středa 19. července 2017

Deset fíglů jak vyvolat porod

Jak víte, Mikuláška jsem týden přenášela. Týden se zdá sice jako nic, zvlášť, když vypočítaný termín porodu je datum pouze orientační a dle učebnic je zdravé těhotenství dlouhé 38-42 týdnů. Jenže mě od uplynutí termínu v porodnici začali strašit vyvoláváním porodu, což jsem nechtěla dopustit. Obecně se po císaři nedoporučuje další porod vyvolávat (a přesto se to dělá) a často to potom opět končí císařem. A tak jsem si načetla snad všechny babské rady kolující po světě, jak porodu "po domácku" trošku pomoci a lehce ho popohnat. Třeba to některým z vás pomůže a něco z toho vyzkoušíte.

Důležité je ale vědět, že pokud tělo a miminko nejsou na porod připraveni, můžete klidně vařit koktejly ze žížal sesbíraných za úplňku a stejně vám to nepomůže. Všechny tipy totiž fugují pouze v případě, že už se porod chystá a vy to chcete, z nějakého důvodu (většinou přenášení nebo jako jedna moje kamarádka, která nechtěla rodit na Štědrý den:), mírně popohnat. Samozřejmě ideální je kombinace více fíglů nebo prostě zkusit skoro všechno, jako já :)


Tip číslo 10: Fyzická námaha
To vám poradí každá maminka nebo babička. Tip po generace aplikovaný - hýbat se. Už naše maminky drhly podlahy v celém domě na všech čtyřech, umývaly okna nebo běhaly po schodech s těžkým nákupem. Takže pokud přenášíte, doporučuji místo trávení odpoledne před televizí s dortíkem, raději vyšlápnout nejbližší kopec anebo si třeba jako já denně zašlapat pár kilometrů na orbitracu (tento jediný pohyb mi moje bolavá záda dovolila). A pokud máte miminko stále hodně vysoko, doporučuje se "setřepávat". Ať už kroužením a houpáním se na balónu, tancem, dupáním nebo dřepováním. Gravitace funguje! Ale hlavně se neužeňte. Nezapomeňte, že vám musí zbýt energie na samotný porod, který je výkonostně (podle mého názoru) srovnatelný s uběhnutím nejméně půlmaratonu.

Tip číslo 9: Ostré jídlo
Říká se, že ostré jídlo vám nejen rozhýbe a podráždí střeva, ale díky tomu může pomoci rozjet porod. Přeci jen na konci těhotenství jsou všechny orgány vedle sebe už tak namačkány, takže na sebe působí. Můžete si tedy třeba skončit k Indům na Vindaloo nebo si přihodit do polévky pár chilli papriček.

jak vyvolat porod, vyvolání porodu, sporýš, ricinový olej, maliník
www.sparkpeople.com


Tip číslo 8: Pupalkový olej
Od nějakého 36tt se doporučuje ráno a večer lžička pupalkového oleje, který působí na ženské orgány a změkčuje čípek. Navíc si pupalkový olej můžete i zavádět (ehm, víte kam...) v tabletkách. Ty se dají koupit i v DMku. Já jsem do sebe ke konci těhotenství cpala pupalkový olej horem i spodem v takovém množství, že jsem prakticky čekala, kdy mi pupalka vykvete z uší (nebo spíš z jiných míst...:-)

Tip číslo 7: Čaj z maliníku
Ten se doporučuje popíjet zhruba od 35tt, ale někdo ho pije už celé těhotenství. Porod vám sice asi nespustí, ale opět by měl připravit ženské orgány na tu smršť, která je brzy čeká. Já ke konci pila maliník po litrech. Naštěstí chutná s medem docela dobře.
jak vyvolat porod, vyvolání porodu, sporýš, ricinový olej, maliník


Tip číslo 6: Červené víno a ještě lépe svařák
Svařák mi doporučila pít i moje dula. Takže jsem ke konci, v době, kdy jsem už přenášela, opravdu netroškařila a dělala si každý večer svařákový večírek. Ideální je vyvařit v něm hodně skořice. S nakrájeným pomerančem nebo melounem, který jsem si do něj naházela, jsem ho vypila každý den... ehm, poměrně dost! :)
jak vyvolat porod, vyvolání porodu, sporýš, ricinový olej, maliník


Tip číslo 5: Horké koupele
Říká se, že horká vana porod buď rozjede, pokud je tělo připravené, anebo vás uvolní a kontrakce vymizí, pokud ještě nic připraveno není. My doma vanu nemáme, takže jsem buď seděla na stoličce v horké sprše a nahřívala si i bolavá záda anebo jsem využila vanu u rodičů. Opět jsem se do ní ke konci chodila naložit skoro denně a věřím, že tohle každodenní hodinové i delší prohřívání mohlo porodu dopomoci.

Tip číslo 4: Stimulace bradavek
Ač to zní otřesně, tak mám zaručené zprávy od kamarádek, že to opravdu funguje. Ideálně provozovat třeba v té teplé vaně. Návody říkají, že máte dvě až tři minuty třít a masírovat, pak pár minut pauza a znova. Mělo by to v těle vyvolat hormon oxytocin a spustit kontrakce. No, každému dle chuti a míry zoufalství :) Mně tenhle fígl zrovna příjemný nebyl, takže na těchto frontách jsem to docela flákala.

Tip číslo 3: Kořeněný nápoj se sporýšem
Doporučovány dulami i na porodním kurzu. Tento nápoj uvaříte svařením 10-12 hřebíčků, dvě celé skořice, lžička čerstvého (nebo i mletého) zázvoru a lžíce sporýše lékařského (koupíte třeba v lékárně nebo zdravých výživách). Chvilku povařit, nechat půl hodinky louhovat a dobrou chuť. Má se to popíjet celý den a během dvou, tří dní by měl nápoj vyvolat kontrakce (pokud je tělo připravené!). Já popíjela a popíjela a nic, tělo prostě připravené nebylo. Jo a je to pěkně hnusné :)
jak vyvolat porod, vyvolání porodu, sporýš, ricinový olej, maliník


Tip číslo 2: Ricinový olej
Zní to jako drsňárna - malý panáček slivovice, vodky nebo jiného alkoholu, deci ricinového oleje a dolít meruňkovým džusem k poživatelnosti. Kupodivu mi to i chutnalo. Účinek se dostavil asi po 5 hodinách - dokonalé pročištění těla a následně kontrakce! Bohhužel to byly právě ty první, které jely sice celou noc, ale ráno zmizely. Tělo ani mimčo holt nebyli ještě ready.
jak vyvolat porod, vyvolání porodu, sporýš, ricinový olej, maliník


Tip číslo 1: Přirozené prostaglandiny
No, nějak mi popisování tohoto fíglu nejde přes prsty, proto vám sem zkopíruji text z www.celostnimedicina.cz
"Přirozené prostaglandiny jsou obsažené v mužském spermatu. Tyto hormony stimulují kontrakce, ovšem jenom tehdy, když je organismus těhotné ženy na porod připraven. Vůbec se nemusíte bát se milovat i v tak pokročilém stupni těhotenství. Děťátku neublížíte, ba naopak bude dobře vnímat uvolněné a láskyplné reakce maminky. Jestliže máte občasné a slaboučké kontrakce, je tento způsob ideální. Při použití této metody je dobré, jestliže je nastávající maminka silně vzrušena, protože tak vylučuje i ona větší množství prostaglandinů potřebných k vyvolání porodu."
Je fakt, že tento fígl mi doporučovaly všechny lékařky, na které jsem při kontrolách v porodnici narazila. Prý jistotka... ;-)

Takže holky, které přenášíte, proč si to teda nezpříjemnit a neudělat si divoký večírek jako zamlada? Vana, vínečko, panáček s riciňákem, pak si trochu zapařit na nějakou rychlou hudbu, řádně si u toho dupnout a zakroužit pánví a nakonec se vášnivě vrhnout na muže. Taky vám to připomíná vysokoškolská léta? :-)

Beze srandy, přeji vám, ať v žádném případě dlouho nepřenášíte, protože ten tlak, co na vás jsou schopni doktoři vyvíjet, je fakt nepříjemný a člověku to vleze na mozek. Takže věřím, že trochu miminko doma přemlouvat a mírně mu k té cestě ven dopomoci, určitě není na škodu. A důležité je také k miminku mluvit, dávat mu najevo, jak moc se na něj těšíme, a že je tu pro něj vše připraveno. U toho si můžete zkusit v hlavě svůj porod i vizualizovat a při meditaci/relaxaci si promítat, jak přesně chcete, aby váš porod probíhal. Přiznám se, že mně bohužel tyhle spirituální věci nikdy moc nešly :-(

Chcete-li se podívat na starší článek, jak se k porodu připravit, tak mrkněte ZDE.

3 komentáře :

  1. Na tenhle článek si vzpomenu, budu-li příště zase přenášet. Část (více než polovinu) jsem minule už vyzkoušela, avšak bez sebemenšího účinku (následovala chemická vyvolávačka ukončená více méně akutním císařem).
    Taky jsem slyšela, že se vyvolávat po prvním císaři už nemá. Že je to v praxi jinak, mě ale v našem porodnictví nijak nepřekvapuje :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, dělají to. Prý tedy "šetrněji", takže většinou dají jen 1-2 prostaglandinové tablety a pokud nezaberou, tak rovnou druhý císař. Nicméně v "alternativnějších" porodnicích dají i víc (kamarádce, taky po prvním císaři, dali tablet 5 a nakonec z ní tedy miminko dostali, ale...) Proto se radši chemické vyvolávačce po císaři vyvarovat jak jen to jde... a to byla moje velká motivace.

      Vymazat
  2. Co jsem slyšela v okolí, tak nejvíce pomáhá ta horká koupel, no já určitě nezanevřu ani na tu možnost na to jít přes to červené víno :) Jinak děkuji za super tipy.

    OdpovědětVymazat