středa 6. ledna 2016

Mladý ječmen a chlorella aneb My jezdíme na zelenou!

Zelené potraviny, myšleno mladý ječmen a řasa chlorella, to je poslední dobou takový velký trend ve zdravém stravování. Mají spoustu fanatických příznivců a uživatelů, ale na druhé straně také dost zarytých odpůrců (například můj švagr, který jakožto vystudovaný genetik, biolog a nevím co ještě, dokonce vypracoval "studii" o tom, jak jsou zelené potraviny k ničemu).

Já však patřím mezi příznivce. Ale určitě ne ty fanatické, kteří v zelenáčích vidí lék na všechno. Jednou jsem měla tu "čest" dostat se na posezení v čajovně s jednou z distributorek těchto potravin. Paní byla taková celá šťastná a sluníčková osůbka a vyprávěla nám pohádku o tom, jak se jí každé ráno nahrnou slzy do očí pokaždé, když si to "zelené zlato" nalije do skleničky. Jak vždycky dojatě děkuje, světu, bohu, zvířátkům i kytičkám za to, že nemusí běžet každý den někam na louku a může si tu božskou manu v pohodlí svého bytu rozmíchat z prášku. No, co už, i takoví lidé jsou mezi námi :-D

zelené potraviny, mladý ječmen, chlorella, Green Ways

Ale zpět ke mně. Já jedu na zelenáčích už aspoň tři roky, ne-li víc. Přivedla mě k tomu moje kamarádka Alice, což je takový můj guru přes zdravou výživu, jógu a vegetariánství. Díky ní jsem poprvé ochutnala zelený Ormus od značky Sunwarrior a... málem jsem se pozvracela! Ormus neobsahuje jen mladý ječmen, ale spoustu další "zeleniny" jako je juka, špenát, pšenice, oves, petržel, mátu. Díky mátové příchuti se na jeho chuť dá naštěstí celkem rychle zvyknout. My jsme ho začali pít s mužem oba a doma mu něžně říkali "zelený hnus". Na co všechno je Ormus dobrý, si můžete zjistit sami třeba ZDE. Já ho pila, protože jsem měla pocit, že mi dodává energii, jsem méně nemocná a celkově jsem se, možná právě díky jemu, začala cítit líp.

Asi po roce každodenního popíjení Ormusu jsem objevila značku Green Ways a začala jíst jejich chlorellu. Ze začátku to byl mazec, chlorella opravdu tělo pročistí, nebo alespoň na mě působila dost silně. Možná to bylo i tím, že jsem nedodržela předepsané dávkování začít s pár tabletkami a postupně navyšovat, ale místo toho jsem rovnou najela na dvacet denně. Chlorella mi od začátku celkem chutnala, připomíná mi chuť oříšků nebo semínek.

Pak jsem ochutnala GW mladý ječmen a zjistila, že jeho "struktura" je mnohem jemnější než Ormus. A dočetla jsem se, že i zpracování je lepší a nejde o "rozemletou trávu", což vlastně Ormus svým způsobem je. Ale opět jsem musela bojovat s chutí, protože Ormus tu rybníkovitou pachuť alespoň přebije mátou, zatímco mladý ječmen od GW je prostě čistý ječmen bez přísad se svojí divně nasládlou specifickou chutí. Pochutnáte si? Myslím, že ne, minimálně v začátcích. Já si ho musela dokonce zpočátku ředit pomerančovým džusem, abych to byla vůbec schopná polknout. Ale jakmile si na to tělo a chuťové buňky zvyknou, je po problému.

Už to budou nějaké dva roky co jedu na GW a každý den si ráno a odpoledne v shakeru zamíchám a dvě lžičky mladého ječmene s vlažnou vodou a do toho rozkoušu po deseti chlorellových tabletkách. Jaké neduhy slibuje výrobce z vašeho těla vymýtit, si přečtete například ZDE, já vám jen řeknu, co to dělá se mnou.

zelené potraviny, mladý ječmen, chlorella, Green Ways

Tak za prvé, musím zaťukat, nebývám nemocná. Dříve se mi během roku protočilo několik angín a zánětů močáku zakončených antibiotiky. Antibiotika jsem neměla už tři roky. Nemívám rýmy ani chřipky, a když už mě nějaký viróza skolí, má to rychlý průběh a většinou jsem do dvou až tří dnů v pohodě. Naposledy jsem byla takhle tři dny nemocná po šestinedělí, což připisuji celkovému oslabení a stresu. Před tím více než dva roky nic. Ječmen na mě funguje jako ionťák, dodá mi příval energie, a když si ho dám moc pozdě odpoledne, tak potom nemůžu v noci spát. Díky chlorelle neznám zažívací potíže a můj trávící sytém funguje jako hodinky. Ke konci těhotenství, kdy se téměř každé ženě předepisuje železo, kterého má nedostatek, jsem já tenhle problém (věřím, že díky chlorelle) neměla.

Potom jsou tu další věci, o kterých samozřejmě nemůžu tvrdit, že byly stoprocentně zapříčiněny užíváním zelenáčů, ale zmizely mi šílené migrény, na které jsem dříve často trpěla (občas se nějaká objeví, ale průběh je mnohem mírnější). Mírně se mi zlepšila pleť a vlasy, ale zde to není nic radikálního, a zvláště u té pleti by to mohlo být pořád lepší. Poslední věc, kterou mimo jiné připisuji účinkům zelených potravin, nicméně to nemůžu dokázat, je fakt, že Matildu jsme od chvíle, kdy jsme se rozhodli, že chceme mimčo, "upekli" do měsíce. Vlastně na první pokus. Načež následovalo moje naprosto bezproblémové těhotenství, kdy jsem zelenáče nepřestala brát.

Ohledně spojitosti zelených potravin a početí se dočtete v různých zdrojích a já, přestože jsem lehce skeptická, opravdu ve svém okolí mám dvě kamarádky, které věří, že otěhotněly především díky zeleným potravinám. Jedné to trvalo opravdu dlouho než se miminko podařilo a podařilo se až po určité době, kdy na zelenáče najel i partner. Druhé kamarádce bylo doktory v podstatě řečeno, že její šance na otěhotnění je nulová. Svému chlapečkovi teď říká zelené miminko.

zelené potraviny, mladý ječmen, chlorella, Green Ways

Tohle jsou tedy zkušenosti moje nebo zkušenosti mého okolí. Co se týče produktů samotných, tak na trhu můžete najít plno značek, ale je třeba vybírat opatrně, protože kvalita se různí. Já, jak už jsem zmínila, věřím zelenáčům od Green Ways, ač mi, upřímně, jejich multi-level marketingový prodej sympatický není.

Dnes už bych nebyla schopná začít den bez panáku zeleniska a hrstky chlorell (na lačno). Je to taková moje ranní rutina a dobrý pocit, že pro sebe něco dělám. Kdo argumentuje tím, že je lepší se zdravě stravovat a jíst vyváženě a ne do sebe cpát drahé doplňky, tak souhlasím. Nicméně já nejsem extra velký milovník zeleniny, a abych denně snědla dvě ekologicky pěstované brokolice a hrst špenátu, to by se mi asi převrátil žaludek naruby, tudíž jíst zelené potraviny je pro mě smysluplná alternativa.

A co vy, už jste zkusili zelenáče či jiné super potraviny nebo jde tohle mimo vás?

10 komentářů :

  1. No, asi to taky vyzkouším :) já mam sice zeleninu ráda, ale jelikož bydlíme v hrozný díře a nákupy tak absolvuje většinou manžel cestou domu v Lidlu, tak o škále zeleniny u nás v lednici se moc mluvit nedá. Takže mi to přijde jako super možnost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevýhoda je, že GW se dá koupit jen od distributorů, takže budeš muset někoho ve svém okolí najít. Případně na Biooo.cz mají ječmen Naturalis, který je také dobrý :)

      Vymazat
    2. Ahá, no zdálo se mi to na těch jejich stránkách nějaký dívný, to je exoťárna :) no zapátrám po okolí :)

      Vymazat
    3. GW se dá sehnat i na internetu, ted jsem sama kupovala na zelene-zdravicko.cz, spousta distributorů to takhle dělá, nebaví je oslovovat lidi přímo, tak si udělají eshop, kde nabízejí více produktů.

      Vymazat
  2. krásné povídání :-) naštěstí není multilevel jako multilevel a vše je o konkrétních lidech :-) A jestli té paní zelené potraviny vyřešily opravdu nějakou těžkou nemoc, tak docela chápu, že měla slzy v očích ... holt každý není takový drsňák :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já i když jsem jednoznačně pro zelenáče, tak upřímně nevěřím, že by samy o sobě vyřešily nějakou těžkou nemoc....to mi přijde jako sci-fi. Ale pro zlepšení imunity, dodání živin a energie, zlepšení trávení - to určitě ano! :)

      Vymazat
    2. no vidíš, já mám v okolí lidi, kterým to opravdu vyléčilo těžkou nemoc, znám je osobně :-) A je fajn, že my jsme to na vlastní kůži řešit nemusely :-) A on i ten síťový marketing má svůj smysl - zelené potraviny nejde prodávat v obchodě jako ostatní zboží - tam se jednak nezaručí čerstvost a jednak prodavači nemají tolik informací ani času se člověku dostatečně věnovat a doporučit přesné dávkování na konkrétní problém člověka - u každého je to jinak - každý řeší něco jiného a potřebuje mít možnost se někoho zeptat, když se objeví detoxikační projevy. A na to prodavači ani e-shopáci prostor nemají. A hlavně, chtěla by ses jim svěřovat se svými problémy, když je osobně neznáš?

      Vymazat
    3. Já to všechno chápu jako pádné argumenty, ale i tak k tomu mám prostě výhrady :)A já se právě nechtěla s těmi osobními problémy svěřovat nikomu, tudíž jsem se tomu multilevelu chtě nechtě podvolila sama a zaregistrovala se, přestože to odebírám jen pro sebe a nejbližší rodinu :)

      Vymazat
  3. Mohla bych mít dotaz, mohu ,,zelenace,, i jako kojící? V odkazu je po poradě s lékařem.. Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, mladý ječmen stopro! Budete to super i pro miminko. Já teď už dávám Matildě i ráno pár lžiček ječmene přímo do pusy, (ale má už skoro 9m). S chlorellou bych asi počkala až po kojení, pokud jste ji nikdy nejedla, protože jak tělo čistí, myslím, že by se do mlíčka nějaké ty odpadní látky mohly dostat. Případně začít úplně pomaloučku, 2-3 tabletky denně a postupně zvyšovat, ale já bych začínala fakt extra pomalinku a třeba měsíc si klidně dávala jen ty 2 :)

      Vymazat