pátek 28. února 2020

Jak si najít svého mentora... Třeba na mateřské!

Mentoring je poslední dobou poměrně často skloňované slovo. A pro nás mámy na nebo čerstvě po mateřské by to mohlo být hodně užitečné slovo! Dřív jsem měla mentoring spojený především s akademickým světem, můj vedoucí diplomky byl vlastně takovým mým mentorem. Dnes tenhle pojem ale uslyšíte skloňovat také v souvislosti s pracovním prostředím. Mentoring v rámci firmy je asi pro všehny známá a přirozená věc. Nastoupí nováček a pod ochranná křídla si ho vezme zkušenější kolega nebo team leader, který mu kromě toho, že mu ukáže, kam se chodí na obědy, a který automat vydává lepší kafe, postupně předává i firemní či produktové know-how a pomáhá mu prohlubovat jeho znalosti v daném oboru. Taková klasická nalejvárna, která vás asi čeká na každé nové pozici. Do mentoringu se ale může pustit úplně každý, ať už jako mentor, který má chuť sdílet anebo mentee, který se tímto způsobem může na své profesní cestě neuvěřitelně posunout. A třeba zrovna na mateřské!

femme pallet, mentoring, práce na mateřské, mateřství, zpátky do práce, HR

Mně tento koncept sdílení zkušeností úplně nadchnul, a proto jsem se rozhodla také si najít svého mentora. Zjistila jsem, že možností je opravdu spoustu. Mentora vám může pomoci najít třeba nějaká organizace. Já jsem jako úplně první oslovila holky z platformy Femme Pallet, což je komunita sdružující a podporující ženy na jejich kariérní cestě a v byznysu. Kromě toho, že pořádají různé workshopy a setkávání (vždy v angličtině) na různá témata (například nedávno tady v Brně proběhlo skvělé setkání Women in leadership), tak se můžete zapojit do jejich mentoringového programu. Za jednorázový poplatek vás propojí s člověkem z oboru, který vás zajímá, a ve kterém se chcete vzdělávat. Je to úplně jednoduché. Napíšete jim, kdo jste, co děláte, jaký je váš cíl, v čem konkrétně se chcete vzdělávat a čeho tím chcete dosáhnout. Detailně také popíšete, jaký by byl váš ideální mentor a co od těchto setkání čekáte. Holky podle vašeho popisu takového odborníka ve vaší lokalitě vyhledají a pokud s nimi ještě nespolupracuje, tak ho osloví. Následně vás s ním propojí a oběma vám dají jakousi osnovu nebo návod, jak budou vaše setkávání probíhat. V rámci toho programu máte dvanáct hodinových setkání s mentorem během půl roku. Jak a kde se budete potkávat, zdali někde v kavárně nebo po skypu, to už je čistě na vaší iniciativě.

Já jsem jim napsala, že bych si přála jako mentorku zkušenou HR manažerku z Brna, z technologické (ideálně IT) firmy a popsala jsem jim, jaké by měla mít vlastnosti. To pro mě bylo hodně důležité, opravdu jsem nechtěla trávit čas s nějaku autoritativní a direktivní ředitelkou, která mě bude shovívavě poučovat. Z Femme Pallet se mi ozvaly asi za tři týdny a propojily mě s HR manažerkou jedné velké americké korporátní firmy, se kterou se teď na pravidelně zhruba jednou za čtrnáct dní potkáváme a probíráme témata, která jsme si na začátku nastavily. Moje mentorka mi do budoucna dokonce nabídla i několikadenní shadowing přímo u ní ve firmě, abych si věci osahala i v praxi. Zároveň je mi k dispozici na mailu nebo telefonu, když například ve své práci sama řeším nějaký problém a potřebuji se o tom s někým poradit. Musím říct, že mi vybraly opravdu skvělou a empatickou ženskou, která mi osobnostně sedla, jsme hodně podobného věku a dokonce máme obě čtyřleté holčičky. Naše sezení jsou pro mě moc příjemně a užitečně strávený čas.

Někoho by třeba napadlo, že výsledkem mentoringu může být i to, že následně mentor nabídne svému menteemu pozici u sebe v týmu. Možná i to může být důsledek těchto sezení, pokud si ti dva opravdu sednou a funguje jim to spolu. Tohle ale zrovna můj cíl nebyl, já to mám v tuto chvíli spíše naopak. Na základě zkušenosti a povídání mé mentorky se totiž čím dál více ujišťuji, že bych do velkého korporátu pracovat asi nešla. I to je dobré si uvědomit a jsem za tato prozření vděčná. Přesto mi takovýto zkušený člověk z korporátu může předat spoustu cenných informací, zkušeností, procesních postupů, tipů, kontaktů a nových úhlů pohledu na záležitosti, které třeba zrovna řeším ve své práci.

Mentoringový program nabízí více instucí. Na jaře se například otevře další program pro ženy od British Chamber of Commerce BCC EQUILIBRIUM – Mentoring Programme for Women, kam se může přihlásit každý a ten je myslím dokonce zcela zdarma. Mentoringový program pro ženy v byznysu má třeba i olomoucký spolek MINERVA 21.

No a to nejlepší nakonec, mentoringový program jsme před nedávnem rozběhli i v naší #suHR komunitě! Od ledna běží první cyklus, kam se nám přihlásilo víc jak 60 účastníků v rámci celé ČR na straně mentees i mentorů. Určitě vám tady dám vědět, až budeme rozbíhat další kolo, abyste se mohli třeba také zaregistrovat. V rámci #suHR mentoringového programu účastníky navíc kromě pravidelných one-on-one setkání s mentorem/menteem čekají i speciální vzdělávací akce nebo exkurze ve firmách. Holky z našeho týmu jsou prostě neuvěřitelné, jak se jim tento program podařilo v krátké době parádně poskládat a vypustit do světa. Pokud vás tedy oblast HR zajímá, určitě sledujte náš #suHR blog i sociální sítě!

K tomu, abyste se dostali k mentoringu nakonec ale vůbec nepotřebujete být součástí žádných platform, institucí ani se nikde registrovat. Mentoring je jednoduše způsob jak mezi sebou sdílet a předávat si odborné zkušenosti se vzájemnou důvěrou, úctou a podporou. I mentee může svému mentorovi ve spoustě věcí otevřít oči nebo mu dát upřímnou zpětnou vazbu. Pokud tedy víte o někom, kdo vás inspiruje, koho obdivujete, sledujete a na jehož úroveň byste se třeba jednou chtěli dostat, tak ho jednoduše oslovte napřímo! K tomu totiž nepotřebujete nikoho a nic jiného než jen sebrat odvahu, seřadit svoje myšlenky do slov a poslat jeden email. A pak se třeba začnou dít velké věci!

Přesně tohle jsem udělala před pár dny i já. Díky tomu jsem získala svoji druhou mentorku, která je z firmy, kterou už nějakou dobu s obdivem sleduji, a která je mi poslední dobou velkou inspirací. Jeden večer jsem prostě sedla k počítači a napsala jí dlouhý email, kde jsem popsala co všechno na ní obdivuji, jak se mi líbí její způsob práce a to, co ve svých, ať už minulých nebo současných, rolích dokázala. Popsala jsem jí, kdo jsem já a důvody, které mě k tomuto kroku vedou a na rovinu se zeptala, jestli by byla ochotná mi občas věnovat chvilku svého času a pomoci mi s mým profesním rozvojem. Dopadlo to skvěle, email ji moc potěšil (i když byl nechutně dlouhý) a řekla ano. Upřímně, nikdo na vás nikdy nebude nepříjemný, pokud se k takovému kroku odhodláte. Nejhorší, co se může stát je, že vám ten člověk odpoví, že na něco takového bohužel nemá čas anebo nemůže nic veřejně sdílet z nějakých vnitrofiremních důvodů. Ale věřte mi, že rozhodně bude potěšený, a že na vás jen tak nezapomene. Mnohem pravděpodobnější ale je, že to klapne. Věřím, že většina lidí, zvláště odborníků, ráda pomůže, pokud na to mají kapacitu a vy jim tímto návrhem navíc rozhodně zvýšíte sebevědomí a potěšíte je. A v neposledním je dost možné, že i oni si z vašich sezení nakonec odnesou nové poznatky.

Jednoduše to zkuste. Chodit na kurzy, semináře a workshopy je skvělé, ale za mě je mentoring věc, která vás v poměrně krátkém čase dokáže výrazně profesně posunout, nakopnout vás k lepším výkonům, přimět vás dívat se na věci jinýma očima, vyzkoušet nové způsoby a popustit třeba uzdu vaší kreativitě. Kromě toho vám pomůže získat cenné kontakty, které určitě jednou využijete a možná dokonce ve svém mentorovi objevíte nejen skvělého rádce, ale nakonec i přítele. Jsem si jistá, že pro nás, mámy na mateřské, je tohle prostě jedna z nejlepších cest, jak se pomalu dostat zpět na svoji profesní cestu (anebo třeba na úplně novou cestu!) a získat tak neocenitelnou podporu.

A co vy, máte nějaké zkušenosti s mentoringem?

5 komentářů :