pondělí 14. října 2019

České sukně od ALET

Přestože blog poslední měsíce doslova hibernuje, stejně mi minimálně jednou týdně přiletí do mailu nabídka "ke spolupráci". Od nabídek k umístění různých reklamních bannerů až po bartery, kdy mám za článek slíbené třeba plínky, prádlo, všemožné pilulky nebo dětské hračky. Skoro na všechno už teď odpovídám slušným poděkováním. Tenhle blog není totiž místo pro reklamu, pokud se sama nerozhodnu, že přesně tuhle značku nebo výrobek zviditelnit chci.

sukně, česká móda, handmade, czechmade, Alet

A česká originální tvorba je něco, co podpořím moc ráda. Pokud jde navíc z rukou mé dobré kamarádky, není co řešit. Alča Třešková už totiž několik let šije pod značkou Alet naprosto úžasné sukně, o kterých stojí za to vědět. S Alčou se vlastně známe už od školky. Společně jsme odchodily několik tříd na prvním stupni a pak se po letech sešly na stejném gymplu. Znám ji od malé brýlaté holčičky po pubertální drsňačku s vlasy na ježka :) Ale nejvíc jsem ji poznala teprve na mateřské. Jako skvělou mámu malé Anežky a šikovnou podnikatelku, která si sama na mateřské rozjela parádní byznys a denně dělá svými sukněmi radost ženám všeho věku. Moc ji obdivuji za to, že dokázala přesně to, po čem spousta maminek na mateřské sní, ale málokterá svůj sen dotáhne do konce. Postavit se na vlastní nohy, založit úspěšnou firmu a být svým vlastním šéfem. Alča se jako samoživitelka zvládá sama starat o dům, malé dítě a jedno velké podnikání. A přesto, že toho má naloženo tolik, že by se z toho nejeden člověk položil, potkáte ji vždycky s úsměvem na rtech.

Přiznám se, že jako malé jsme se moc nekamarádily a jako puberťačky na gymplu jsme se vyloženě ignorovaly. V podstatě nás znovu propojilo až mateřství a já jsem moc ráda, že vám tady na blogu můžu Alčinu značku Alet trošku předtavit a rovnou ji tady pro vás vyzpovídat. Třeba z jejího příběhu načerpáte inspiraci pro vlastní podnikání anebo si možná napíšete Ježíškovi o jednu krásnou sukni....

sukně, česká móda, handmade, czechmade, Alet

Kdy jsi vlastně začala šít a co byly tvoje první kousky?

Šít jsem začala asi před desíti lety. Tehdy jsem vášnivě nakupovala v sekáčích a tvořila recy sukně z pánských košil, a přešívala a pošívala a vyšívala na ulovené kusy ze sekáčů. Kupodivu se začaly prodávat. Postupně jsem však od recy módy ustoupila a pustila se do nákupu látek a šití sukní naplno.

Proč ses rozhodla, že se budeš šitím živit a po jak dlouhé době jsi mohla konečně říct, že se šitím dokážeš uživit?

Několik let jsem měla práci na půl úvazku a šití k tomu bylo takové doplnění, jenže v podstatě už v průběhu začaly sukně vydělávat víc než moje práce. Když jsem odešla na mateřskou, zůstala už jsem pak pouze u sukní a od té doby se tím živím naplno.

Šiješ už jen výhradně sukně, nepřemýšlela jsi, že bys někdy svoji nabídku rozšířila o další kousky?

Ano, už jen sukně. O rozšíření jsem uvažovala mockrát, ale kapacitně to nezvládám. Našla jsem se v sukních, baví mě to a úplně mi to stačí. Navíc nejsem vyučená švadlena, takže bych se nerada pouštěla do něčeho, co bych asi nezvládala.

sukně, česká móda, handmade, czechmade, Alet

Čím to je, že jsou tvoje sukně tak oblíbené?

Tak na tu otázku by asi lépe odpověděly zákaznice. Ale sama chodím ve svých sukních prakticky pořád, díky pružnému pasu jsou nesmírně pohodlné, je úplně jedno, že si po obědě dáte dortík, nebo že zrovna na chvíli zhubnete, nebo po dítěti, před dítětem… prostě ta sukně sedí pořád. Navíc v sukni vypadá žena žensky, dá se dobře doladit s botama, nebo kabelkou. Dá se v ní tančit, jezdit na kole, pracovat, maminkovat a pořád vypadáte dobře. Jediné doporučení asi mám, že se v sukni špatně bobuje :)

Jakým způsobem si vybíráš látky a vzory? Držíš se nějakých módních trendů nebo je vybíráš především podle toho, co se líbí tobě?

Tak některé látky si sama navrhuji a společně s kamarádem Ondřejem, který je grafik, pak posíláme do tisku. Další látky samozřejmě nakupuji a tam bych řekla, že je to čistě o tom, co se mi líbí, nebo co se mi zdá, že by se mohlo zákaznicím líbit. Módní trendy nesleduji, nějak asi nejsem schopná koupit či šít něco, co je zrovna v kurzu, ale mě se to nelíbí.

sukně, česká móda, handmade, czechmade, Alet

Máš malou holčičku, jaké to tedy pro tebe bylo skloubit mateřské povinnosti a práci? Co je na tom podle tebe to nejtěžší?

Teď už je to lepší, dceři je 5 let a chodí do školky, takže můžu pracovat v době, kdy je tam. Ale většinou skoro každý večer ještě něco doháním, co jsem nestihla. Pracovní dobu mám méně než 8 hodin, abych ji nevyzvedávala úplně pozdě. Ovšem, když je nemocná, nebo jsou prázdniny, tak prostě pracovat nemůžu. Většinou se to samozřejmě děje v době, kdy mám nejvíc zakázek, nebo se chystám na nějaký market. Ale jako OSVČ jsem sama sobě šéfem, takže jaké si to udělám, takové to mám. Letní prázdniny beru jako prázdniny a moc toho neudělám, naopak na podzim a jaře se snažím jet na 200%.

Uměla bys maminkám, které třeba začínají podnikat ve stejném oboru, poradit, jak takový svůj byznys z domu úspěšně rozjet?

To by asi bylo na dlouhé povídání. Ale nejdůležitější je asi prostě pořádně makat, nejen na výrobcích, ale na všem kolem, umět udělat cenu, dobré fotky, prezentaci, účetnictví a vše kolem. V současné době je všude hodně kurzů a možností, kde se dozvědět mnoho informací k podnikání, tak toho určitě také využít. Je potřeba jít s kůží na trh, být originální, jedinečná, nezaměnitelná. Nekopírovat, ale hledat vlastní cestu. Nenechat se chválit kamarádkami, ale vyrazit na market, do reality a konfrontovat se zákazníky a konkurencí.

sukně, česká móda, handmade, czechmade, Alet

Jak o svojí značce vlastně dáváš světu vědět? Využíváš k tomu třeba sociální sítě nebo máš raději osobní kontakt na marketech a trzích?

Prodávám své sukně na Fleru už skoro 10 let, takže je super, že už mám poměrně dost stálých a spokojených zákaznic, za což jsem opravdu moc vděčná, a i za to, že spokojená zákaznice předávají kontakty a šíří se to dál. Dále využívám facebook a instagram. V současné době také chystám vlastní eshop. Na markety chodím prodávat také, jen to bohužel není možné tak často. Přece jen taky chci trávit čas s dcerou a ne jen pořád pracovat.

Co tě na tvojí práci baví nejvíc?

Baví mě všechno, je to rozmanité, takže se činnosti střídají, není to jen o tom sedět 8 hodin u šicího stroje. Ale co mám asi úplně nejradši je vybírání látek a pak prodej na marketech – je to takový dobrý adrenalin a setkávání se zákaznicemi je velmi příjemné.

Kde si můžou ženy tvoje sukně pořídit?


Na Fléru: www.fler.cz/alet
Na webu: www.alet.cz
Na facebooku: www.facebook.com/alethravamoda
Nejbližší akce, na které budu prodávat bude Prostě market, který se bude konat 23. 11. 2019 v brněnské Industře.

Díky za tvůj čas, Ali a ať se ti daří!

A já ještě dodám, že pokud jste doma, můžete se s Alčou spojit a přijít si její sukně vyzkoušet přímo do její dílny ve Slatině.

Žádné komentáře :

Okomentovat