pondělí 30. listopadu 2015

Nenaolejuješ-li Matildu, naolejuj se sám!

Už nějakou dobu, vlastně pár let, totálně ujíždím na olejích všeho druhu. Na sebe i do sebe! Začalo to objevením kokosového oleje a jeho všestranného využití. Dneska mám doma dvě velké sklenice, jednu v koupelně a jednu v kuchyni. Na kokosáku smažím prakticky cokoli, protože je to olej, který se nepřepaluje. Nejlepší jsou na něm palačinky, na ty je expert hlavně můj muž.

zdravé oleje

V koupelně se kokosákem natírám, mažu s ním Matildu, po umývání vlasů často vetřu trošku do konečků, po vyčištění zubů je občas čistím ještě chvilku kokosákem, který údajně i mírně bělí. Když mám nějaké holčičí potíže, tak kokosák je první pomoc, protože umí zatočit třeba s kvasinkami. A dá se využít i v ložnici... jak, to si domyslete :-)

Další olej, který mi doma nikdy nechybí je dýňový. Je to hustý hnědozelený olej vonící po oříškách. Já mám nejraději ten Štýrský z Rakouska, který je jeden z nejkvalitnějších a chuťově nemá konkurenci. Každé ráno si dám na lačno velkou polévkovou lžíci. Je nadupaný zinkem, selenem, hořčíkem a esenciálními mastnými kyselinami. Je to jeden z nejzdravějších olejů. Používá se jen za studena a já si ho mimo jiné liju do salátů nebo zeleninových polévek. Pokud máte pocit, že vám padají vlasy nebo máte nekvalitní nehty, zkuste terapii dýňákem :-)

Další olejem, který doma mám je meruňkový. Můžete ho jíst (klidně zase po ránu na lačno nebo v salátech), podporuje tvorbu červených krvinek, je dobrý na oči i na srdce. Já ho momentálně používám převážné k natírání Matildy po koupání, protože krásně hydratuje a je to jeden z nejlepších olejů na péči o pokožku miminka.

V koupelně mi stojí i olej baobabový, což je kosmetický olej, který se nejí. Je super na pokožku trpící ekzémy, lupénkou či akné a záněty. Což je důvod, proč stojí v koupelně mně a denně stačí na noc kapička vetřená do mokré pokožky.

Vedle baobabového mi obvykle stojí i olej kávový, který mi teď došel. Je to opět pomocník proti akné, zánětům a pigmentům na pokožce. A fakt voní jako kafe! Momentálně je to ve světě takový trendy produkt v boji proti vráskám :-)

Arganový olej je olej, který si dávám do vlasů snad po každém umytí. Na pleť mi nesedl, je spíše pro zralejší a sušší typ pleti a mně ucpával póry. Na moje suché vlasy s lehce poničenými konečky je to ale ten nejlepší styling. Po umytí si dám trošku do dlaně a jemně vlasy promnu. Nic dalšího nepoužívám.

Lněný olej mi pro změnu stojí v ledničce. Je to nejbohatší zdroj omega-3 kyselin a má milion dalších zdraví prospěšných vlastností. Není nejlevnější a já ho momentálně šetřím pro Tilišáka, které vždycky naliju trošku do zeleninového příkrmu. Používá se jen za studena a musí být v chladu.

Šípkový olej mi také ještě nedávno okupoval koupelnu a to především pro jednu jeho vlastnost - redukuje jizvy. Hned po návratu z porodnice jsem si s ním začala každý den mazat a masírovat jizvu po císaři. Kromě toho má také další pozitivní účinky na pleť, bojuje se stárnutím pokožky, s akné a vrací kůži jas.

zdravé oleje

Tyto oleje, samozřejmě ještě s kvalitním oliváčem a tea tree olejem na drobné ranky a do aromalampy, mám doma skoro vždy a téměř denně je používám nebo střídám. Vyzkoušela jsem i jiné typy olejů, jako například mandlový (vysoký obsah vápníku, úžasný v těhotenství proti zácpě a zároveň pomocník při vypadávání vlasů), lískooříškový (velký zdroj vitamínu E a skvělý do salátů), avokádový (také zastudena do salátů, na vlasy i na tělo), jojobový (do vlasů či na tělo) či pupalkový olej (připravuje porodní cesty a může pomoci při vyvolání porodu).

Vidíte, že jsem možná používáním olejů lehce posedlá, ale věřím, že je to to nejzdravější, co můžete do sebe i na sebe dát. Už takové dva roky nepoužívám téměř žádnou kosmetiku z drogerie a snažím se krémy, masky a tělová mlíka nahradit právě olejíčky. Dřív jsem kupovala na různých e-shopech, ve zdravých výživách a občas narazila na nějaký olej i v obchoďáku. Poslední dobou objednávám oleje vždycky od firmy Biopurus, protože mají snad ten největší výběr, dobré ceny, majitel je neuvěřitelně ochotný a jsou z Brna.

Tož, chcete-li mě v budoucnu něčím obdarovat, tak dobrým olejem to určitě nepokazíte (no, vlastně ani kafem... vínem... čokoládou… tím, že si přijdete hrát s Matildou a necháte mě spát :-D). A co vy, mátě nějaký oblíbený olej?

3 komentáře :

  1. Ja jsem olejum taky propadla:) Nyni mam rada jojobovy, arganovy a z obilnych klicku. Taky je mi prijemny na plet ricinovy, ktery jsem si koupila puvodne na mazani bot:) Kokosak na zuby mi taky vyhovuje. Chystam se zkusit ten merunkovy, baobabovy a taky sojovy LZS. micham z nich i kremy na denni i nocni pouziti, sprchovy olej apod. Jeste tu neni zmineny konopny - ten mi teda sedi vic do zaludku nez na plet, ale nekomu zas vyhovuje. A bambucke maslo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konopný se chystám vyzkoušet! A bambucké máslo je boží, také používám :) Já používám oleje buď samostatně (na tělo a obličej) nebo teď třeba přidám kapku do krému, který mám (mandlový od Weledy). A kokosák občas naberu lžíci jak Nutelu a sním! :-D Jak vyrábíš sprcháč? Jo a ricinový je dobrý aplikovat na růst řas (prý:) Já ho měla doma nachystaný k vyvolání porodu, kdybych moc přenášela....

      Vymazat
    2. Ten sprchovy olej se jen smicha nosny olej (nnapr jojobovy, ale vim, ze komercni firmy casto michaji se sojovym) a esencialni oleje na navoneni prip special ucinky. Da se to vygooglovat, myslim na dify.cz jsem nasla navod. Super je take cisteni pomoci oleju oil cleaning method, mozna znas.. podle tveho popisu me zacal lakat i ten kavovy, mam rada tu vuni a kofein se v prirodni kosmetice taky hodne pouziva:-)

      Vymazat