středa 10. srpna 2016

(Ne)dovolená s dítětem

Letos jsme se podruhé vydali na pronajatou roubenku do Říček v Orlických horách. Chalupa je na parádním místě v lese, kousek od vesnice, lehce izolovaná od zbytku místní civlizace, což zaručuje to, že ani noční řev malých krakenů nebude nikoho rušit. Loni jsme se tam vydali s kamarády s chlapečkem stejně starým jako Tilišák (to jim byly čtyři měsíce a já mám pocit, že jsem tam jen houpala, nosila a kojila) a letos jsme se tam pro změnu vydali zase s jinými kamarády, opět se stejně starým chlapečkem. (Všimněte si, že udržujeme naší malé koketě neustálý příliv nových chlapů. Ve svých patnácti měsících se už nahatá (!) rochnila v bazénku se čtyřmi různými chlapíky čtyř různých národností! Američan, Holanďan, Slovák i Čech, myslím, že národnostní pestrost ctitelů má poměrně slušnou.)

orlické hory, dovolená s batoletem, dovolená s dítětem

Zpět ale k dovolené. Byl to fajn týden plný především limitovaných kratších výletů a vycházek do přírody, lesů, kopců, borůvek a malin. Limitovaných proto, že děti nám synchronizovaně spaly po obědě, a protože náš kamarád není na rozdíl od Tilišandy, zvyklí spát v kočárku, tak jsme se většinou na jejich poobědní siestu uchylovali zpět na chalupu. Jen jednou jsme sami s mužem a krakenidlem zůstalli na celý den v Rychnově nad Kněžnou, kde jsme ji po obědě jsme uspali v kočárku v zámeckém parku, v nedaleké kavárně si nakoupili dorty a kafe a přes hodinu si vegetili na trávě.

orlické hory, dovolená s batoletem, dovolená s dítětem

Musím konstatovat, že skvělým pomocníkem na dovolené nám byla krosna Deuter na nošení dětí, kterou jsme pořídili z druhé ruky. Je to opravdu rozdíl nosit už takhle větší dítě na zádech v látkovém nosítku a krosně. Rozdíl je to hlavně pro mě, jelikož nosítko jsem vždy tahala já, zatímco krosnu nosí ochotně muž :) Matilda tam sedí pohodlně jako na trůně, hezky vidí před sebe a spokojená vydrží déle než v kočárku (o tule ani nemluvě, tu už používám zase pouze na uspávání a krátká přemisťování v okolí domu). I tak je ale v krosně ochotná sedět maximálně hodinku a pak ji musíme vypustit do terénu, aby si něco pochodila. Co se z ní totiž stal samostatný chodec, je těžké ji na jakékoli dopravní prostředky přemluvit. Všude chce jít sama, ale samozřejmě vždy opačným směrem než my. Za ruku se vodit nechce a během jednometrové vzdálenosti dokáže zastavit i pětkrát, aby si zblízka prohlídla či ochutnala kámen, větvičku, brouka nebo vajgl. Každopádně tahle nosící krosna je opravdu super věc a díky ní jsme se nemuseli uchylovat pouze ke zpevněným cestám, kde by projel kočárek. Nebyla to sice levná investice (tahle jetá nás stála tři tisíce), ale vyplatila se a myslím, že ji ještě hodně využijeme.

orlické hory, dovolená s batoletem, dovolená s dítětem

Matilda samozřejmě svoje každodenní slzavé a uječené hysterické výlevy nevynechávala ani tam, ale musím říct, že celkově byla dost v pohodě. Hlavně za to mohl její malý vrstevník, který ji tam dokázal pěkně rozptýlit. Už vícekrát se mi osvědčilo, že je Tilišák mnohem snesitelnější hodnější, když má kolem sebe jiné děti. Ještě lepší je, když jsou ty děti o něco starší, protože na ty potom kouká jak na svoje idoly. Říkám si, jak by se hodilo porodit prvorozené dítě rovnou s dvouletým sourozencem. Jako takový package. Mladší děti ji bohužel prakticky vůbec nezajímají, takže to, že bychom jí na zábavu pořídili mimino, fakt nehrozí.

No a jak jsme si tedy odpočinuly? Popravdě, ani ne. Přes den spousta chození, nošení a k tomu klasicky utišování, krmení, přebalování, uspávání a neustálé lítání kolem naší malé diktátorky, jen s tím rozdílem, že jsme na to byli dva. V noci se nám navíc budila častěji, protože s námi spala v jednom pokoji a není na to už zvyklá. Probudí ji každé zašustění peřiny, protože od svých devíti měsíců spí doma sama vedle v pokoji. Já ale pořád doufám, že ta pravá dovolená nás čeká v září, kdy jedeme do Chorvatska. Bereme sebou totiž babi! A to je záruka toho, že jí krakenidlo třeba na půl dne vnutíme, půjčíme si kola a ujedeme pryč a vyjedeme sami na výlet, zajdeme si na večeři a třeba... panebože, tomu se mi ani nechce věřit, že ta šance tu možná je... třeba si i ráno pospíme!

orlické hory, dovolená s batoletem, dovolená s dítětem

Mimochodem, chtěli byste nějaké tipy jak si užít dovolenou s dítětem? Hm, napadá mě jen jeden. Pošlete dítě někam na prázdniny a jeďte bez něj :)

1 komentář :

  1. Pěkný den, doufám, že nedostanu vynadáno, ale moje zkušenost...levnější...před 10 lety mnohem levnější varianta Deutru...je krosna Salewa. Starší v ní odchodil stovky kilometrů včetně Tater. Drží dodnes, design nadčasový, barvy jako nové, za chvíli budeme vytahovat pro mladšího. Praktické nebo technické rozdíly mezi Deutrem a Salewou opravdu nevidím. Moc se na výlety těším. Berte jen jako info pro ty, co se bojí méně zvučných jmen firem a výrobků. Pěkné dny přeji.

    OdpovědětVymazat