sobota 19. března 2016

Na vlasy jedině přírodu (Natura Siberica a jablečný ocet)

Většinu součástek na mém těle bych z fleku s kdekým vyměnila. Zvlášť potom, co se z mého, kdysi štíhlého pasu, stala klokaní kapsa a na mých stehnech se usídlil pomeranč. Pokud bych si ale měla něco na sobě přeci jen nechat, byly by to nejspíš vlasy (a pak taky malá noha, díky které můžu většinou narazit na dobré boty ve slevách). Tedy ne, že bych svůj vlasový porost ihned nevyměnila za takové husté, dlouhé, medové lokny (viď, Evíku :)! Nicméně musím zkonstatovat, že jsem docela spokojená a to především proto, že moje vlasy jsou poměrně bezúdržbové a to je to, co se mi nejvíc líbí (protože jsem líná s nimi cokoli dělat).

vlasová kosmetika, péče o vlasy, vlasy, přírodní kosmetika

V těhotenství jsem měla, asi jako většina žen, vlasy prostě parádní. Nepadaly, nemastily se, sice moc nerostly do délky, ale zato se leskly a stačilo je umýt zhruba 3x do měsíce. Někdy po konci šestinedělí přišel návrat do reality v podobě chuchvalců vlasů ležících naprosto všude (od podlahy, polštářů, jídla až po Tilišákovi plíny). Vlasy se mi zase začaly mnohem víc mastit a v jednu chvíli jsem si byla jistá, že začínám mít kouty. To je ale normální proces, kdy prostě vypadá vše, co drželo na hlavě těhotenskými hormony. Po nějaké době mi začaly vlasy zase ve velkém podrůstat, padání se zmírnilo, až úplně zmizelo a kvalita se vrátila do jakéhosi normálu, se kterým jsem docela spokojená. To znamená, že mi stačí umýt si vlasy jednou za 4-5 dní, za den jich vypadne jen pár při česání a konečky se nijak extra netřepí ani nelámou. Taky začaly konečně zase růst do délky.

vlasová kosmetika, péče o vlasy, vlasy, přírodní kosmetika

Věřím, že mým vlasům hodně pomohl přechod na přírodní kosmetiku a taky to, že už si je nějaké dva roky nebarvím (nedávno jsem si našla první šedivé), nesuším fénem, nekulmuji ani nerovnám. Prostě je umyji, ošetřím olejíčkami a nechám uschnout. Na noc si je vždycky sepnu do vysokého rádoby drdolu, ve kterém sice vypadám jako blbec, ale vlasy jsou díky tomu ráno pěkně nadýchané a nezacuchané. Navíc úplně nesnáším mít vlasy v obličeji a první co Matilda ráno hledá, je pramen vlasů, který by mi mohla se zlověstným chechotem vyškubnout.

Co se týče šampónu a kondicionéru, tak u mě vedla bezkonkurenčně značka 100%Pure, což je přírodní biokosmetika a jejich šampóny jsou prostě to nejvoňavější, co jsem na hlavě měla. Vlastně všechno, co dělají, nemá chybu. Nicméně, na mě už je to trošku dražší záležitost, kterou po novém roce navíc ještě o něco víc zdražili, tudíž si teď jejich šampóny dopřeji opravdu výjimečně (ale mám teď od nich naprosto boží oční krém, o tom zase třeba příště). Místo toho jsem přesedlala na šampóny, kondicionéry a masky od značky Natura Siberica. Je to ruská přírodní kosmetika, která obsahuje bylinky ze Sibiře a kupodivu není vůbec drahá. Už jejich produkty používám asi rok a opravdu mi hodně vyhovují.

vlasová kosmetika, péče o vlasy, Natura Siberica, přírodní kosmetika

Asi před rokem jsem do péče o vlasy přidala jeden krok navíc. Po každém umytí si nakonec spláchnu vlasy studenou odstátou vodou s velkou lžící jablečného octa z DMka. Proč? Protože obsahuje zdravé látky, které zamezují vypadávání vlasů a tvorbě lupů. Navíc udržuje správné pH pokožky na hlavě a snižuje tvorbu kožního mazu. Co jsem jablečný ocet přidala do své pravidelné vlasové rutiny, mám pocit, že mám vlasy měkčí, lesklejší a lépe se rozčesávají. A nemusíte se bát, že byste smrděly octem. Je to cítit jen z mokrých vlasů a po uschnutí už prakticky vůbec.

vlasové kosmetika, péče o vlasy, vlasy, přírodní kosmetika

Po použití šampónu, kondicionéru a octu už jen do vlhkých vlasů vetřu trošku arganového oleje (hlavně do konečků). Když není arganový, použiji v podstatě jakýkoli jiný. Jelikož mám vlasy spíše suché a teď v zimě ještě o něco více, začaly mi poslední dobou dost elektrizovat. Koupila jsem tedy na slepo jakýsi hydratační sprej Matrix Biolage, který je také na bázi olejů a vlhké vlasy s ním ještě mírně postříkám (ten tedy úplně přírodní ale není). Někdy tento sprej stříknu i na suché vlasy, když mám pocit, že zase hodně poletují. Ale nesmí se to s ním přehnat, zvláště pokud máte vlasy spíše mastnější. Potom už vždy nechám vlasy jen samovolně schnout, případně jdu spát s mokrými vyčesanými do volného drdůlku.

Možná právě proto, že je moje péče o vlasy takhle minimalistická a žádné gely, laky či pěny doma vůbec nemám (nemám vlastně ani fén), tak se moje vlasy daly docela dost dobře do kupy. Mám prostě ráda, když vypadají přirozeně a třeba i trochu neupraveně. Občas se lehce zvlní, jindy jsou spíše rovné. Taková trošku divoženka. Navíc si myslím, že je důležitá nejen péče z venku, ale především to, co do sebe hrneme dovnitř. A jak jste možná pochopily z článku o olejích (KLIK), tak oleje jsou taková moje úchylka a nezačnu den, aniž bych na lačno nespolkla velkou lžíci dýňáku, který právě na vlasy, nehty i kůži působí jako lék.

Kdysi jsem zkoušela brát i různé doplňky na zlepšení kvality vlasů, proti padání, na urychlení růstu a podobně, ale nemyslím si, že by to mělo nějaký efekt. Po některých mi navíc bývávalo i špatně. Moje jediné doplňky jsou nyní ječmen, chlorella (KLIK) a čisté oleje lisované za studena. Myslím, že si s tímto ještě nějakou dobu vystačím.

A co vy, vyhovuje vám vlasové kosmetika z drogérky nebo máte také raději přírodní? Jaké jsou vaše tipy na péči o vlasy?

2 komentáře :

  1. Já jsem přesedlala na marocký jíl a navíc mám asi tak 7 cm odrosty svých vlasů a pod tím blonďaté cáry, takže krasavice :D Jelikož jsem si koupila 1 kg balení tak to vydržím, ale zase tak nadšená nejsem, na pohled sice docela dobrý, ale na omak jsou takový hutný. No až spotřebuji, podívám se asi po nějakém přírodním šamponu. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip, už surfuju po šamponech Natura Siberica :-)

    OdpovědětVymazat