pondělí 9. ledna 2017

No poo díl první: Marocký jíl

Když jsem o této metodě v minulosti slyšela, přišlo mi to především divné, komplikované, zdlouhavé a taky trochu nehygienické. Nevím, co mě to tedy najednou, takhle týden před Vánocemi, osvítilo, že jsem si řekla jdu do toho! Ale díky bohu za to! Je to totiž přesně to, co mi sedí. Tedy, mé hlavě :) O čem, že je vlastně řeč? No přece no(sham)poo metodě!

Po znovu objevení skvělého článku od blogerky Jantar o no poo metodě (článek ZDE), jsem si, stejně jako ona tehdy, řekla: kdy jindy se pouštět do takových experimentů než na mateřské, kdy nemusím chodit denně do kanclu a vypadat nějak extra upraveně? Našla jsem si na FB skupinku No poo CZ-SK, přečetla těch článků ještě více z různých zdrojů a vyselektovala to, co by se mohlo hodit na moje spíše sušší, delší vlasy. Vyhrál nakonec marocký jíl a jablečný ocet, který už stejně dlouhou dobu používám (článek nejen o přírodní vlasové kosmetice ZDE). Na nopooshop.cz jsem si ještě ten den objednala kilo marockého jílu a taky kartáč s kančími štětinami. A čekala, až přijde vhodná doba na mytí.

no poo, marocký jíl, no shampoo metoda

Ta přišla na Štědrý den, kdy byly moje šest dní nemyté vlasy už solidně mastné, i když opět jen u hlavy. Od spodní poloviny vlasů ke kořínkům mám spíš problém s tím, že jsou suché. Namíchala jsem si tedy svoji první "maltu". Do misky přišly asi dvě velké lžíce jílu, které jsem zalila trochou přefiltrované vody, vytvořila řidší hmotu a přidala arganový olej. Návod říká 1-3 kapy arganového oleje, já tam dala minimálně polívkovou lžíci z obavy, aby mi to nevysušilo vlasy ještě víc. Celou dobu jsem pozorovala tu hrůzu v mužových očích a trpělivě odpovídala na neustále se opakující dotaz, jestli nám to neucpe odpad - neucpalo. K tomu jsem ještě vyluhovala dva sáčky kopřivy z lékárny a do litru studené vody nalila asi 3 polívkové lžíce jablečného octu a takto vybavena se vydala do koupelny.

no poo, marocký jíl, no shampoo metoda

Hlavu jsem si nejdříve pořádne vydrbala teplou vodou a pak do vlasů začala plácat bahýnko. Nejdřív pořádně ke kořínkům a na kůži a pak do délek a do konečků. Zbytek byl využit jako pleťová maska. Návod říkal "nechte patnáct minut působit". Tak to jsem teda nevydržela. Jíl na obličeji začal dost svědit a postupně mě začala trošku kousat i hlava. Když to svědí, tak to nemůře být dobrý, tvrdil muž a čekal, že s bahnem určitě smyju i vlasy. Docela jsem se bála oplachování, jíl totiž i během těch pár minut lehce zatuhl, takže jsem tipovala, že pod sprchou strávím hodinu. Ale nebylo to tak! Oplachování šlo úplně v pohodě a během chvíli byl jíl pryč, odpad neucpaný, i když nepořádek na kachličkách to tedy zanechalo. Vlasy jsem pak přelila vlažným odvarem z kopřiv a nakonec studenou vodou s octem. A pak jsem nedočkavě čekala, až uschnou.

no poo, marocký jíl, no shampoo metoda

Výsledek mě nadchnul! Vlasy krásně umyté, nesmrděly ani po bahnu ani po octu a byly pěkně nadýchané a lehce zvlněné, tak jak to mám ráda. Naprostá spokojenost, jen u těch konečků jsem si říkala, že by mohly být ještě o něco více vyživenější.

Pár dní po umytí jsem byla pořád spokojená ale rozhodla jsem se ty sušší konečky lehce vyživit olejíčkem. Do dlaně jsem si našplíchala pečující přírodní vlasový olej od Bioaromy a lehce ho do suchých konečků vetřela. A to byla chyba! Vlasy se okamžitě rozpramínkovaly, takže výsledek byl umytý vršek hlavy a mastné konce. Nic moc pohled, ale i tak jsem to do dalšího mytí vydržela ještě pár dní.

no poo, marocký jíl, no shampoo metoda

Při dalším umývání jílem jsem postupovala stejně, ale úplně nakonec jsem pečující olej od Bioaromy v podstatně menším množství vetřela do ještě mokrých konečků. Teď už byl výsledek perfektní. Takže už je to skoro měsíc, co jsem si naposledy umyla vlasy (relativně přírodním) šampónem a použila kondicionér a zdá se mi, že moje vlasy snad ještě nikdy nebyly lepší. Stačí mi umýt si je jednou za pět-šest dní, ale i tak to není ten šestý den žádná nechutná hrůza. Jedu stále stejný postup: marocký jíl se lžičkou arganového oleje + jablečný ocet + někdy oplach z kopřivy a nakonec do konečků vyživující olejík od Bioaromy. Těžko za tak krátkou dobu posoudit, jestli vlasy třeba i rostou rychleji, ale rozhodně mi nějak méně padají. Na druhou stranu za to může určitě i těhotenství, protože v prvním těhotenství mi vlasy přestaly padat úplně a potom vypadly snad všechny naráz zhruba dva měsíce po porodu a to bylo dost hrůzostrašné.

Do budoucna plánuji experimentovat a zkusit oplach ze šalvěje, který má ztmavovat vlasy, možná si je někdy umyju syrovým vajíčkem nebo naplácám masku z avokáda. Prostě bio-lesana jak má být :-D

Dosavadní poznatky? Nemyslím si, že no poo je pro každého a pokud máte třeba hodně kudrnaté vlasy, které nečešete každý den, abyste z nich neměli afro, tak nevím, jestli by vám no poo metoda úplně sedla. Mně se totiž opravdu vyplatí vlasy každý večer pořádně rozčesat a projet kančákem. Za to si myslím, že pro rovnější a hodně se mastící vlasy je to naprostý ideál, jen je třeba překonat ty začátky a co nejvíce natáhnout intervaly mezi mytím. Vůbec netuším, jestli je no poo vhodná pro chemicky barvené vlasy. Moje nejsou barvené už skoro tři roky, ale co jsem vyčetla, tak se no poo naopak dobře kombinuje s barvením hennou. Olej do suchých vlasů opravdu nedávat! :) Vlasy ideálně mýt, když není chlap doma, abyste se vyhnuly těm pohledům :)

A co vy, zkusíte to?

6 komentářů :

  1. Já se k tomu taky furt odhodlávám...párkrát jsem si už teda umyla vlasy jílem, ale byly pak vždycky jak roští. Je fakt,že jsem nikdy nepřidala olej ani neoplachovala octem. Ale vidina mytí jednou za 5 dní je víc než lákavá...! A zrovna mi došel šampón. Tak že by? �� A jak často sis musela mýt vlasy předtím? Já mám vlasy rovné a rychle mastící takže bych mohla být teoreticky ideální adept...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jdi do toho! Já si před tím, v době, kdy jsem pracovala, myla vlasy tak jednou za 3 dny. Na mateřské, tak jednou za 4 dny, někdy i víc. A teď jednou za 6-7dní. Roští by asi hrozilo právě bez toho oleje a octu, já mám vlasy dost suché a toho jsem se obávala, ale zatím fakt super :)

      Vymazat
  2. Blahopřeju k úspěchu, já zbožňuju čerstvě umyté vlasy, takže nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, já taky! A čerstvě umyteté vlasy tím jílem jsou úplně jiný level než po šampónu. Za mě je to láska :)

      Vymazat
  3. Že bych se k tomu jednou odhodlala? Mám rovné, dlouhé a často se mastící vlasy, které mi ještě k tomu poslední dobou hodně padají. Používám přírodní šampon, díky kterému si hlavu nemusím mít obden, stačí tak po čtyřech dnech, ale poslední dobou jeho účinky nějak polevují a možná je pomalu čas na změnu. Chtěla jsem vyzkoušet i bezbarvou hennu - měla by prý vlasy vyživit a zároveň trochu vysušit, což by byl pro mě ideál, tak uvidím, kdy se k experimentování odhodlám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu hennu jsem slyšela taky hodně chvály, to by mě potom zajímalo, jestli moc nevysušuje, protože to je moje největší obava :) Mastné vlasy tak neřeším a vlastně mi až tak nevadí, ale přesušené nesnáším :)

      Vymazat