sobota 15. října 2016

Tip na Vánoce - Knížky o Ivance

Je to až vtipné, že vám chci doporučit knížky pro děti, když to moje dítě o ně nejeví skoro vůbec zájem. Od malička jí knížky nenápadně přistrkuji, nabízím, ukazuji obrázky, ale krakenidlo je zatím využívá maximálně jako stavební materiál na ohrádky kolem panenek. Jenže já knížky miluju, ale protože jsem už dávno propadla čtečce, tak si je pro sebe kupuji minimálně. O to víc mě baví kupovat knížky dětské, a vždycky se nechám zlákat tipy od jiných blogerek doufaje, že zrovna tahle knížka bude ta přelomová, která z Matildy udělá knihomola. Zatím tedy žádný takový přelom neproběhl, ale knihovna se nám i tak velmi rychle rozrůstá a muž jen nechápavě kroutí hlavou, proč jsem jí zase koupila další knížky.

Ivanka je nemocná, dětské knihy, knihy pro nejmenší

V jedné montessori skupince jsem narazila na tip na sadu těchto knih o Ivance. I s vidinou toho, že to zřejmě bude nějaká doba, než je s Matildou budeme číst, jsem je objednala, protože mi to pojetí, jak dětem vysvětlit obyčejné nebo nepříjemné věci, přišlo úplně skvělé a přitom krásně jednoduché. Jsou to kraťoučké vtipné ilustrované příběhy o holčičce Ivance, které mají dětem formou říkadel a krátkých textíků představit běžné situace v životě. Třeba to, co se děje, když jsme nemocní, když si musíme nalepit náplast nebo proč je dobré se koupat. Autorkou je švédská spisovatelka českého původu Kateřina Janouchová a jde opravdu o takové tenké knížečky s troškou textu a velkými veselými obrázky Ivanky, její rodiny a kamarádů. Myslím, že na prohlížení obrázků, které jsou fakt miloučké, je knížka vhodná už i pro děti Tilišákova věku (mají-li, narozdíl od ní, rády knihy). Co se týče obsahu, tak bych tipla, že je pro tříleťáky a víš. Knížky jsem koupila na megaknihy.cz

Ivanka je nemocná, dětské knihy, knihy pro nejmenší

Já jen tiše doufám, že se jednou dočkám té chvíle, kdy mi bude krakeňátko v klidu (!!) sedět na klíně a poslouchat, jak mu předčítám pohádku nebo ukazuji obrázky. Do té doby budu muset nějak zkousnout fakt, že lezení po stole, běhání po domě s hlasitým jekotem, házení kostek po mamince, narážení motorkou do psů a pojídání plastelíny, jsou pro ni prostě atraktivnější formy zábavy.

Ivanka je nemocná, dětské knihy, knihy pro nejmenší

Zajímalo by mě, jaké mají vaše děti oblíbené knížky? Nebo máte doma taky takové divočáky, kteří se ke knížkám ještě nebyli ochotni dopracovat? :)

Ivanka je nemocná, dětské knihy, knihy pro nejmenší

3 komentáře :

  1. Dobry den,nase dcera,certve 19 mes,je velka ctenarka!kdyz je hezka kniha,ale "spatny" text ( je na to jeste mala),tak vymyslime s manzelem vlastni pohadky k obrazkum:) Dekuji za tip,urcite vyzkousime,t akhle vypadaji knihy moc pekne;) eva

    OdpovědětVymazat
  2. Základ je vytrvat. Cist. Cist. Cist. Oni tu lásku ke knihám zákonite zdědí. Klára už se tam dopracovala a když jsme v obchode,hračky proletí a u knížek se zdrží klidně hodinu. U mne na blogu najdeš tipy na to, co se líbí nám. Ivanku mame taky a je pěkna. Gruffalo taky bezvadný.

    OdpovědětVymazat