středa 13. ledna 2016

Co s jizvou po císařském řezu?

Jizvám po císaři se sice hezky říká "jizvy lásky", ale abyste ji začala milovat, bude to stát nějaké to přemáhání. Zvláště, pokud si z porodu nesete špatnou zkušenost jako já (dočíst se o tom můžete ZDE). Nicméně porod je za námi a člověk to musí přijmout tak jak to je, a kromě nějakého emocionálního se vyrovnání s tím, že jsme si neprošly přirozeným porodem (obzvlášť pokud jste si ho přály), se musíme ještě vyrovnat s tím, že si neseme navždy fyzickou připomínku ve formě jizvy. A jak se o takovou jizvu starat, aby se dobře hojila a byla později co nejméně viditelná?

jizva po císařském řezu, císařský řez, péče o jizvu
zdroj Pinterest

Už pár hodin po porodu vás sestřička nažene do sprchy a donutí vás jizvu pořádně opláchnout. Je potřeba se nebát na ni sáhnout (na jizvu, ne na sestřičku :-). Už bude navždy vaší součástí, tudíž je potřeba se seznámit co nejdříve.

Jizva po císaři je vedena hodně nízko (nebude ani vykukovat z kalhotek), takže si na ni možná prvních pár týdnů přes břicho neuvidíte. Po dobu co jste v porodnici vám bude sestřička pravděpodobně chodit jizvu pravidelně dezinfikovat (= pošplíchat dezinfekčním sprejem nebo něčím potírat). Dokud vám nevytáhnou stehy, což je nějakých 7-10 dní po porodu (anebo se vám nevstřebají, pokud máte vstřebatelné), je lepší jizvu pouze kontrolovat, jestli tam nevzniká nějaká infekce, případně dezinfikovat tak, jak vám v porodnici poradí. Když vám stehy vytáhnout (mně je například přijela domů vytáhnout moje porodní asistentka), možná vám sami řeknou, ať se opravdu teď nebojíte do jizvy pořádně sáhnout.

A o tom ta následná péče je. Žádné rukavičky, ale pořádné silové tlakové masáže. Jizvu byste měly stlačovat po celé její délce a na každém místě vydržet aspoň několik vteřin. Také se doporučuje prsty po jizvě jezdit a jakoby ji natahovat a roztahovat. Cílem je, aby na ní kůže zůstala pružná a měkká, a aby se nevytvořila keloidní vystouplá jizva, která vzhledem připomíná hrubý špagát. Já mám ke keloidním jizvám docela sklony a proto i teď devět měsíců po porodu jizvu denně masíruji. První čtyři měsíce jsem ji masírovala i několikrát denně. I přes všechnu péči je lehce vystouplá a ještě nezbledla.

 jizva po císařském řezu, císařský řez, péče o jizvu
zdroj Pinterest

K masáži můžete použít v podstatě jakýkoli olejíček a skvělý je třeba šípkový (o olejích jsem psala ZDE), který má pomáhat redukovat jizvy. Pak jsou samozřejmě oleje, které uvádí, že jsou přímo na jizvy jako je Bi-Oil z DMka. Pozor na příliš výživné a pečující oleje, jako je například arganový. Nechceme, aby kůže na jizvě zbytněla, a tudíž na ní nechceme podporovat růst dalších buněk. Někdo doporučuje i kvalitní vepřové sádlo, případně nějaký obyčejný krém typu Indulony. V každém případě je mnohem důležitější technika a síla, kterou jizvu masírujete než to, co ní patláte.

Já masírovala šípkovým olejem a vepřovým sádlem. Zhruba po šesti měsících jsem objevila speciální gel na jizvy Stratamed, který není zrovna nejlevnější záležitost. Je určen právě pro léčbu keloidních jizev a obsahuje pryskyřici. Utvoří na jizvě jemný průhledný povrch, který má působit celý den. Po dvou měsících používání, ale nemůžu tvrdit, že by šlo o nějaký zázrak a mám dojem, že klasické masáže s olejem by asi udělali stejnou službu.

 jizva po císařském řezu, císařský řez, péče o jizvu

Na trhu jsou také různé silikonové náplasti na jizvy, které jizvu překryjí a působí celý den. Ty jsem nezkoušela. Potom je tu samozřejmě ještě terapie laserem, což už je finančně úplně jinde, ale může být řešením pro ty, kterým se jizva opravdu špatně zahojí.

Možná nevíte o tom, že pokud máte za sebou porod císařem, máte nárok na rehabilitace placené pojišťovnou! Ať už kvůli rozestupu břišních svalů (diastáza) anebo abyste dostaly tělo zpátky do kondice. Stačí zajít za vaší obvodní lékařkou a nechat si od ní napsat žádanku na nejbližší rehabilitační centrum. Nenechte se odradit, pokud vám bude doktorka tvrdit, že to není potřeba. Máte na to nárok a pojišťovna to proplatí! Já chodila takto dvakrát týdně po dobu dvou měsíců na individuální půl hodinové lekce s fyzioterapeutkou. Kdybych si to měla platit, tak mě to zruinuje. Ukázala mi, jak správně posilovat břišní svaly s ohledem na rozestup a čeho se vyvarovat. Pokud totiž také máte rozestup břišních svalů a začnete dělat denně sklapovačky s dobrým úmyslem, abyste si břicho zpevnily, akorát se vám to zhorší a je možné, že potom už pomůže jen operace (anebo se smířit s klokaní kapsou). S jakýmkoli cvičením se ale doporučuje začít nejdřív tři měsíce po císaři.

Máte-li za sebou (anebo před sebou) císařský řez a řešíte ať už jizvu, cvičení, další těhotenství anebo nějaké poporodní trauma, tak na facebooku je podpůrná skupinka s názvem Císařovny, kde se můžete svěřit se svými pocity a otázkami a holky vám poradí (a jsou tam i laktační poradkyně). Když jsem měla po porodu, připadala jsem si trochu jako nějaký exot, jelikož většina mých kamarádek porodila přirozeně. Teprve později jsem zjistila, kolik takových nás je! A proto věřím, že je třeba sdílet svoje zkušenosti, zážitky a navzájem se podporovat!

6 komentářů :

  1. Moc hezký článek, Luci. S Klárou nám ten přirozený porod taky nevyšel a po několikahodinovém utrpení se u tlačení zjistilo, že to nepůjde, tak rychle na císaře. O Syndromu ukradeného porodu jsem psala na blogu a přesně tak jsem to cítila. Rána bolela jako čert ale psychické trauma bylo větší. Jizvu mám 28 měsíců po porodu jakžtakž, kraje jsou bledé a skoro neviditelné, prostřední část je trochu vystouplá a růžová. Už to tak asi zůstane. Já se ale přiznám, že jsem masírování flákala. Teď po druhém porodu mě trápí jizva jiná, po natržení a šití, tam je to taky hodně o psychickém se vyrovnání s tím, že už to nikdy nebude jako dřív :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já si kolikrát říkám, že čert vem jizvu, jen aby to bylo uvnitř všechno dobře zahojené a zpevněné, až přijde druhé těhotenství...z toho mám trošku obavy.

      Vymazat
    2. Neboj, ono se to krásně zahojí, a to u nás druhé těhotenství přišlo relativně brzo :)

      Vymazat
    3. Vy máte prcky od sebe přesně 2 roky, že? To je mazec :-D

      Vymazat
    4. Ano, Klára je starší o 2 roky a 1 den :) A mazec to je :))

      Vymazat
  2. Jizvu po císaři jsem si mazala domácím vepřovým sádlem - krásně změkla a skoro se ztratila - mám ji tak prtavou, že o ní skoro nevím. Jediné, co mi vadí je, že se jí nemohu sama málem ani dotknout, jak je mi to nepříjemné. :( Je to už více jak 6 let a pořád je citlivá na dotek -- připadá mi to, jako by ta kůže kolem nebyla moje nebo jak to říct.

    OdpovědětVymazat