čtvrtek 1. června 2017

Letní outdoorová výbava pro nezkrotné batole

Jaro, moje nejmilejší roční období, se nám přehouplo zase nějak rychle, a už abychom vytahovali plavky. Tedy vy, já letos rozhodně ne! Můj břuch v devátém měsíci už určitě žádné vystavování na veřejnosti nečeká, protože pohled na něj začíná být spíše rozpačitý, a už dávno je za fází, kdy by se o něm dalo mluvit jako o "roztomilém, něžném či snad dokonce sexy". No, a až si po porodu budu rolovat vyplandaný špek do jednodílných plavek (fakt velkých a babičkovských, které jsem ulovila v Lidlu za stovku), uvidí to maximálně muž a sousedky přes plot. To znamená, že letošní léto strávíme převážně na naší malé zahrádce o 250 m2, kterou jsme proto museli přizpůsobit Tilišandiným potřebám, aby tam se mnou to léto nějak vydržela. Co jsou tedy naše "zahradní atrakce", kterými se budu snažit tohle nedomestikované, divoké a náročné batole upoutat?

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

Trampolína. To byla nutnost, protože Máťa je skákací maniak. Skáče od té doby, co se naučila chodit. Na matracích, na posteli, na gauči, ze schodů i na rovném chodníku. Prostě hopky hopky je největší zábava. Nebojí se skákat opravdu do výšky a klidně se záchvatem smíchu přistane na zadku nebo na hlavě. Čekali jsme tedy na hezké počasí, abychom na zahradu konečně nainstalovali tuhle hlavní atrakci. Je to trampolína od značky Belatrix a pořídili jsme ji v našem oblíbeném e-shopu Feedo.cz. (bohužel ji tam mají zřejmě momentálně vyprodanou).

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

Tahle trampolína se mi zdála podle pročtených recenzí jako jedna z nejlepších a nejbezpečnějších. Má zvýšený počet "U" nohou, zvýšený počet sloupků bezpečnostní sítě (levnější trampolíny často mívají menší počet tyčí na ochrannou síť, což snižuje jejich bezpečnost, efektivitu ochranné síťe a celkovou bezpečnost trampolíny), sloupky sítě má až k zemi a materiál nosné konstrukce je zesílený stejně jako kryt pružin, takže nehrozí žádné zranění o pružinu. Díky tomu všemu by nemělo hrozit jakékoli převrácení trampolíny nebo propadnutí prcka ochrannou sítí. Na trampolíně sice píší, že skákat by mělo vždy jen jedno dítě, ale i 3-4 děti zároveň si tam ještě relativně bezpečně zadovádí. Nosnost má, oproti levnějším trampolínám, až 140kg, což znamená, že Matilda může skákat i s tátou (já se na to vlézt s pupkem zatím neodvážím), a že je opravdu kvalitní a stabilní. Součastí balení je i malý žebřík, ale Tilišanda si tam zvládne krásně vlézt i bez něj a je naučená, že před skákáním musí vždycky zapnout zip sítě, aby nevypadla. Smontovat trampolínu trvalo muži asi 2 hodiny a radost, jakou z ní Matilda měla, je nepopsatelná. Navíc teď můžeme lákat kamarády na časté "skákací" návštěvy a z našeho domu se tak s příchodem tepla stal takový open house, kdy se tu skoro dveře netrhnou. A to je super, protože my společnost milujeme!

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

Houpačka. Než byla hotová naše krásná nová pergola, kterou si můj muž (prosím čistokrevný ajťák!) sám navrhl a postavil (pořád tomu nemůžu uvěřit, jak je strašně šikovný, když na to dílo koukám), nebylo na zahradě kam houpajdu pověsit. Teď je přidělaná na trámech pergoly a Maťula v ní tráví opravdu hromadu času. Sotva ráno slezeme do kuchyně, už křičí u dveří houpy houpy nebo hopky hopky a jdeme ven. Dnes jsme byly na zahradě od sedmi ráno. Pro mě je to vítaný pomocník, protože můžu alespoň u houpání sedět a v klidu se nasnídat. Chtěli jsme pořídit takovou tu klasickou dřevěnou s korálkami, kterou si pamatuji ze svého dětství, ale nakonec nám plastová připadla praktičtější. A když jsem objevila tuhle husu ZDE (nebo to má být spíš labuť?), bylo vyřešeno. Tilišanda ji zbožňuje, dává jí pusu na zobák, a když nehoupe sebe, tak houpe alespoň všechny medvídky a panenky. Nevím, jak jsme bez toho mohli existovat! :-D

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

Bazének. Zatím si vystačíme s tímhle pidi ráchadlem, ale ve sklepě už čeká v krabici i jeden trošku větší. Ale co si budeme povídat, dětem v podstatě stačí kýbl s vodou a malá konvička, aby si dokázaly s vodou parádně vyhrát a zlít se od hlavy od k patě.

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

Pískoviště. Stejné jako loni, koupené na Feedu. Máťu to na něm samotnou ale moc nebaví, takže je využité spíše, když přijdou návštěvy a může si plácat bábovičky s ostatními dětmi.

Zahradní hračky. Nutná tatrovka, koupená také už loni na Feedu ZDE. Ta je pořád ve velké oblibě. Ostatní bábovičky, kyblíky, balónky, tunely a další haraburdí vytahujeme spíše opět, když se tu sejde dětí víc. Když je Máťa na zahradě sama, vystačíme si s plastovou konvičkou a do nekonečna zaléváme, houpeme a skáčeme.

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

No, a jakmile už ji to na zahradě nebaví, není nad to, když ji táta sbalí na cyklosedačku a vyrazí někam na malý výlet. Tohle byla rozhodně super investice. Matildu to na kole děsně baví, pokřikuje na projíždějící auta i na lidi na ulici, všem mává, a když dojedou do cíle, tak většinou nechce z kola slézt. Máme cyklosedačku Hamax Caress Zenith, kterou jsme opět pořídili na Feedu (bohužel ji tam mají zřejmě momentálně také vyprodanou).

Je vysoká, vypolstrovaná a pohodlná, s odpruženým ocelovým rámem, který tlumí nárazy. Má tříbodový bezpečnostní pás a na kolo se upíná úplně jednoduše. Navíc se k ní dá přikoupit náhradní držák, čímž se může jednoduše přehazovat na různá kola.

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

Pokud rádi jezdíte na kole, tak s koupí cyklosedačky určitě neotálejte. My jsme začali jezdit asi zbytečně pozdě a myslím, že už i roční dítě by to v ní na kole zvládlo. Jen bych měla strach, co když mi v ní usne a bude mu lítat hlavička na hrbolaté cestě. Proto ale muž plánuje výlety tak, aby to bylo vždy mimo čas spánku. Nicméně nevěřím, že naše dítě, které je radikální odpůrce spaní, by si nechalo ujít zážitek z kola kvůli nějakému zdřímnutí. Takže u nás usnutí na kole asi nehrozí :)

zahrada, jak zabavit batole, trampolina Belatrix, cyklosedačka Hamax

A co vy, máte tipy jak zabavit děti na zahradě? Myslím, kromě manuální práce, protože aby okopávala záhonky a dělala něco smysluplného, jsme Tilišandu ještě nepřesvědčili :)

P.S. Dnes naposledy nám ještě můžete poslat hlas v soutěži o nejlepší MAMAblog roku přímo pod tímto odkazem ZDE.

Děkujeme ♥

4 komentáře :

  1. Teda, popravdě Matyldě závidím tak krásně vybavenou zahrádku! My máme byt 50m a pidi terásku, kam se vejde maximálně vanička :-) Za atrakcemi chodíme na hřiště. Jinak rychlý a klidný porod přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji a já jí taky závidím! :-) Já jsem vyrostla v paneláku, v malém bytě 2+1, kde jsem až do 16ti sdílela pokojík s o osm let starším bráchou, takže o to víc si vážím toho prostoru. Ale ona, potvůrka, vůbec a stejně ji to táhne často víc na hřiště za dětma.

      Vymazat
    2. Myslím, že nám neříkáte pravdu. Znám domy, kde jste vyrostla. Krásný, cihlový, slunný, bytový dům, pokoje přes 20 m2, velká koupelna, samostatné WC, prostorná předsíň, komory....atd. Balkony tak velké, že tam maminky měly i bazénky a zahradní sezení.......Ve své době nejkrásnější byty!

      Vymazat
    3. Mami, já ale nikde nepíšu, že to nebyl relativně prostorný byt, že nebyl hezký, ani, že neměl balkón :) Ale prostě v porovnání s tím, v čem vyrůstá Máťa, to byl pro dítě mnohem menší prostor a navíc jsme měli společný pokoj, takže žádnou ne-pravdu neříkám a rozhodně to ani nijak nehaním, prostě to tak bylo, v té době nebyla jiná možnost a mně to přišlo úplně normální a nikdy bych si nestěžovala. O to víc ale Maťulce teď přeji, že vyroste v domečku se zahrádkou :)

      Vymazat