čtvrtek 10. prosince 2015

Začínáme se zeleninovými příkrmy

Dneska zase něco praktického. Snad se bude hodit maminkám, které to brzy čeká. Řeč je o přechodu na příkrmy. Nejsem žádný expert, a tudíž vše, co zde napíšu, berte s rezervou a s tím, že když to vyhovuje nám, nemusí to samozřejmě vyhovovat všem.

Pokud jste zastáncem takzvané BLW metody (baby-led weaning), která je založená na důvěře v to, že dítě se dokáže naučit jíst samo a nepotřebuje být krmeno, tak tohle nebude článek pro vás. Maminky praktikující tuto metodu od půl roku dítěte například krájí zeleninu a ovoce na tenké plátky, či proužky, aby je dítě mohlo samo uchopit a sníst. Děti tak ochutnávají všechno a rodiče spoléhají na to, že dítě intuitivně sahá po tom, co jeho tělo potřebuje a není třeba sledovat, co nebo kolik toho snědlo. Nic jim nemixují, nedávají kaše a podobně. Pokud je vám tahle cesta sympatická, tak jen do toho.

Já tedy jdu ale tou klasickou cestou. Baví mě Tilišákovi jídla připravovat, jídlo jí docela chutná a krmení je sranda. Navíc při pokusu o to dát jí na žužlání třeba jabko nebo chleba, toho sama moc nesní a taky jí už párkrát dost nehezky zaskočilo. Jednou to bylo poměrně dramatické, kdy se dusila a já ji musela obrátit hlavou dolů. Takže k větším kouskům mám zatím respekt a hodně ji hlídám, když jí dám něco k žužlání.

Ale teď k těm příkrmům. Začali jsme přesně v 5,5 měsících. Chtěla jsem plně kojit do ukončeného šestého měsíce, ale Matilda projevovala o jídlo zájem, a tak jsme to zkusili dřív a ona byla spokojená. Začala jsem standardně mrkví a to byla chyba! Mrkev způsobuje zácpu a Máťa tři dny trpěla. Takže až budete začínat, doporučuji třeba dýni, nebo cuketu. Radí se nejdřív dávat jednosložkovou zeleninu a když se neprojeví alergie, tak klidně mixovat. Já to tedy moc neřešila a zkusila třeba dýni jeden den, druhý den už ji dala s bramborou, pak tam přimíchala trochu brokolice... Žádná alergie se nikdy neprojevila, jen mrkev moc nedávám doteď právě kvůli zácpě.

Ze začátku jsem vařila každý den čerstvé obědy, ale celkem rychle jsem přešla k tomu, jak to dělám teď. Vařím tedy asi jednou za týden a ve velkém. Zeleninu (různé druhy) uvařím na páře v parním hrnci (takový ten na "zdravé vaření"). Zeleninu se snažím kupovat v bio kvalitě. Vedle v papiňáku udělám vývar z kuřete, mrkve, celeru a petržele. Kuře kupujeme farmářské (ze Sklizena). Maso jsem do příkrmů začala přidávat tak po měsíci, nejdřív jsem jela jen zeleninku, pak jsem přidávala vývar a nakonec maso. Maso se občas doporučuje nahradit žloutkem.

příkrmy, příprava příkrmů, začínáme s příkrmy

Tady jsem vařila kuřecí čtvrtky. Když je maso hotové, tak je oberu a to "hezké", libové maso dám do mističky s tím, že půjde do příkrmů a zbytek masa s vyvařenou zeleninou nechám pro psy. Potom jednoduše v mixéru rozmixuji všechnu zeleninu uvařenou v páře (tady máme květák, brokolici, batáty, troška mrkve, cuketa) s kuřecím vývarem a kuřecím masem.

příkrmy, příprava příkrmů, začínáme s příkrmy

Všechno si pak naporcuji do malých skleniček od jogurtů (co sklenička, to jeden oběd) a dám do mražáku. Ráno, když vstanu, tak akorát skleničku z mražáku vytáhnu a ta do oběda rozmrzne. Než Matildě ohřátý oběd naservíruji, tak do něj cáknu trošku lněného oleje. Během krmení jí z hrníčku nabízím čaj nebo vodu.

Pokud nevíte, s jakou zeleninou začít, kolik jídla dát a jaké je vhodné v určitém měsíci, možná se vám bude hodit tato šikovná tabulka ZDE.

Co se týče frekvence jídel, tak nejdřív dostával Tilišák jen obědy a na večeři kaše (nemléčnou jáhlovou, pohankovou či rýžovou, do které rozmačkám kousek banánu). Asi po měsíci jsem jí začala dávat i snídani, což jsou převážně ovocné výživy (dělala jsem si je v létě z jablek, švestek a meruněk) nebo třeba rozmačkám avokádo s banánem, podusím kaki, případně použiji nějakou koupenou výživu. Asi týden jí teď dávám i pár lžiček kvalitního bílého jogurtu. Svačinky ještě nedávám a místo toho kojím, ale přes den jí pod dohledem nabídnu pohankovou nebo kukuřičnou křupku, kůrku od chleba nebo kousek jabka. Ale jak jsem psala, po předchozích dávících zkušenostech ji při tom střežím jako jestřáb a neumím si zatím představit, že by tohle byl jediný zdroj jídla.

Samozřejmě stále kojím alespoň čtyřikrát za den a asi milionkrát v noci, ale musím říct, že zavedení příkrmů a to, že je s chutí jí, byla pro mě velká úleva. Matilda nikdy nebyla vyložený prsoň (aneb booby monster:)a kojení pro nás byl od začátku trošku boj. Proto jsem moc ráda, že její přežití nezávisí už jen na tom, co vyprodukuji já :)

A jak připravujete jídlo pro své trpaslíky vy? Budu ráda za nové podněty, recepty a inspiraci!

6 komentářů :

  1. Tak já nové podněty asi nedodám, ale super článek! :) My jsme na příkrmech něco přes dva týdny, malej je čím dál větší hlad, takže krom zeleniny k obědu už máme i nemléčnou kaši k večeři. Kojení už mu nestačí, navíc mám dny kdy je to mlíkem bída. Takže už asi začneme i snídaně a i brzy maso k obědu. Jinak teda naše zkušenost s brokolicí - malý po ní neuvěřitelně páchne :D krom toho, že prdí jak o život, tak prostě celej tak nějak "čpí" hrozným odérem, takže tu mu už dávat chvíli nebudu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu :) Ta brokolice mě rozesmála, nějak jsem nevypozorovala, že by na Matildu měla nějaký efekt. Že by to bylo tím, že je to chlap? :-D

      Vymazat
  2. To mrazeni uvareneho me nenapadlo, asi taky zkusim:-)
    Mne hlavne prijde vtipne, jak kazdy zdroj uvadi jine pravidla prikrmu. Tak tak nejak kombinuju.. Nejvic asi beru z knizky Radost ze zdravych deti, ale jsou to makrobiotici, trochu extrem, dost veci, ktere tvrdi, nedodrzuju. Maso davam jednou tydne, na tom se shodlo vic zdroju, ze to staci. Vybiram jen hovezi, jehneci, kruti, kralik ci ryby. Mlecne vyrobky temer vubec, vetsinou uvarim zeleninu (nebo ovoce) s obilninou a trochou oleje. Mam to na 2-3 jidla, vetsinou zaraz dva druhy, ktere stridam, at nema furt to stejne. taky nekdy predvarim obilninu a pridavam bud ovoce, nebo zeleninu. Kousky (blw) mu davam taky, u nas toho sni naopak vic a moc ho to bavi. Ale jen neco dobryho, samotnou bramboru ci brokolici neji:) V zeleninovem jidle ma vzdy neco nasladleho (korenova zelenina vede, prip bataty, cibule, repa), jinak mu to nejede. Dokonce jsem se hecla a zavarila na podzim jablecne pyre, tak z toho budem cerpat. Pouzivame na ohrivani mikrovlnku, za to by me asi lesany zavrhli:) Uz ma myslim na ni Pavlovuv reflex;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli a kde kupuješ maso? Třeba to jehněčí nebo králíka? Taky by mě zajímalo, jak zavařuješ obilninu - jakože uvaříš třeba vločky? Zároveň s tou zeleninou? Jinak, taky ohřívám v mikrovlnce, vím, že by to bylo lepší ve vodní lázni, ale většinou spěchám a je to prostě rychljší...

      Vymazat
    2. Ja maso nevarim, byly to vzdy kupovane presnidavky, kde pul dne studuju slozeni a kupuju casto pres net. Taky neni idealni. Premyslim, jestli na maso nezkusit to mrazeni, jednou se neprekonat a navarit vic davek. Naporcovat maso do mrazaku a po kazde varit znova me nelaka. Ve sklizenu treba kralika nemaji? Nabizela mi ho Kubova mamka, ale nevim, kde by ho vzala.
      Obilninu varim bud se zeleninou/ovocem (nejcastej), nekdy zvlast - to pak pouzivam i pro sebe na jidlo. Nejcastej pohanku, jahly, ryzi celozrnnou i bilou, nekdy ty vlocky ci amarant. Kdyz potrebuju rychlovku, tak vemu pyre, primicham instantni kasi (takove ty bez ochuceni) a strcim na 15s do mikrovlnky.

      Vymazat
    3. To zvládneš jednou koupit maso, uvařit a do uvařené naporcovat třeba do těch malých tvořítek na led a pak k zelenině přidat :)Musíš kupovat jako my "šťastné maso" :-D Když koupím bio nebo farmářské, tak si prostě říkám, že to zvíře mělo určitě pěkný život a teď poslouží dobré věci - nakrmí lidský miminko. Úchylné, že? :)

      Vymazat