neděle 31. ledna 2016

Jak podpořit kojení aneb Naše poslední kojo krize

Jak už jsem několikrát psala, kojení máme doslova vydřené od úplného začátku. Matilda rozhodně nepatří mezi mlíkofily ani prsomily a mám dojem, že už po příchodu z porodnice by upřednostnila raději kus chleba před mým prsem. Kojících krizí a bojkotů už tedy za sebou pár máme a naštěstí to vždycky přežila, ač to kolikrát vypadalo na vyhlášení dlouhodobé hladovky. Zkušené kamarádky mě utěšovaly, že určitě bude mít ráda normální jídlo a přidání příkrmů ze zeleniny a masa u nás půjde hladce. A taky, že ano. Od první lžičky mrkve můžu říct, že Tilišák je žravec, a až na pár výkyvů, spojených s rýmou nebo rostoucími zuby, baští fakt parádně a skoro všechno.

kojení tipy, laktace, pomoc při kojení

Když tedy před pár dny vyhlásila další kojící stávku, navíc podpořenou mým tělem, které začalo najednou rapidně snižovat produkci mléka, tak jsem se uklidňovala alespoň tím, že teď už fakt hlady neumře. Zároveň mě ale mrzelo, že před mnou těžce vyprodukovaným mateřským mlékem, kterým sama sebe ochuzuji o všechny vitamíny a energii, dá přednost brokolicovo–květákovému blivajzu, co jí v kuchyni spatlám za pět minut.

Vypadalo to, že se mi snad opravdu odstavuje, protože pít z prsa najednou úplně odmítala. Naštěstí jsem hned po porodu z druhé ruky pořídila elektrickou odsavačku, protože to byl za poslední dny nejčastěji využívaný domácí spotřebič. Ne, že by mi prsa hrozila prasknutím, jak přetékaly mlékem, to právě vůbec ne. Vlastně jsem pokaždé odsála s bídou pár kapek, které jsem jí vmíchala do kaše. Šlo mi převážně o to tímto způsobem laktaci za každou cenu udržet.

kojení tipy, laktace, pomoc při kojení

Bylo mi z toho do pláče. Mléko skoro žádné, Matilda očividně naprosto v pohodě. Já jsem ale věděla, že za žádnou cenu nechci, aby se mi ve svých teprve devíti měsících, uprostřed zimy, kdy je každá kapka mléka plná protilátek a vitaminů cenná, odstavila. Z kojící skupinky na FB, kam si občas chodím pro chytré rady od laktačních poradkyň, jsem samozřejmě věděla, co by mi poradily. Zvláště ty extrémní kojofanatičky, u kterých mám pocit, že považují matku pouze za dojnou krávu, jejíž jediný job je nonstop kojit (všude a pořád) do padnutí, nehledě na jakékoli osobní potřeby.

kojení tipy, laktace, pomoc při kojení

Co vám tedy při kojící krizi poradí laktační poradkyně?

  • Kontakt s miminkem kůže na kůži jak nejčastěji to půjde. Ideálně trávit spolu nahatí celý den v posteli.
    Realita: Je zima a i přes to, že doma máme 22 stupňů, mám na sobě dvě vrstvy oblečení. Válet se většinu dne nahatá s Tilišákem v posteli by nás nebavilo ani jednu a v jejím případě jsem si dokonce jistá, že by jí to kojení zprotivilo na trvalo.
  • Nabízet prso jak nejčastěji to jde.
    Realita: Matilda se dostala ve fáze, že už při vyhrnování trička se odvracela pryč a být toho schopná, tak vezme nohy na ramena a zdrhá jen prso zahlédne.
  • Společné spaní v posteli pod jednou peřinou.
    Realita: Nevyspíme se ani jedna, budíme se na navzájem. Já buď mrznu, aby byla Matilda pohodlně přikrytá, v opačném případě ji omylem kolikrát přehodím peřinu přes hlavu, což ji vzbudí a řve. Noci jsou tak za trest.
  • Nechat dudlat prso, ideálně v noci, kdy se tvoří mléko.
    Realita: Tenhle její zlozvyk jsem zmínila v minulém článku a momentálně se ji to naopak snažíme odnaučit. Řešením nakonec bylo odlifrovat Tilišáka do vlastního pokoje. Kupodivu se noci mírně zlepšily a budí se méně často. Laktační poradkyně by mě nepochválily.
  • Co nejvíce nosit přes den v šátku.
    Realita: Matilda se už do šátku nechce nechat navázat, takže využíváme pouze manduku a to doslova jen na její odpolední spánek, kdy si pustím film, sednu na balón a hodinku se pohupuji, zatímco ona chrupká. Jinak být v nosítku nechce.

Co jsem tedy pro podporu kojení udělala já?

Jak mléko mizelo (opravdu během pár dní) a moje zoufalství se stupňovalo, rozhodla jsem se udělat pořádný kojo-boost a zvýšit tvorbu mléka jak nejvíc to půjde. Matilda je líná sát a čekat, až se mléko spustí (proč by taky čekala, když ví, že za chvíli se jí naservíruje králík se zeleninkou, že). Proto bylo potřeba docílit toho, aby se prsa zase nalévaly a mléko teklo po přisátí téměř samo a nemusela ho ze mě nejdřív několik minut dolovat. Šla jsem do toho smířená s tím, že pokud ani tohle změnu nepřinese, zřejmě jsme dokojily.

  • Zvýšila jsem množství tekutin a myslím, že ty tři a půl, možná i čtyři litry denně vypiju. Z toho dobré dva litry dělá kojící čaj. Nejraději mám ten od Apotheke, ale piju je všechny a docela mi chutnají.
  • Bylinky benedikt římský a pískavice (neboli řecké seno). To mi poradila kdysi právě jedna LP a dají se koupit ve vybraných lékárnách. Ač je na krabičce, jako na všech potravinových doplňcích, paradoxně napsáno, že se nemají užívat při kojení, tak u těchto je to opak a jsou to právě bylinky na zvýšení laktace. Podle rad LP se berou v obří dávce 3x denně 3 tobolky z každé krabičky, a když laktace najede, může se množství snižovat.
  • Homeopatika ricinus communis 5ch. Ty jsem si vygooglila a beru 5 kuliček dvakrát denně před jídlem. Zdá se mi, že opravdu fungují.
  • Šťáva z mrkve. I o té jsem četla, že pomáhá při tvorbě mléka, takže odšťavňuji a liju to do sebe se zacpaným nosem, přestože mi to šíleně nechutná.
  • Konopné semínko - také by mělo mít pozitivní vliv na laktaci a já si ho sypu do jogurtů nebo třeba polévky :)
  • Gravimilk od Sunaru je takový předražený mléčný prášek co koupíte v DMku. Má být také dobrý pro kojící maminky, tudíž jsem si ho na svůj kojo-boost koupila, ale spíše pro to, že mi fakt chutná než, že bych věřila v jeho účinky.
  • Moira - masážní olej při kojení. Můžete si s ním prohřát prsa než se pustíte do kojení, případně je ještě nahřát peckovými polštářky.
  • Jíst vývary, polévky, prostě co nejvíce tekutá a výživná jídla.

Můžu říct, že po pár dnech tohohle kojo-boostu se laktace opravdu výrazně zlepšila a mléka zase přibylo! A halelujá, i Matilda moji snahu ocenila a už zase pije. Ne, že by tedy křičela nadšením a vrhala se mi do výstřihu, ale dá si říct. Od té doby co je přestěhovaná vedle, tak ji v noci kojím jednou a to opravdu jen nakojím a jakmile cítím, že přechází do "dudlacího režimu", tak ji nemilosrdně odpojuji a uhoupávám ke spánku v náručí.

Doufám, že vydržíme kojit alespoň do jednoho roku. To je můj cíl a cokoli bude přes rok, budu považovat za fajn benefit navíc :)

A co vy, zažily jste bojkot kojení nebo úbytek mléka? Jak jste se s tím popraly?

26 komentářů :

  1. Jsme na tom dost podobně... Náš již druhý bojkot trvá již měsíc, a zrovna to vypadá že se z něj začínáme dostávat, i když cca před týdnem jsem to malem vzdala a nabídla Sarlotce lahev, ve snáze do ní alespoň trochu mléka dostat. Je ji totiž teprve 3,5 měsíců, a příkrým to řešit nemůžeme. Ani nevím co přesně pomohlo... Bylinky? Odebrání dudliku? Nebo to že já jsem se trochu uklidnila...? Držím pálce ať se to srovná a vydrzite to alespoň do toho roku... Já jsem si slíbila že pokud to překonané budu kojit alespoň do dvou let ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to překonáte! Zkuste ty homeopatika, já je brala teď poprvé a mám pocit, že zabraly během dvou dní. Matilda měla také tyhle bojkoty, když byla malinká, vůbec nechtěla sát, bylo to hodně stresové období, ale vždycky jsme to nějak zvládly, přestože nepřibírala podle tabulek a doktorka nám nutila dokrm prakticky od první návštěvy. Já jí to vždy odkývala a malé jsem nic nedala, místo toho kontaktovala LP a přikládala a přikládala....Držím pěsti, ať se vše brzy srovná!

      Vymazat
    2. Homeopatika jsme už zkoušely a bohužel bezúspěšně... Aktuálně zkousim k tebou zmiňovaným bylinkami přidat ještě moringu, uvidíme co to udělá.

      Vymazat
  2. my bojujeme právě teď, mléko je jen se později spouští což ji rozčílilo natolik, že prso veme jen v noci a to jej musím před tím odstříkat aby z něj už kapalo když jej dostane. Zkoušela jsem vše jak zmiňuješ od laktačních ale nezabralo asi byla chyba dát flašku ale ona plakala až se dusila tak nevím jak dalece jsem to měla hnát Jsem z toho hrozně smutná, protože jsem taky chtěla kojit nejdéle a mléko mám, ale prso už prostě nechce a nevím jestli je ještě nějaká naděje k návratu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je, nevzdávej to! Co zkusit kojit přes ten Medela suplementor? Máťa mi taky hodně plakala, ale mě utvrdila tehdy v těch 3m LP opravdu tu flašku nedát, dítě hlady fakt neumře...Tehdy mi nepila i celý den, bylo to o nervy. Zkuste pořád přikládat a ve tvém případě bych asi volila i na celý den to nošení/postel. To vybojujete! Držím pěsti!

      Vymazat
    2. Děkuji za podporu, ale ten její šílený pláč asi nezvládnu :-( bojím se, že se mi zalkne. Myslíte, že by nám suplementor pomohl, když ji k prsu nemůžu ani dostat, natož aby se přisála?

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    4. Já ten suplementor nezkoušela, ale znám maminky, co jim zachránil kojení. Zkuste kontaktovat nějakou LP v okolí, určitě ho má a můžete vyzkoušet. To mě moc mrzí, sama vím jak je to těžké. Matilda taky strašně plakala až se zalykala, seděla vedle mě 4 hodiny LP, já jsem brečela, Máťa řvala hlady i vzteky, nechtěla se přisát. Ta LP mě hodně podporovala, ale mě už to přišlo vyhrocené do extrému tehdy. Ale teď vím, že to byla jediná možnost, ten hlad ji nakonec donutil se přisát...Zkuste najít nějakou odbornici, i kdyby to nakonec nešlo, aspoň budete vědět, že jste pro to udělala fakt všechno. Držím pěsti!

      Vymazat
    5. Nám laktační naopak doporučovala alternativně dokrmovat klíčkem, když bylo nejhůř povedlo se nám to jedině lžičkou... Předtím cca 4h v kuše trvala hlady ale na pro se přemluvit nechala až po do krmení kdy se trochu uklidnila... Je to boj! Držím palce. Nevzdavejte to.

      Vymazat
    6. V nejhorším bych asi zkusila ten Motilium...

      Vymazat
    7. Můžu se zeptat, co je to to krmení klíčkem?

      Vymazat
  3. Nikdy bych nevěřila, že něco, o čem jsem byla přesvědčená, že musí být tak přirozený, bude takovej boj! Taky mám za sebou několik krizí a souhlasím, že některé rady laktačních poradkyň jsou nerealizovatelné. Každopádně u mě taky pomáhá víc tekutin, čaj s jestřabinou a Melta. Vera

    OdpovědětVymazat
  4. Obdivuju,že jsi to takhle zvládla a nedala um ani při bojkotu. Já vymekla hned po třech týdnech když Emma křičela hlady a po týdnu stravenem v posteli,přesně jak pises,dala dokrm.takže ted jedeme v modu, nakojit a dokrmit,protože malá je taky líná na to něco tahat.
    Tak jen doufám,že nám aspoň to částečné kojeni vydrzi co nejdéle.
    Když mlíko mizí tak Ricinus je první pomoc,nastartuje to tvorbu do dvou dnů.no a čaj piju pořád :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že aspoň částečně kojíte, třeba to UM časem odbouráte úplně :) A i kdyby ne, nic se neděje.

      Vymazat
  5. Sakra 22 stupňů? To bych umrzla, já jak nemam 24 tak je zle :D... a nedávno jsem někde četla že to "není vhodné pro těhotné a kojící" dávaj v podstatě všude jen tak pro jistotu, ale kolikrát to vůbec není pravda... no já měla málo mlíka asi třikrát, tak jsem vždycky začala hodně pít, jíst konopný semínka a hodně se stresovat (no to by člověk samozřejmě neměl že) a do dvou dnů se mi to vždycky naštěstí spravilo, tak držim palce ať vydržíš co nejdéle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo "nestresuj se", "hoď se do pohody" to se dobře radí, když je máma v psychicky v pr...a dítě řve a řve, že..:)

      Vymazat
  6. Mlikofil a prsomil:)) To jste napsala fakt pekne, uplne nasi malou vidim. Ted ma pet mesicu, tak se utesuju tim, ze kazdou chvili zacnou prikrmy a aspon neumre hlady:)Jestli prijde dalsi krize, uz to nebudou takove stresy:)) Marketa je notoricky bojkotar...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já začínám mít pocit, že bojkotářky jsou vždycky holky! Neznám nikoho, kdo by měl chlapečka a ten by nechtěl prso! No jo, asi to mají holt od přírody :)

      Vymazat
  7. Tak my naštěstí zatím žádný bojkoty neřešily, Áňa je přesně ten mlikofil a prsofil. Přibírá tak, že má ve 4,5 M 70cm a 7,5 kila, děsím se příkrmů, když mě vidí jíst nespustí že mě oči,jestli se bude ke lžíci stavět jako k mliku, asi v roce praskne :-)
    Píšu hlavně kvůli Gravimilku, taky mi moc chutná, resp. chutnal, protože výrobce ho změnil, zdrazil, zmenšil a pít se to nedá, má nějakou divnou pachuť. Naštěstí jsem teď v Globusu v akci sehnala ještě ty staré, tak jsem jich koupila hned 5. Nebo už jste ten nový měla a jste schopná to vypít s chutí?

    OdpovědětVymazat
  8. Mám ten nový a fakt se mi zdá jiný! Jako pít se dá, ale býval lepší. S těma příkrmama bych se nebála, právě děti, co tak milují mlíko a prso dost často normální jídlo pak dlouho odmítají. Máťa je pravý opak - mlíko ne, za to jídlo: "Hrňte to do mě!" :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Jednou jsem na modremkonikovi videla i bojkotujiciho chlapecka:) Meli to tedy dost dlouhe, snad nekolik mesicu, ale maminka to nesla dost tezce. Zacalo to znicehonic a ona uz byla tak rozhozena, ze zvracela pred kojenim, protoze se bala, co bude nasledovat. Mala je notorik, tak me to uz tolik nerozhazi a navic se z toho vzdycky vyspala. Pak jsem zjistila, ze musi byt dobre vyspana, kdyz je trosku unavena, tak se rozciluje. Takze nabizim, kdyz ma "dobrou naladu" i kdyz to na hlad zrovna nevypada. A pak jsem se jednou zdrave nastvala a vyhodila kojici caje: "Dite, snaz se." Kazdy v zivote s necim bojuje, musi se k tomu postavit celem a nelitovat se:) Asi to pochopila, ze maminka ji zatim nic jineho nenaserviruje a obcas se u kojeni dokaze tvarit i jako zlaticko nejvetsi:))

    OdpovědětVymazat
  10. Luci, ano, s Klárou to bylo úplně stejné - po blbém porodu, blbé kojení. Furt bojkoty, odtahování od prsa, spurty, řev. Stálá nespokojenost. Čaje jsem pila po litrech, homeopatika jsem jedla často. Vždycky se to urovnalo. Kolem 10. měsíce přišla krize poslední a já měla mléka fakt málo. Pak se i toto spravilo a kojila jsem ji do 19 měsíců, pak jsem otěhotněla podruhé a raději jsme kojit přestaly, protože se na mě chytla každá nemoc, jak jsem byla vysílená. Holky jsou asi fakt jiné, Jakub prso miluje a byl by tam od rána do večera, z čehož máme všichni nesmírnou radost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo a sedí to s těma příkrmama, Klára je boží jedlík. Má ráda všechno, včetně špenátu, koprovky a dušené mrkve :)

      Vymazat
  11. Jednoznačně doporučuji přípravek More milk plus...zachránil nás, když měl malý průjem (co vykadil, ihned šlo z něj ven)...a za měsíc nabral jen 140 gr...Dr. už chtěla, abych dávala UM, ale dle rad laktační jsem koupila MMP a naprostá spokojenost..nikdy jsem neměla tolik mlíka a malej je od té doby strašně spokojenej...a i přes končíčí průjem byl za 4 dny schopen nabrat to, co za ten prokletý měsíc, tj. 140gr.! Spíš teď řeším, co s mlíkem, mám ho nadbytek...a mražené mléko malej nechce...a příkrmy (kaše na noc) ještě nedávám...

    OdpovědětVymazat
  12. Dobrý den,

    jak dlouho jste nakonec kojit vydržela? :) A jak jste to s kojením praktikovala mimo domov, když dítě není prsomil? Nekojit třeba půl dne nebo celý den může s laktací dost zamávat.

    Na vše se ptám proto, že zažívání bojkot už rok a já chci začít žít a chodit ven, ale zároveň je mi líto to vzdát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, každé z mých dětí bylo kojeno přesně rok, čím byly starší, tím méně jsem kojení mimo domov praktikovala. Upřímně, byla jsem šťastná, když jsem si to v hlavě přeskládala a kojení v jejich 12 měsících vzdala, velká úleva to byla. Dnes, když to hodnotím zpětně (dětem je 7 a 4 let), přestala bych mnohem dříve, mohla jsem si ušetřit spoustu nervů, slz a stresu. Držím pěsti!

      Vymazat