sobota 26. října 2019

10 tipů jak udržet na mateřské mozek svěží

Spousta maminek má pocit, že na mateřské tak trošku zhloupne. Já tedy nejsem žádnou výjimkou. Ono je logické, že mozek asi lehce zleniví, když musíme dennodenně řešit nikdy nekončící rutinní úkoly a výsledek je docela těžko viditelný. Několikrát denně musíme dítě přebalovat, nakrmit, pohrát si, uspat a zas a znova furt dokola. Každý den. Když se vyskytne chvilka času pro nás samotné, dost často úplně přirozeně sklouzáváme k té nejjednodušší činnosti, která je zrovna po ruce - sáhneme po mobilu, pustíme telku, čučíme do blba anebo prostě jdeme spát (fandím těm, co jdou spát!). Je to úplně normální. Jsme nevyspalé, možná z těch dětí chvílemi trošku otrávené (já teda často a hodně) a kolikrát si říkáme, že takhle jsme si to teda nepředstavovaly. Čím je dítě ale větší, a tudíž snáze odložitelné do náruče hlídání-chtivých babiček, tetiček či chův, tím více se objeví zase času pro nás a život opět dostane náznak balancu.

mateřská, práce na mateřské, rodičovská dovolená, rodičák, děti, práce

Přiznávám se, nejsem ten úplně mateřstvím pohlcený pečující typ, kterého by čas strávený s dětmi stoprocentně naplňoval. Znám maminky, které jednoduše milují neustále s dětmi opakovat básničky, vymýšlet kreativní a rozvíjející montessori aktivity, hodiny s dětmi sedět na zemi a hrát si. Maminky, které o sobě říkají, že přítomnost dětí je naplňuje neskutečnou energií a úplně je nabíjí! Možná jsem mimo nebo mám jiný druh dětí, ale já to mám tedy přesně naopak. Ze mě moje děti energii vysávají neskutečným způsobem, a to někdy i pouhou přítomností a svým neustálým žvaněním. Jasně, miluji svoje děti, darovala bych jim bez rozmýšlení ledvinu i srdce, půjdu s nimi třeba na kraj světa, když budou chtít, klidně se s nimi budu učit japonštinu, pojedu meditovat do Indie nebo na starý kolena vylezu Kilimandžáro, ale proboha - nechte mi nějaký můj volný čas, kdy můžu existovat sama pro sebe! A nemluvte na mě chvíli!

Od začátku jsem věděla, že jak to bude jen trošku možné, musím si kus té mateřské dovolené urvat i pro sebe. Možná se to někomu může zdát sobecké, ale pro mě je to nezbytné k tomu, abych se opravdu nezbláznila a všichni jsme doma tohle krásné období přežili ve zdraví, lásce a bez rozvodových papírů. A proto abych moc nezakrněla ani po té "kariérní nebo profesní" stránce, snažila jsem se být vždycky v rámci možností nějak činorodá, a to od chvíle, kdy už to prostě šlo. Když byla Máťa miminko, tak jsem nějaký čas učila doma angličtinu. Rychle jsem ale zjistila, že mě učení vlastně moc nebaví. Potom jsem chvíli pomáhala jednomu malému IT startupu s náborem, práce to byla víceméně z domu. Do toho se narodil Mikuláš. Když měl Miky kolem roku a byla jsem schopná ho dát někomu na hlídání i na delší časový úsek, opět jsem se vrátila k náboru a chvilku zase hledala ajťáky. Z této práce, která mi zabírala jen pár hodin týdně, taky převážně z domu, jsem plynule přeplula tam, kde jsem teď. A znovu je to nábor a HR. Uvědomila jsem si, že v tomhle oboru bych už ráda zůstala. Abych v něm ale zůstat mohla, budu se toho muset ještě opravdu hodně naučit.

A jelikož učit se člověk může různými příjemnými způsoby, sepsala jsem vám ty, které už nějakou dobu fungují mně. Vše berte ale s rezervou a hlavně s vědomím, že tyhle tipy možná využijete jen tehdy, pokud jste třeba v podobné "sociální bublině" jako jsem já. No, a jestli jste zrovna čerstvá maminka s věčně plačícím a kojícím se uzlíčkem, tak si z tohoto seznamu vůbec nic nedělejte a raději běžte spát! První rok života obou mých dětí pro mě totiž nebylo NIC důležitějšího než spánek. Venku mohlo být voňavé jaro lákající k vycházce do lesa, teplé léto, co zve k posezení na zahrádce u pivka nebo kouzelný barevný podzim, mně to bylo totálně ukradené. Chtěla jsem jen zatáhnout závěsy a spát. Pořád! Ale nebojte, i tenhle stav jednou přejde a bude líp...

mateřská, práce na mateřské, rodičovská dovolená, rodičák, děti, práce

A teď už k mým samotným tipům....

1. Podcasty!

Podcasty jsou teď nové buzzword a jeden velký trend. Což je super, protože se díky nim dostanete k neskutečně pestrým a inspirativním rozhovorům či přednáškám, které vás opravdu obohatí a otevřou před vámi nové obzory. Virtuálně se potkáte se zajímavými lidmi z různých oborů. S vědci, cestovateli, sportovci, politiky, nadšenci... prostě s kýmkoli, kdo má chuť předávat dál. Ať už je jsou to témata jako prokrastinace, biohacking, sociální sítě, extrémní ultra maratony nebo cokoli dalšího. V poslední době se zdá být nabídka opravdu neomezená. Což však sebou přináší i jednu nevýhodu. Natáčet podcasty dnes může totiž opravdu každý, tudíž v podcastovém světě klidně narazíte i na docela bizarní věci.

Chvilek, kdy si můžete do uší pustit nějaké to chytré mluvené slovo, se během dne vyskytne určitě několik. Až je mi líto, že v době, kdy jsem měla jen jedno dítě spávající přes den pouze v jedoucím kočárku, podcasty ještě tolik nefrčely, takže jsem poslouchala spíše audioknížky. Což je ale taky fajn! Teď si strčím do uší sluchátka, kdykoli nemám po ruce děti a u toho třeba uklízím nebo si zacvičím.

Moje oblíbené podcasty jsou například Deep Talks Petra Ludwiga, Proti proudu od Dana Tržila, občas si poslechnu i Linku nebo V oblacích od Kovyho a Terezy Salte (taková hodně nenáročná oddechovka). Baví mě rozhovory na téma zdraví a výživy od Cukrfree, občas má zajímavé hosty i Petr Mára. Ze zahraničních určitě zkuste TED Talks, BBC Daily nebo třeba The Health Code od australských, docela ulítlých vloggerů. Vše najdete na Spotify.

mateřská, práce na mateřské, rodičovská dovolená, rodičák, děti, práce

2. Alternativa podcastum - YouTube videa

Videa si pouštím u cvičení na orbitrecu. Protože u toho makám, potřebuji spíše nějaké oddechovky, tudíž u mě asi nejvíce vedou taková ta motivační a life-stylová videa. Mrkněte například na Matt D'Avella (minimalismus, zdravý životní styl), Amy Landino (prokrastinace, seberozvoj, time management), Sarahs Day (fitness, jídlo, vlogy z Austrálie), Sarah Therese (minimalismus, zdravý životní styl), Pick Up Limes (minimalismus, zdravý životní styl, jídlo, cestování), Niomi Smart (životní styl, fitness, jídlo, hodně holčičí, ale se super britským přízvukem). A pak samozřejmě česká DVTV, tam se snažím nepropásnout jediný rozhovor.

3. Sociální sítě a komunity

Tenhle způsob seberozvoje a udržení kroku s trendy v oboru jsem vlastně objevila teprve nedávno. Každý obor bude mít nějaké svoje facebookové uzavřené skupiny, kam se můžete přidat a buď jen pasivně kouknout na témata a případy, co se probírají, nebo se aktivně ptát.

Co se týče HR a personalistiky obecně, takových skupinek je opravdu dost. Potkáte se v nich se zkušenými HR manažery nebo i účetními. Není problém položit dotaz, vždycky se najde někdo, kdo vám poradí nebo vás na někoho odkáže. Sbírám zde třeba tipy na knížky z oboru, právě i na zmíněné podcasty a ráda si přečtu, když někdo řeší nějaký reálný problém nebo záležitost ze své firmy. Ve skupinkách vám například poradí prověřená školení, online kurzy nebo workshopy a můžete tu navázat cenné kontakty, které potom využijete při reálném hledání práce. Já jsem třeba svoji současnou práci našla právě díky facebookové skupince (#holkyzmarketingu), kde jsem se v podstatě nabídla. Napsala jsem co umím, jaké mám při mateřské časové možnosti a práce si mě našla sama.

4. Meet-upy, workshopy, konference

O spoustě těchto akcí se dozvíte právě díky facebookovým skupinkám a dost z nich bývá pro členy zdarma. Za poslední měsíce jsem se takto sama účastnila několika HR setkání. Jedno bylo dokonce vyloženě určené pro HR mámy, kde jsme mohly vzít děti s sebou (ano, vzala jsem je obě s sebou a ano, byla to chyba ... doporučuji raději chodit na podobné akce bez dětí, pokud nechcete půlku zajímavé přednášky trávit na chodbě vysvětlovaním řvoucímu dvouleťákovi, že fakt nemůže mít na svačinu krabičku tictaců).

A poradím vám jeden trik. Pokud se chcete jakékoli profesní či oborové akce zúčastnit a je-li placená, nebojte se organizátorům dát vědět, že jste maminka na mateřské a nemáte za sebou štědrého zaměstnavatele, který by vám akci zaplatil. Dost často se to vyplatí a dají vám buď slevu nebo se na akci dostanete úplně zadarmo. Opravdu tady platí pravidlo líná huba, holé neštěstí.

5. Kurzy

Což mě vede k dalšímu bodu a to jsou nějaké dlouhodobější kurzy, na které se konečně může na mateřské naskytnout čas. Já sama si momentálně dělám rekvalifikační kurz personalistiky, který je zakončený zkoušku a certifikací. Pokud jste vedeni na úřadu práce, můžete mít takový kurz úplně zadarmo. Já na pracáku nejsem, ale opět se mi díky mojí mantře "maminka na mateřské" podařilo vyjednat si malou slevu.

Skvěle investovaným časem jsou i jazykové kurzy, pokud cítíte, že tohle je vaše slabina. Angličtina je sice moje silná stránka, ale protože nemám moc příležitostí mluvit, platím si teď od podzimu jednou týdně individuální lekce s jedním Američanem. Prostě jen proto, abych si pokecala. Zároveň jsem se trošku pustila do němčiny, kterou mě učí moje kamarádka, a ve které jsem prakticky začátečník.

Pro ty, kdo by se chtěli za poměrně malé peníze něco doučit IT záležitostí, jsou tu třeba skvělé a cílemě pro ženy určené kurzy od Czechitas, kam taky pravidelně jednou za čas zavítám. Dělají kurzy od základů Excelu až po složitější programování nebo datovou analytiku. Zkuste mrknout!

mateřská, práce na mateřské, rodičovská dovolená, rodičák, děti, práce

6. Mentoring nebo koučink

To je oblast, která by mě lákala moc. Mít za sebou nějakou skvělou a zkušenou ženu, která by mi dovedla předat svoje zkušenosti a posunout profesně dál. Osobně bych v tuto chvíli brala spíše mentora, protože ten vás reálně něco nového učí a předává, zatímco kouč spíše tahá ta nejlepší řešení přímo z vás a je tak možná vhodnější na nějaký váš osobní rozvoj. Najít dobrou mentorku či koučku a mít s ní pravidelná sezení znamená opravdu však velkou finanční investici. Pokud se do toho ale pustíte, nezapomeňte se zase zmínit, že jste na mateřské. Dost často to bývají velmi empatické a rozumné ženy, které po vás určitě nebudou chtít stejnou částku, o jakou si říkají běžně firmám.

7. Práce na malý úvazek

Všechny předchozí body vás snad dovedou jednou k tomu, že se vám už při mateřské (pokud o to tedy samy stojíte) podaří najít nějakou časově nepříliš náročnou práci, která vás bude bavit. Pokud se máte po mateřské kam vrátit, zkuste nejdříve oslovit stávajícího zaměstnavatele, jestli by pro vás nějakou práci nenašel. Já to tak nemám, ale i tak se mi podařilo práci najít a to během mateřské rovnou třikrát.

Pokud chcete pracovat spíše z domu, napadají mě například pozice jako copywriteři, správci sociálních sítí, grafici, recruiteři, talent sourceři, headhunteři anebo třeba virtuální asistentky! Zrovna s nabídkou takové práce virtuální asistentky se mi nedávno ozvala jedna HR manažerka, se kterou jsem se potkala právě na kurzu personalistiky (vše je o networkingu!). Práce spočívá převážně v nárazovém plnění konkrétních úkolů, které daný manažer sám nestíhá udělat. Tady mi protřiď na Jobsech odpovědi na inzerci, udělej analýzu platů a hoď to do tabulky, udělej powerpointovou prezentaci, ke které ti dám všechna data... atd. Jednoduše administrativní úkoly, které můžete dělat z domu po večerech.

8. Obklopovat se inspirativními lidmi podobného smýšlení

Ano, všechno, zvláště v tomto oboru, ale věřím, že i spoustě jiných, je o networkingu a sdílení. Ne, že bych se schválně obklopovala přáteli, ze kterých mi může kápnout nějaká příležitost, ale říká se, že takový jsi, jakými lidmi se obklopuješ. Mám kolem sebe ráda inspirativní, aktivní ženy a přesně takové jsou moje kamarádky. Každá je jiná, některé jsou z HR, kde sdílíme i profesní radosti a strasti, některé jsou z úplně odlišných oborů a některé jsou přesně takové ty maminkovské maminky, pro které je mateřská tou největší seberealizací. Od těch se učím pokory a vlídnosti. Všechny je spolu pojí to, že jsou silnými osobnostmi a na každé dokážu najít něco, co stojí za obdiv.

mateřská, práce na mateřské, rodičovská dovolená, rodičák, děti, práce

Pokud mi přátelství nepřináší radost, inspiraci a pokud naše setkání neplynou na jedné vlně, tak taková přátelství pouštím, protože život je krátký na to, abychom trávili náš drahocenný čas s někým, kde tu symbiózu prostě necítíme.

9. Čtení

Párkrát už jsem prošla obdobím, kdy jsem vůbec nečetla. Než si vzít večer knížku, raději jsem koukala na seriál anebo do mobilu. Chyba! Čtení je skvělé (a sexy:). Čtení před spaním mě uvolní a naladí na spánek. Asi bych chtěla číst více praktických a sebe-rozvojových knížek, ale přiznám se, že prostě miluju beletrii. Lehnout si do postele s dobrým románem, třeba od Mornštajnové, je pro mě skoro lepší než... ehm...no, neměla bych to psát :) A jak už jsem zmínila, nezapomeňme na audio knihy! Ty poslouchám pouze v angličtině, abych si aspoň trošku vykompenzovala to, že nemám moc příležitostí si anglicky zakonverzovat. Pokud jedu sama autem, vždycky u toho poslouchám audio knížku. Jsem totiž nepoučitelná a většinou všude jezdím pozdě, tudíž nemám čas vybírat zajímavý podcast, který jsem ještě neslyšela.

10. Pohyb nebo meditace

Ano, pohyb mi rozhodně udržuje mysl svěží. Nastane-li den, který z většiny času prosedím, úplně cítím jak zakrňuji. Fyzicky i psychicky. Strašně ráda jsem v pohybu a nemusí to být vyloženě sport. Stačí každý den delší ostřejší procházka a já cítím jak mi mozek bystří a nápady samy přicházejí. Ha, ale procházkuj se dvěma malými krakeňaty, které po sto metrech bolí nožičky a chtějí radši na hřiště! Zakomponovat do každého dne pravidelný pohyb, u kterého se zadýchám, je docela kumšt. Naštěstí máme psy, takže menší procházku mám v podstatě každý den, i když někdy je to jenom kolem ulice. Doma mám ještě orbitrec, na kterém se snažím několikrát týdně našlapat aspoň pět kiláků a u toho zkouknout nějaké to zajímavé video na YouTube. A když mě kamarádka večer tahá ven na pivo, zkouším jako alternativu nabídnout procházku. Naposledy jsem tu s jednou maminkou po naší čtvrti nachodila šest kiláků za tmy, skvěle jsme pokecaly a na chvilku dokonce přeskočily i do angličtiny.

Pohyb je pro mě asi jistou formou meditace, protože tu klasickou prostě nezvládám. Neumím zklidnit myšlenky, soustředit se na dech a nechat věci plynout. V mé hlavě neustále šrotuje tisíce, dost často nesmyslných myšlenek, a já ten tok neumím sama vypnout. Ale třeba i to se jednou naučím, jelikož mě už v prosinci čeká celodenní meditační workshop s Alžbětou Protivanskou (mrkněte na ni třeba na DVTV).

mateřská, práce na mateřské, rodičovská dovolená, rodičák, děti, práce

A co vy, máte nějaké osvědčené nápady jak bystřit mozek na mateřské? Dejte mi vědět svoje tipy, jak se udržujete v obraze anebo třeba doporučte svůj oblíbený podcast!

2 komentáře :