čtvrtek 2. června 2016

Malý čtenářský koutek aneb jak jsem zase začala číst + SOUTĚŽ

Moje představa o mateřské byla asi taková, že sedím na zahradě na dece, vedle sebe mám takový ten snídaňový stoleček, na něm kafe a kus dortu. Někde kousek ode mě si Matilda v čistých růžových šatičkách v tichosti staví kostky nebo si hraje s plyšákem. A já si u toho čtu knížku a jen občas ji koutkem oka zkontroluji, že je v pohodě. Kdy jindy bych taky měla mít tolik času na čtení než na mateřské, že? Však budeš číst u kojení, říkaly mi kamarádky, když jsem měla ještě pupek. Hm, při kojení jsem nikdy nepřečetla ani řádek, protože začátky, jak už víte, byly těžké a já měla plné ruce práce, abych ji vůbec přiměla něco vypít. Naopak, když byla větší a kojení se srovnalo, tak se u toho vždycky tak strašně mlela, že nehrozilo to, že bych ji jednou rukou držela a v druhé měla knížku nebo čtečku. Tak jsem si říkala, že budu číst při procházkách s kočárkem. Jenže potom, co jsem se do něčeho tak zabrala, že jsem s kočárem vjela rovnou do silnice a vůbec jsem nevěděla, jak jsem se tam vzala, jsem s tím raději přestala a přešla k audio knížkám (a znovu si poslechla všech sedm dílů Harryho Pottera v angličtině). Procházky po naší čtvrti mě ale dost brzy přestaly bavit, a když jsem zjistila, že Tilišák spí stejně dlouho i ve stojícím kočáru na zahradě, tak jsem raději její spací čas (a že ho bylo sakra málo) věnovala něčemu jinému.

knihy, české autorky, Třeštíková, Geislerová

Takže čtení jsem poslední rok dost flákala a to já jsem jinak člověk knihy a příběhy milující! Nejraději čtu v angličtině a vlastně jsem za posledních šest let nepřečetla jedinou českou knížku. Až do minulého měsíce. Jméno Radka Třeštíková vám určitě něco říká. Mladá spisovatelka (přesně v mém věku), která je teď hrozně trendy. Občas sleduji její vtipné statusy o mateřství a jiných věcech na facebooku, a proto jsem se rozhodla dát jí šanci i jako spisovatelce. I když jinak novodobé české autory opravdu moc nemusím a dialogy ve většině knih mi prostě přijdou tak nějak křečovitě vykonstruované a nereálné. U překladů to platí asi stonásobně. Asi jako český dabing, který prostě nesnesu a radši televizi vypínám. Tak jsem to vzala od začátku a začala její prvotinou Dobře mi tak. Je to příběh o takovém zvláštním, sebestředném a povýšeném chlápkovi, který si jednoduše podělal život a snaží se ho nějak napravit. Toť ve zkratce, nejsem literárání kritik, abych psala sofistikované recenze. Knížka je to tenká a fakt se dobře čte. Rozhovory mezi postavami nejsou jak z Marsu a člověk se u toho pobaví, zhnusí i tak trochu dojme. Zhltla jsem ji za dva dny po večerech a dost mě nalákala na druhou knížku od Třeštíkové To prší moře.

knihy, české autorky, Třeštíková, Geislerová

To prší moře je příběh jiného druhu. Hlavní postava je dvacetiletá holka, která zažívá rodinnou tragédii a musí se s tím vyrovnat. Tahle knížka je o hodně tlustší než ta první a já ji opět zvládla za dva dny. Tentokrát jsem se vyloženě těšila na každou volnou minutku, kdy se budu moct začíst. Četla jsem při vyskládávání myčky, při uspávání Tilišáka, na záchodě, ve sprše, dlouho do noci. Parádní příběh, nečekané zvraty, sympatická, a hlavně úplně normální, hlavní postava! Žádné patetické a křečovité kecy, ale dost surová realita. Kdyby se příběh opravdu stal, úplně věřím, že by hrdinka mluvila a myslela přesně tak, jak to popisuje autorka. Takže opravdu doporučuji.

Jakmile jsem knížku dočetla a vstřebala, hned jsem vrhla na nejžhavější novinku od Třeštíkové, která momentálně vyhrává nejrůznější knižní žebříčky a byla vyprodaná snad pár ní po tom, co se objevila v obchodech, Bábovky. Knížka sestavená ze 12 povídek o 12 ženách, které ač se navzájem neznají, tak se jejich osudy nejrůznějšími způsoby proplétají. Jak dlouho jsem ji četla? Dva dny :) Matilda, domácnost i muž byli v tomhle mém čtecím maratonu těžce zanedbávané. Až mi bylo líto, že se na konci každé povídky s její hlavní hrdinkou tak nějak loučím a v dalších se jen mihne jako vedlejší postava, takže si o jejím osudu a jak to všechno dopadlo musíme udělat vlastní obrázek. V tomhle se mi víc líbilo To prší moře, protože to byl jeden dlouhý ucelený příběh s jasným začátkem a koncem. Ale i tak, opravdu super čtivá a uvěřitelná knížka pro všechny ženské!

Poslední knížka, která mi na nočním stolku leží teď, a kterou jsem vyhrála na blogu Ms Blogger Eva je P.S. od Ani Geislerové. Tahle knížka mě zajímala, protože je v poslední době také hodně propagovaná a chválená. Je to soubor fejetonů, které Geislerová několik let psala pro časopis Elle. Celé to má připomínat takové niterné deníkové zápisky, kde se objevují nejrůznější témata od mateřství, lásky, smrti, mužů atd. Což o to, knížka je to vizuálně nádherná. Krásná vazba, milé ilustrace (od její sestry), prostě naprosto vymazlený obal. Co se týče obsahu, tak mě to zase tak moc nenadchlo. Už mi leží na stolku týden a občas večer před spaním pár stránek přečtu, ale v klidu ji pak zase odložím. Já na tohle filozofické, niterné popisování pocitů asi moc nejsem. Jak to nemá silný příběh, který mě vtáhne do děje, tak mě to nenadchne. Samozřejmě je to místy vtipné, milé, dojemné i se s tím člověk ztotožní, ale upřímně můžu říct, že je to knížka, ke které se už asi nevrátím. Ale protože je opravdu moc hezká, tak si ji v knihovně vystavím tak, aby byla vidět :)

knihy, české autorky, Třeštíková, Geislerová

Myslím, že knih od českých autorek jsem se teď na nějakou dobu zase nasytila a přečtu si opět něco v angličtině. Moje dlouhodobě nejoblíbenější knížky jsou I am the Messenger od Markuse Zusaka a Shantaram od G.D.Robertse. A pak všechny knihy od Khaleda Hosseini. Ty moc doporučuji, pokud nebudete vědět po čem sáhnout.

No a protože jsem vám na FB slíbila soutěž, tak tady je! Napište mi do komentářů vaši oblíbenou knížku (nebo tu, která vás v poslední době zaujala), sledujte nás na FB nebo Instagramu a sdílejte tento příspěvek na zdi kamarádce, známé nebo kolegyni, o které si myslíte, že by se jí mohl náš blog líbit. A nezapomeňte mi tu nechat svůj email! 10.června Matilda svojí šťastnou rukou vylosuje jednu z vás, které pofrčí domů právě Bábovky od Radky Třeštíkové!

13 komentářů :

  1. Žítkovské bohyně od Katky Tučkové byly super, místy trošku drsnější čtení...teď se chystám od ní na Fabriku..Zuzka, mamča od Barunky (email sem psát nebudu, šak se známe ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzi, od Tučkové jsem vlastně četla Žítkovské bohyně i Vyhnání Gerty Schnirch (na tyhle knížky jsem úplně zapomněla). Oboje super, Gerta se mi četla líp. Ale skvělé knížky a sympatická spisovatelka!

      Vymazat
    2. Luci a nemáš to Vyhnání na půjčení?

      Vymazat
  2. Na P.S. mám stejný názor, mám jej ležet u postele, jsem těsně před půlkou, ale nějak mě neláká dočtení :) To prší moře se mi celkem líbilo, až na ten konec... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Lucí, díky za tipy, určitě si něco z toho přečtu ;) .. já jsem nedávno přečetla Vlak naděje od Ch.B. Klineové - proplétají se tam dva příběhy, jeden vypráví stařenka a druhý holka z dnešní doby a tak nějak se to proplétá, ale bylo to docela zajímavý - teda hlavně ten stařenčin, která procházela různýma pěstounskýma rodinama.. Iva P. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám momentálně rozečtenou Píseň ledu a ohně (jsem u Hostiny pro vrány - druhá část), fandím fantasy a začala jsem s touto ságou, protože jsem si chtěla ukrátit čekání na novou řadu seriálu Hra o trůny. Také neustále listuji knihou Superpotraviny do všech jídlech, baví mě zkoušet nové recepty, a když jsou zdravé - dvojnásob :) Sdílela jsem vás vaší stránku přes FB své kamarádce Lucii, třeba se taky zúčastní. Můj e-mail: slunicko1321@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Luci, zrovna jsem dočetla Kafe a cigárko od Marie Doleželové, moc doporučuju :) Kdybys chtěla, klidně půjčím. Opatrujte se holky, Pavla Kotlíková

    OdpovědětVymazat
  6. Tak ja taky neco pridam :-) Mam rozectene Tajemstvi porodnich bab od Sally Hepworthove a zatim je to prijemne cteni, Hanka Hruska, kontakty na me pripadne mas ;-) Doufam, ze zvladnu i to sdileni :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Také zkusím štěstíčko...Mám dočteno i PS i Kafe a cigárko, ale to mě osobně trošku zklamalo - asi jsem měla moc velká očekávání. Naopak mne nadchl můj vánoční dárek Sněží, sněží od Greena a spol. - doporučuji číst o Vánocích s hrnkem kakaa či horké čokolády...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a muj email:kotaskova.klara@seznam.cz

      Vymazat
    2. Dekuji mockrat Matilde za vylosovani :). To je poprve co jsem neco vyhrala a navic knizku, to je super.Od manzela mam slibenou novou knihovnu, tak treba uz budou Babovky bydlet v novem;)

      Vymazat
  8. Hihi...četla jsem teď naposledy Deník moderního fotra aneb proč by muži neměli mít děti :D zábavné počteníčko z pohledu muže na rodičovské ....vyhana@centrum.cz

    OdpovědětVymazat