pondělí 2. listopadu 2015

Proč máme Matildu? Aneb "vona se tak jako fakt jmenuje??!"

Při každodenním trajdání s kočárkem občas zavítám na místní hřbitov. Ač stojí u silnice, tak je tam relativně klid, a tak si Matilda pochrupkává zatímco já poslouchám ve sluchátkách pohodovou hudbu a pročítám jména na náhrobcích. Hledám, mimo jiné, inspiraci pro naše další potomstvo. :) Jelikož mám ráda neobvyklá jména, zaujal mě tam třeba Innocenc, Hyppolit, Amand, Jenovéfa či Filoména. Jednou nás čeká těžké rozhodování. :-) Ale jak to vlastně bylo s Matildou?

hřbitov, Slatina

Často se mě lidé ptají, proč jsme (proboha!!) naše dítě pojmenovali Matilda. Ne, není to ani po babičce, ani po pratetě. Kromě té svojí žádnou jinou Matildu ani Matyldu osobně neznám. Kdy jsem to jméno poprvé zaznamenala, vlastně ani nevím. Matilda je poměrně populární jméno třeba v Austrálii, kde jsme nějakou dobu žili, a kde mi možná poprvé utkvělo v hlavě. No, a takhle jsme šli s mužem jednoho dne po ulici, chvíli potom co nám na ultrazvuku oznámili, že to bude holka. Mně najednou vyskočila v hlavě Matilda. Když jsem návrh nesměle sdělila své drahé polovičce, nejdřív se zatvářil lehce vyděšeně a vyhrkl: "Cože? Matilda?" pak se zastavil, bylo vidět, jak mu to v hlavě šrotuje, načež prohlásil: "Ty jo, to je ale fakt super jméno!" A bylo to. Protože je to ajťák, uložil si to jméno okamžitě na svůj hard disk a následných 6 měsíců odmítal přijmout jakýkoli jiný návrh. Takže když jsem házela Laurama, Dorotkama, Amálkama či Rozárkama, tak odpověď bylo vždy: "Ne, to je prostě Matilda". My se tedy většinou na všem shodneme úplně bez problémů, ale že to půjde takhle hladce, to jsem netušila. Pak už bylo jen na řadě rozhodnout se mezi Matyldou a Matildou. Nějak tuším, že naše dcera bude mít cestovatelskou duši po nás, a proto jsem jí to chtěla v tom světě trošku ulehčit. Matylda je totiž verze typická pouze pro Česko a Polsko.

Co se mi na tom jméně strašně líbí je, mimo jiné to, jaké vzbuzuje emoce. Lidé jsou buď naprosto nadšení anebo totálně zděšení. Málokoho nechá chladným. :-) Ač je to původně starogermánské jméno znamenající silnou bojovnici, tak si pod ním často starší generace vybaví starou babku v károvaném šátku, případně korpulentní Matyldu Wassermanovu z Jak utopit doktora Mráčka. Ty mladší zase možná napadne geniální rošťanda Matilda ze stejnojmenné knížky od Roalda Dahla nebo Matilda z filmu Leon, kde ji hrála krásná Natalia Portman. Pro zajímavost, Matilda byl také britský pěchotní tank používaný za druhé světové války a Matylda je zase botel na Vltavě, jezero u Mostu, kreslená kachna z večerníčku namluvená Stelou Zázvorkovou nebo dětský tvaroh.

Matylda, Matilda

Co nás s mužem tedy dostalo do kolen, bylo, když nám naše sousedka překvapeně sdělila, že měla tetu Matildu narozenou roce 1906, a tahle její teta Matilda (ano, psáno s i) měla dokonce úplně stejné příjmení jako my! Reinkarnace? :-)

Pro mě je to prostě krásné a silné jméno a věřím, že přesně taková naše Matilda bude. Jako urputná bojovnice se totiž projevuje už teď!

A jaká jména se líbí vám?

12 komentářů :

  1. Matilda je hezké a originální jméno.My jsme naší holčičce dali jméno Evelína, na což naše okolí nevěřícně kroutilo hlavou. Já jsem to jméno kdysi uviděla v nějaké knížce a tak se mi zalíbilo, že už jsem si říkala, jestli budu mít někdy holčičku tak jedině Evelínu. Já, moje maminka i moje tchýně jsme Evy, takže mi to přišlo i jako dobře podobná alternativa.
    Nedávno jsem objevila váš blog a od té doby sem pravidelně nakukuju...Pozdravujte Matildu;-) čtenářka Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Děkujeme a zdravíme Evelínku! :) To je taky nádherné jméno, úplně si představuji vysokou krásku, šmrncnutou uměním a mluvící pěti jazyky :) My, i když jsme od 12t věděli, že to bude Matilda, tak jsme jméno raději přede všemi ,včetně celé rodiny, tajili, protože nám bylo jasné, že reakce nebudou jen pozitivní. A stejně mě pak ty negativní reakce, zvlášť od těch nejbližších, mrzely. Jsem moc ráda, že se vám blog líbí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Matilda je krásné jméno :) my zvolili českou klasiku, máme doma Michala, a i na tohle jsme dostali negativní reakce :O Mmch, blog si dávám do sledovaných, moc se mi líbí. Jo a krásné nosící fotky u příspěvku níže, koukám, že šátků jste taky vyzkoušela spoustu, jako my :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a jsem moc ráda, že se vám blog líbí :) Michal je pěkné jméno a hlavně má spoustu milých variant, je to prostě jméno pro sympaťáka :)

      Vymazat
  4. Moc hezké jméno, stejné nosím už přes 3 desetiletí taky. Moje maminka je taky Matilda, ale dcera se jmenuje Olivie, manžel prohlásil, že mít tchýni, ženu a dceru Matildu, že to by nedal. Neobvyklé jméno má své výhody, všichni moji známí znají jenom jednu Matildu- mně a tak není problém, když jim telefonuji, píšu sms nebo mail, nemají problém s určením té správné Matildy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je úžasné, jste první Matilda, kterou "znám" :) No a podle mě tedy s maminkou nosíte to nejkrásnější ženské jméno! Zajímalo by mě, jestli musíte neustále opakovat, že jste Matilda s měkkým i a jak vám doma třeba říkají :) My se momentálně ustálili na variantě "Maťulka", ale líbí se mi i Máťa, Maty a Tili/Tilinka :)

      Vymazat
    2. Děkuji, zvykala jsem si teda na něj dlouho, akceptovala jsem ho až ve 20 letech. Doma mi říkali celé dětství Maťa, tak jsem se i představovala, až po akceptaci jména se představuji celým jménem. Jsem ze Slovenska a Matilda s i je slovenskou verzí tohoto jména, takže jsem to musela začít zdůrazňovat až tady v ČR. Jinak tady mi říkají Matildo, raději mám oslovení Maty. Babička mi říkala Matika (měkce), je to maďarská verze zdrobněliny Maťa a to se mi líbí nejvíc.

      Vymazat
  5. Holky, zdravím a závidím Matildu. Měla jsem ji na seznamu ještě spolu s Josefkou a Emilkou, nakonec máme k téměř pětileté Marušce tříměsíční Aničku. Ta další jména neprošla přes tatínka :-) Super blog, obdivuji, kde berete čas a energii na tak vtipné a pozitivní články :-) Zdravím a přeji krásný nový rok plný radosti z Matildy. Helča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helčo, u nás zase neprošlo nic jiného než Matilda :-D Takže, pokud budou někdy dvě holky, asi to bude Matilda č. 2 :-) Děkuji za pochvalu, to vždycky moc potěší a je to pro mě právě ten hnací motor. Až na to, že ty články kolikrát moc pozitivní nejsou, spíš takové stěžovací :-D Krásný nový rok! :)

      Vymazat
  6. Jsem nějakou chvíli na mateřské a postupně objevuji různé blogy matek. Teď jsem narazila na ten váš. Mám doma Jáchyma, ale jestli to bude Jáchym nebo právě Matylda, to jsme zjistili s mužem až na porodním sále. Byla jsem překvapená, že to jméno prošlo překvapivě hladce! S jménem pro kluka jsme měli větší problém, vlastně nakonec jsme ho v papírech ani neměli vyplněné, že se uvidí.) Matylda zůstává na seznamu pro další potomstvo:)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsem moc ráda,že jsem tenhle článek našla. Protože u nás to sice bylo naopak,že jméno Matilda předhodil manžel a já jsem po nějakém uvažování prohlásila ,že to je super jméno:) takže taky teď posloucháme ,že to ji nemůžeme přece udělat.. a nebo naopak, že to je bezva jméno.:))

    OdpovědětVymazat
  8. Svatá Matilda: http://catholica.cz/?id=956

    OdpovědětVymazat