čtvrtek 4. února 2016

Thermoval Duo Scan vs. Sanitas z Lidlu aneb Souboj teploměrů

Změřit teplotu úplně malému miminku digitálním teploměrem, který mu strčíte na pár vteřin do prdelky, není nic extra těžkého. Těžší chvíle přichází, když dítě trošku povyroste a přesně pozná, co na něj chystáte, už když se s teploměrem blížíte. Nejlépe se ihned otočí na bříško a stáhne půlky tak, že se do požadovaných míst prostě po dobrém nedostanete. No a stresujte to nebožátko, když se vám navíc zdá, že má teplotu a necítí se dobře. Matilda už právě patří do té kategorie miminek, kdy změřit teplotu v zadečku, případně jí tam nacpat čípek, vyžaduje opravdu velkou dávku kreativity, zpívání, mávání neokoukanými hračkami před obličejem a především opravdu rychlé jednání. I když Máťa často nemocná nebývá a teplotu jsem jí měřila z důvodu podezření na zvýšenou jen párkrát, tak se mi docela ulevilo, když jsem se dozvěděla o existenci dotykových infračervených teploměrů.

dotykový teploměr, infračervený teploměr, Thermoval duo scan

Díky e-shopu Feedo.cz se mi dostalo možnosti otestovat právě dotykový infračervený teploměr Thermoval Duo Scan. A protože zrovna nedávno v Lidlu probíhala akce na jejich dotykový multifunkční teploměr Sanitas a mamka ho chtěla, tak jsem si ho na zkoušku a porovnání také půjčila. Aby bylo testování co nejpřesnější, změřila jsem před tím sebe a muže ještě klasickým rtuťovým teploměrem a Matildu jejím digitálním do zadečku.

Oběma dotykovými teploměry můžete měřit teplotu buď na čele nebo v uchu. Přestože výrobci uvádí, že měření v uchu je nejpřesnější, tak vyžaduje jistý cvik, jelikož stačí teploměr špatně natočit nebo málo zasunout a změřená teplota je úplně mimo. Proto tohle měření nemusí být vhodné pro malé děti, které chviličku neposedí. Musím konstatovat, že celkově měření dotykovým infračerveným teploměrem chce dostat nejdříve do ruky a najít si ten správný grif. Ze začátku se mi to totiž moc nedařilo a oba dotykové teploměry házely některá čísla úplně mimo.

dotykový teploměr, infračervený teploměr, Thermoval duo scan, Lidl teploměr

Thermoval Duo Scan je taková vyšší řada bezdotykových teploměrů. Oproti teploměru z Lidlu je bytelnější, pohodlnější do ruky a na první pohled působí o dost kvalitněji. Má jednoduché a intuitivní ovládání, podsvícený displej i zvukový signál. Po zapnutí můžete ihned měřit, není třeba nastavovat žádná zbytečných data. Pamatuje si poslední změřenou teplotu. Super je, že pro měření v uchu i na čele má pouze jedno tlačítko a teploměr sám rozezná, kde zrovna teplotu měříte. Na čele trvá měření 3s, v uchu 1s. Baterky by měly vydržet tisíc měření. Měřila jsem s ním několikrát sebe, muže i Matildu a čísla, která naměřil působily vcelku věrohodně a až na pár úletů byly docela konstantní. Tento teploměr koupíte za cenu 749 Kč například ZDE.

Sanitas SFT 75 z Lidlu je také ušní a čelní teploměr, kterým se dá navíc měřit i teplota okolních objektů nebo kapalin. Dle mého názoru je na začátku používání zbytečně složitý na nastavení. Při prvním zapnutí po vás chce nastavení data, času, roku... což jako funkce u teploměru považuji za zbytečnost. Výrobce také uvádí 30 paměťových míst (proboha, na co?). Pro měření na čele a v uchu má dvě různá tlačítka vepředu a na boku, takže sám nerozezná, kde zrovna měříte. Co se týče kvality, je to prostě takový plasťák. Nicméně co byste za cenu 299 Kč chtěli. Displej má podsvícený modře a návod uvádí také optický alarm při horečce (kolečko zčervená, když je teplota v normě, je zelené). To bylo zatím nevyzkoušeno, jelikož nikdo v okolí neměl horečku. Po půl minutě nečinnosti se sám vypne. Co se týče měření teploty, tak v průměru naměřil teplotu o něco vyšší než všechny ostatní teploměry a třeba muži házel čísla naměřená v uchu úplně špatně.

dotykový teploměr, infračervený teploměr, Thermoval duo scan

Cena těchto teploměrů se výrazně liší a proto je potřeba promyslet, kolik chcete investovat. Já více věřím hodnotám, které uváděl Thermoval Duo Scan, nicméně teploměr z Lidlu se dá určitě použít také, pokud vám nevadí občasné odchylky od správné teploty a chcete pouze orientační čísla. Avšak ani u Thermovalu si nemůžete být po jednom měření jistí, že udává správnou hodnotu a určitě bych měření u nemocného dítěte pro jistotu několikrát opakovala. Což je právě s takovýmto dotykovým teploměrem parádně jednoduché a nemusíte kvůli tomu dítě několikrát za den vysvlékat, zvláště, necítí-li se dobře. S tímto teploměrem můžete i uprostřed noci změřit dítě, které spí, a když budete mít štěstí možná ho tím ani nevzbudíte (i když věřím, že zrovna naši Matildu by ostré pípnutí, které teploměry vydají, totálně probralo).

dotykový teploměr, infračervený teploměr, Thermoval duo scan

Takže za mě dotykový teploměr určitě ano, ale naměřené hodnoty brát pro jistotu s rezervou a několikrát přeměřovat.

5 komentářů :

  1. Luci, díky za toto. Máme taky Thermoval a denně doma poslouchám, jak je na prd a že jsem koupila blbost. Protože to prostě chce grif a přeměřovat. No. No a stěžovatel by taky jednou moh zkusit změřit dětem teplotu klasickým digitálním v zadečku, pak by asi frčel rychle do Lidlu pro dotykáč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stěžovatelé ví kolikrát prd...taky se doma občas jeden vyskytne :)

      Vymazat
  2. Dobrý den,já nedám na Thermoval Duo Scan dopustit, i když občas mi taky měří šílenosti. Starší dcera má při nemoci v uchu i 41 a přitom na čele třeba 39. Takže pro jistotu měřím čelo a hrudník a ucho vynechávám. Ale ta pohoda, že můžu jen pipnout, když náš marodníček zrovna usnul vyčerpáním! Jediné, co dost lidí neví, je to, že se teploměr nemá na čelo položit, ale má se s ním udělat jakoby kroužek cca 1-2 cm nad kůží.
    U té mladší jsem zatím byla úspěšná s klasickou rtuťovou rychobezkou do zadečku, to je asi úplně nejpřesnější měření. Už se nedá koupit a s jiným plnidlem než rtutí to nedělají, ale zas tak rychlá není, takže až půjde do tuhého a fakt bude mít teplotu, budu taky pipat :-)
    Přeji krásné dny bez teplot :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I vám! Ať ty teploměry nemusíme vůbec vytahovat :-)

      Vymazat
    2. My teda mame take Thermoval duo scan a dotykat se podle vyrobce kuzi musi, viz: http://thermoval.cz/teplomery-thermoval/thermoval-duo-scan.html
      Ten gryf je fakt potreba (mit vzdy stejnou trasu se svijejicim se ditetem je obcas nad moje sily), merime opakovane a beru to s rezervou.. nejlip se mi stejne orientuje podle doteku (meho a meho muze pro porovnani - kdyby mel nekdo spatne teple ruce). Horecku maly jeste nemel, tak to zatim jde:-)

      Vymazat