pátek 27. ledna 2017

Jak na migrénu v těhotenství?

Tak to bych taky ráda věděla! Trpím na migrény snad od malička a byly období, kdy na nějaký čas úplně vymizely nebo se naopak hodně zhoršily. Ty nejhorší mě vždycky odepsaly klidně na dva dny, kdy jsem jen ležela s kýblem u postele. Vždycky jsem se hrozně bála, co bych dělala, kdyby migréna připlížíla zrovna v nějaký důležitý moment? Co když budu maturovat s migrénou? Státnicovat? Co když mě chytí migréna první den v nové práci? Ve svatební den nebo při porodu? Migréna mě totálně odepíše a já nejsem schopná dělat nic jiného než jen ležet a doufat, že brzy bude zase líp.

Moje neuroložka mi říkala, že migrény mi určitě přestanou v těhotenství (a pak tiše dodávala, že se zase vrátí s následným kojením a probdělými noci). Když jsem čekala Matildu, tak jsem opravdu měla jen jednu silnější migrénu někdy na začátku těhotenství a pak už nic. Migrény se vrátily samozřejmě několik měsíců po porodu. Moje druhé těhotenství je ale jiné i co se týče migrén. Objevují se nepříjemně často, a i když to nejsou silné záchvaty, kdy bych zvracela a nemohla ani vstát, tak mi přesto dokáží hodně znepříjemnit život. Objevují se naprosto nečekaně třeba uprostřed noci nebo u kafe s kamarádkou a jsou to prostě silné bolesti hlavy, kdy se bolest soustřeďuje v jednom místě a tepe jako hudba na technopárty. Člověk by si řekl no bóže, tak ji bolí hlava, no ale tahle bolest hlavy je tak inzenzitvní a úporná, že v tu cvhíli opravdu nemůžu myslet a dělat cokoli jiného. Za svůj migrénový život už jsem vyzkoušel hromadu různých prášků, od algifenových kapek, silných čípků až po speciální léky na migrénu. Některé zabíraly líp, jiné hůř. Nejsem člověk, co s radostí polyká prášky, ale když na mě přijde migréna, jsem ochotná do sebe nacpat cokoli, jen aby to přestalo.

migréna, migréna v těhotenství, bolest hlavy v těhotenství

Jenže jak řešit migrénu v těhotenství, kdy jediné, co vám lékař doporučí, je Paralen? A my staří migrenici víme, že Paralen opravdu na rozjetou migrénu nic moc nezabere. Naštěstí, mě momentálně na ty slabší a často se opakující migrény docela zabírá. Kamarádce na pohotovosti, kam dojela těhotná a s šíleně rozjetou migrénou, doporučili lékaři vzít si rovnou dva s tím, že jich může v nejhorším případě za den až osm. Což je teda síla a já jsem se k tomuto naštěstí zatím uchýlit nemusela. Při silnější migréně mi pomůžou na začátku dva a pak za pár hodin většinou ještě alespoň jeden.

Moje migrény vychází často z krční páteře, kdy úplně cítím, jak ten proud bolesti jde z jednoho místa na zádech až do spánku na hlavě. Takže určitě pravidelné cvičení, protahování nebo jóga jsou skvělá prevence. Pomáhají mi taky masáže a to i v případě už začínající migrény, kdy mi masáž zad bolest hlavy dokáže výrazně zmírnit. Ideálně ve spojitosti s nějakým dobrým olejem. Já používám tento od Bioaromy s eukalyptem a arnikou na bolavé svaly.

Pálivá mastička na čelo. To je něco, bez čeho se neobejdu a mám jich doma několik. Ať už ty klasické "vietnamské" za pár kaček, které už seženete i v DMku nebo dražší z lékárny. Nově jsem si teď koupila pálivou mast od firmy Just, která byla neskutečně drahá na to, jak malý kelímek to je. Ještě jsem ji nevyzkoušela v praxi, tak uvidíme, co to bude za zázrak.

Musím si hlídat tekutiny. To je věc, kterou docela zanedbávám a určitě je to jeden ze spouštěčů. Snažím se teď proto pořád pít a navíc jsem začala hodně pít Magnesii a naopak úplně vysadila kávu. To je skoro téma na samostaný článek, protože já jsem vždycka byla kafař požitkář a to, že už ji skoro měsíc nepiju, je pro mé okolí téměř k neuvěření. Zjistila jsem totiž, že ač mi kafe krátkodobě od rozjíždějící se migrény pomohlo, tak efekt byl třeba jen na dvě hodinky a pak se bolest vrátila. Vyčetla jsem, že z dlouhodobého hlediska kafe migrenikům nesvědčí, bere z těla hořčík a produkuje nějaký hormon, který migrény spouští. Nerozumím tomu, ale už jsem byla ochotná zkusit cokoli. Možná je to tím, že těhotenství zase o něco postoupilo nebo možná opravdu vysazením kofeinu, ale musím zaklepat, že posledních deset dní jsem bez migrény.

Jinak se říká, že různí lidé reagují na různé druhy jídla, které jim můžou spustit migrénu. Obecně je to kořeněné jídlo a sýry, takže i tomu se docela vyhýbám. Zjistila jsem ale, že mi může spustit migrénu v podstatě jakékoli jídlo, když se hodně přejím a je mi těžko. Takže další rada je nepřežírat se :) Ale to se někdy zapomíná, zvlášť nad talířem s máminou kačenou, zelím a domácími knedlíky :)

Ale co rozhodně nepomáhá, přestože se o tom určitě někde dočtete? Sex, cvičení, běhání nebo jakákoli prudší aktivita, která vás "rozhicuje". I tohle jsem vyzkoušela, ale výsledek byl, že migréna se rozjela do šílených otáček. Mě osobně nepomůže ani procházka v přírodě ani meditace či autosugesce. Co potřebuji je ticho, chladnější místnost a tmu. Někdo tvrdí, že na migrénu pomůže panák tvrdšího alkoholu. Nepomůže, raději místo toho vypijte půl litru vody.

Když na mě tedy přijde migréna a okolnosti to dovolí, tak do sebe lupnu Paralen a hořčík z DMka (prášek nebo šumivý), natřu si čelo a spánky pálivou mastičkou, zabalím si hlavu do studeného šátku, vypiju velkou sklenici vody (někdo doporučuje sníst jablko), poprosím muže, aby mi v rychlosti promasíroval záda a krk a jdu si se špuntami v uších lehnout do vyvětrané místnosti. Nic jiného mě v tu chvíli nezajímá, mozek mi jede na autopilota a venku by mohli klidně létat růžoví jednorožci a mě to bude fuk.

A co vy, máte nějaké tipy jak vyzrát na migrénu?

3 komentáře :

  1. Mě sice migréna sejme jednou za dva roky, ale vím, jaké je to peklo. Mame ji v rodine. I v těhotenství jsem jednu zažila, mzitky pred ocima a pak kruta bolest v jednom miste hlavy, pomohlo to, co tobě- tma a pokus o spánek. Jinak jsem zjistila, že mi ji spouští i čokoláda, což je pěkně podlé, páč čokoládu miluju😁. Pak taky dlouhá jízda autobusem a stres. Přeji pohodový zbytek těhotenství bez migrény a jiných meger😊

    OdpovědětVymazat
  2. Mala som jedno obdobie, kedy ma migréna zastihla aspoň dva-tri razy do mesiaca, pravidlne niekoľko mesiacov po sebe (teraz je to ďaleko lepšie a príde raz za pár mesiacov, klop-klop). Ja sa naopak snažím lieky nebrať a skrátka to len pretrpieť, hoci často to býva také, že nemôžem mať ani hlavu položenú na vankúši, pretože to doslova bolí... ale snažím sa to nejak prespať, preležať, bez zbytočného pohybu - hlavne nezvyšovať tep, lebo to len zvýši pulzovanie na danom mieste a o to viac to bolí =D... niekedy, keď tá bolesť len začína, snažila som sa to "rozcvičiť", ale môžem potvrdiť, že to ozaj nejde. Ak tá bolesť nepríde hneď, tak skôr či neskôr príde určite a cvičenie to vie akurát urýchliť, určite nie zmierniť... ale vo všeobecnosti, najmä ako píšeš jóga, prechádzky a pod. je super, ale nie počas záchvatu. A nabudúce skúsim tú magnéziu. Zvýšiť príjem horčíku, aspoň trocha, ma vôbec nenapadlo a ani neurológ mi to nijak neodporúčal... ale niet čo stratiť - tekutiny sú v tomto prípade ozaj prínos...a magnézia je jedna z mála minerálok, ktorá mi chutí.

    OdpovědětVymazat
  3. Migreny v tehotenstvi musi byt hodne neprijemny, preju at jich je min a min.

    Ja mam s migrenami zkusenost od kamaradky, kterou to jednou prepadlo na dovolene. To jsem pochopila, jak je to zly. Kamaradka migreny temer prestala mit, kdyz vysadila antikoncepci. Na baby si sice pockali trochu dyl (neslo to), ale zase si uzivala zivot bez migren. A behem tehu taky nic. Z cehoz usuzuju, ze zensky hormony na to maji dost vliv.

    Hodnou Matildu nejen behem migren.

    Martina

    OdpovědětVymazat