středa 7. října 2015

Matilda se nosí...v hadru jak ta cigánka!

Právě probíhá Mezinárodní týden nošení dětí, a tak jsem se rozhodla podělit se s vámi o to, jak jsem se k nošení Matildy dostala postupně já. A že to nebyla úplně krátká cesta...

Když jsem v minulosti občas zahlédla holky zamotané do tlustých barevných šátků a z toho čouhající zafačovaná mimina, přišlo mi to čistě jako záležitost těch alternativních batikovaných lesan. Něco, co já rozhodně nosit nikdy nehodlám. V těhotenství jsem si začala o nošení dětí postupně číst a vidina volných rukou a spícího mimina na hrudi mi byla najednou sympatická. Proto jsem si s předstihem pořídila ergonomické nosítko Manduca, která má novorozeneckou vložku a těšila se, jak do ní Tilišáka šupnu hned po příchodu z porodnice.

Nošení v šátku

Před porodem se mi doma kromě Manducy sešel i onen "těžce alternativní" šátek, který mi půjčila kamarádka. Půjčila mi i babyvak. Na nošení jsem se tedy vybavila opět poctivě. S čerstvě upečenou Matildou doma jsem se těšila na první vycházku v Manduce, kterou jsem tehdy poprvé vybalila z krabice. Jaké bylo moje zklamání, když jsem zjistila, že ona mnou opěvovaná novorozenecká vložka - sousloví, které mi znělo celé těhotenství v hlavě jako mantra a argument proti "složitému" šátkování, je jenom kus látky navíc, který dítko vyšoupne mírně výš. Když jsme Matildu s mužem poprvé do Manducy nainstalovali, byla jí samozřejmě ještě velká a lítala v tom jak kulička v chrastítku. Hlavně vůbec nevypadala spokojeně. Zjistili jsme, že tudy cesta zatím nevede. Vydali jsme se tedy na youtube nastudovat videa jak navázat šátek. Proběhlo pár pokusů, u kterých jsme se zpotili, zhádali a výsledkem byl šátek letící do skříně s tím, že ani tudy cesta nevede. Následoval pokus nainstalovat Matildu aspoň do babyvaku - jakéhosi pytle, který se jen přehodí přes rameno. To se jevilo jako relativně jednoduchá záležitost, nicméně v kolíbkové poloze Matilda nespokojeně chrčela a já panikařila, že se dusí.

Nošení v šátku

Tím naše první nezdařené pokusy o nošení na pár týdnů skončily. Nakonec jsem se odhodlala a domluvila si na návštěvu paní, která vázání šátků učí v kurzech, a ta nás to přišla naučit k nám domů. Nejdřív jsem z ní byla trochu vyjevená. Byl to přesně ten typ batikované divoženky, která už má sama odnošených pět dětí a poslední, osmileté, stále kojí. Samozřejmě v šátku. Vyklubala se z ní ale nakonec docela sympatická osoba, se kterou jsem kromě základního úvazu probrala i to kojení. O tom ale jindy.

Díky její návštěvě jsem sebrala odvahu a začala doma šátkovat. A byl to naprosto úžasný pocit, který bych přála zažít všem maminám, které svoje dítě ještě nenosí. Přijde mi, že právě díky nošení v šátku jsem se do Matildy konečně strašně moc a totálně zamilovala. Ač to zní jako věta z deníčku na emiminu, tak ten pocit, když na mě schoulená pochrupkávala (a dodnes skoro každý den takhle pochrupkává) mě neskutečně dojímal. Tohle byl pro nás konečně ten pravý bonding, kterého se nám do té doby jaksi nedostalo. Po poměrně traumatickém porodu a šestinedělí plném problémů, jsem se konečně cítila jako šťastná máma.

Manduca

Teď mě mrzí, že jsem se k nošení neodhodlala hned po příchodu z porodnice. Není to totiž vůbec tak složité, jak to na první pohled vypadá. Doteď vlastně umím jen jeden úvaz a s tím si vystačím ještě na dlouho. Samozřejmě už dávno nosím Tilišáka i v Manduce, ale dobrý pocit jsem z toho začala mít až tak na přelomu třetího a čtvrtého měsíce. Do té doby v ní pořád plandala a šátek pro ni byl rozhodně lepší. Šátek totiž miminko obepne, tlumí nárazy, netlačí ho žádné přezky a je to pro něj ta nejpřirozenější poloha.

Už si tedy nemyslím, že děti nosí jen matky, které si je předtím porodily doma za zvuku rituálních bubnů, občerstvily se placentou a pak kolem sebe omotaly pruh látky s miminem a vyrazily do čajovny. A když na mě paní sousedka přes ulici někdy křičí "Panebože, vy to dítě zase máte v tom hadru jak nějaká cigánka toulavá!", tak jen přikývnu a zamávám jí. A další level bude kojení v šátku, jo!

A co vy , nosíte raději v šátku nebo nosítku?

Manduca

Matilda radí:

Na čerstvé miminko se doporučuje šátek elastický, který se nemusí tolik dotahovat a je ideální pro začátečníky. V pohodě je i stoprocentní bavlna nebo bavlna s příměsí bambusu.

Pokud se fakt bojíte vázat, můžete zkusit ring sling šátek (na druhé fotce), který se jen přehodí přes rameno a dotáhne pomocí kroužků. Zatěžuje ale záda jednostranně a mně moc nesedl.

Kromě bavlněného šátku si můžete pořídit také šátky s příměsí jako je vlna, hedvábí, len, konopí...atd. Každý je vhodný pro jinou váhovou kategorii, počasí nebo délku nošení. Některé jsou tužší (len, konopí) a je potřeba je zanosit (vyplatí se koupit už zanošený z druhé ruky).

Spoustu informací o nošení najdete na FB skupině Nosíme děti a zároveň tam můžete koupit šátek nebo nosítko z druhé ruky: KLIK

Nový šátek nebo nosítko můžete pořídit také třeba na Šátkomanii (teď v rámci Týdne nošení mají slevy), kde se mimo jiné dozvíte spoustu informací o jednotlivých druzích šátků a ochotná majitelka e-shopu po mailu i poradí: KLIK

Uvázat šátek se naučíte v kurzu, můžete si pozvat lektorku domů nebo mrknout na videa na youtube, třeba zde: KLIK

Kupujete-li nosítko, vždy vybírejte jen to ergonomické (prdelka musí být podsazená, kolena výš, záda kulatá). Vyrábí je právě například Manduca, Kibi, Tula, Ergo, ale spousta dalších výrobců. Nekupujte klokanky se zpevněnými zády, kde dítě jakoby sedí/visí nebo nosítka, kde se dítě nosí čelem od vás. Proč, to najdete třeba tady: KLIK

2 komentáře :

  1. Ahoj Luci, tento příspěvek mi mluví ze srdce. Já Klárku nikdy v ničem kromě rukou nenosila, protože přece nejsem alternativní přírodní žena, že jo. No a teď s Jakubem už mám doma nosítko od Lodgera a elastický šátek Hoppediz :)) A to má Kuba 3 týdny. Lodger je úplně na prd - chudáka jsem tam málem nenašla a přišlo mi, že je tam zalomený a nemůže dýchat. Hoppediz se učím vázat a asi půjdu do nějaké podpůrné nosící skupiny, ať doladím techniku. Dnes jsem ho tam měla, ale nejsem si jistá, jestli je to úplně ok. Vím, že by mi to tolik ulehčilo. A nejlepší na tom je, že mi přijde, že mi ten šátek děsně sluší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky :) Lodger - to bude asi taky něco jako ten babyvak, že? Měla jsem úplně stejný pocit! A jak jsem se šátku na začátek bránila, tak teď mi to taky přijde skoro jako módní doplněk :-D Když na něj teď na podzim musím hodit nosící mikinu, tak je mi úplně líto, že není vidět. Ty podpůrné skupiny jsou, tuším, v pátek dopoledne u Majky na Hybešce a v pondělky v Mátátě v Řečkovicích. Já si taky nebyla jistá úvazem, když byla Tilinka menší, ale myslím, že pokud má kulatá záda a kolínka výš než prdelku a nijak zásadně se v tom nebortí, tak je to v pořádku. Já stejně taky pořád bojuji s tím, jak to pořádně dotáhnout. Když se malá teď hodně mele, tak se mi to po nějaké době uvolní.

      Vymazat