznamy asi zavedu. Píšu si jen pracovní věci na papír, odškrtávám, a když mám hotovo, papír radostně vyhodím:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím vařením je to největší peklo, pořád přemýšlím, jak to nějak systematizovat, zlepšit a zpravidelnit, abych nezírala v poledne do prázdné ledničky...

      Vymazat
  7. Pokud studujete na mateřské, určitě by vás mohla zajímat možnost vypracování VŠ prací: http://www.vsprace.cz/o-nas . Osobně mi to právě na mateřské ušetřilo spoustu času a starostí...

    OdpovědětVymazat