neděle 5. března 2017

Nákupy z druhé ruky - Vinted a jiné bazárky

Poslední dobou jsem hodně propadla nákupům z druhé ruky. Nejen pro Matildu a lišáčka, ale dokonce už i pro sebe. Když jsem Tilišandu čekala, tak jsem neměla ještě tušení, že se dá většina věcí pořídit z druhé ruky a jsou téměř jako nové. Tehdy jsem kupovala věci převážně nové, z obchodů případně něco málo od kamarádek. Takže jsem nechala spoustu peněz za dětské věcičky v řetězcích jako je H&Mko, C&A, případně na různých e-shopech. A to nejen ve slevách, ale kolikrát i za plnou a přemrštěnou cenu. Doteď si pamatuju, jak jsem v nějakém osmém měsíci rozněžněle kupovala džínový overálek vel.68 za šest stovek. Máťa ho na sobě měla dvakrát a jestli se mi ho podaří prodat za stopade, bude to úspěch. Teď už bych za to ty peníze rozhodně nedala. Později jsem (naštěstí, jinak by nás to zruinovalo) objevila různé dětské bazárky, sekáče a online sekáče. A momentálně pro Tilišandu už skoro jinde nenakupuji (tedy, kromě bot a funkčních věcí). Nejvíc věcí jsem pořídila na internetovém sekáči Brumla.cz. Každé pondělí a čtvrtek v osm ráno přidávají nové kousky a je potřeba rychle klikat, jelikož ty super kousky jsou často brzy pryč. Máťa má od tam opravdu hodně věcí a stejně tak už jsem tam pořídila i nějakou garderóbu na lišáčka. Ve vánočních výprodejích se mi tam podařily ulovit super kousky jako nexťácké bundy za třicet kaček nebo luxusní holčičí kabátek za padesát. S asi devadesáti procenty věcí, které přišly, jsem byla spokojená. Je to ale sekáč a někdy je prostě něco více vyšisované než na fotkách nebo je to obnošenější než to prezentovali. Zatím se mi to naštěstí mockrát nestalo.

second handy, nákupy z druhé ruky, slow fashion, Vinted, Brumla

Co se týká mě, nikdy jsem nebyla na prolézání sekáčů a lovení originálních kousků. Nemám na to tprělivost a většinou mě odradilo to, že jsem stejně nic nenašla. To v Austrálii to bylo jiné. Tam jsou sekáče plné opravdu krásných kousků, dost často ještě s cedulkami a já si tam tehdy pořídila slušnou garderobu. Ale naše brněnské sekáče mě zklamaly a nějak mě to do nich víckrát netáhlo. Před nějakou dobou jsem ale objevila Vinted (dříve Votočvohoz). A to se nemělo stát, protože z toho vzniklo něco jako pořádná závislost :) Zvláště potom, co jsem si do mobilu stáhla jejich apku a můžu tedy procházet nekonečné množství hadříků kdykoli se mi zachce. Znáte Vinted? Kdo by neznal, že :) Na téhle online burze nebo bazárku je super to, že si navolíte přesně parametry toho, co hledáte a pak už jen prohlížíte fotky a píšete majitelkám. Já jsem teď například hledala nějaké volné tuniky a těhotenské oblečení. Nechtělo se mi dávat za nové těhu rifle osm stovek v H&Mku. Na druhou stranu vím, že mi ty háemkové sedí nejlíp. Takže jsem si navolila filtr, že hledám těhotenské džíny, modré barvy, velikost 36, značka H&M, cenově do čtyřset a chci, aby byly v top stavu, nové nebo nové s visačkou. A pak jsem už jen vybírala, vybrala ty nejhezčí, poprosila majitelku o přeměření a víc fotek na denním světle, uhandlovala slevu na poštovném a do týdne je měla doma. A naprostá spokojenost. Stejně tak jsem si na Vinted pořídila několik volných košilí, které můžu nosit teď i po porodu a budou praktické na kojení. Momentálně mám v merku jeden úžasný Zara kabát (který bych teď tedy asi přes břicho nezapnula, ale na podzim snad už ano) a pár dalších věciček. Člověk si totiž při procházení věcí označuje ty, které se mu líbí a může se k nim postupně vrátit. A také dostane upozornění, když je koupí někdo jiný. Kromě věcí pro sebe tam někdy koukám i na dětské věci, kterých je tam spousta na výběr. Líbí se mi, že u každé přidané věci musíte nastavit různé parametry od zařazení do katalogu (např. dámské kabáty), značky, barvy, velikosti, ale i stavu, ve kterém se věc nachází. Jestli to "ještě jde" a tudíž nejspíš půjde o nějakou dost nošenou věc nebo je to v dobrém stavu, velmi dobrém stavu, nové nebo nové s visačkou. Já většinou hledám pouze věci nové a nové s visačkou, případně velmi dobrý stav. Tam už je ale trošku sporné, co která z nás považuje za "velmi dobrý stav".

second handy, nákupy z druhé ruky, slow fashion, Vinted, Brumla

Musím říct, že jsem se zatím ještě nezklamala. Je fakt, že mám na majitelky vždy milion extra dotazů, chci všechno přeměřit, nafotit na postavě i na denní světle a často se jich ptám, kolik měří, abych si tu věc uměla představit na sobě. Také chci vpřesně vědět složení materiálu. Většina holek vychází vstříc, ale najdou si i takové, co napíší, že fotky na postavě neposkytují, nepřeměřují a žádné další fotky nedodají. To jsou většinou takové překupnice, které mají profil plný oblečení různých velikostí, takže je jasné, že to přeprodávají kdo ví odkud. Možná to vozí z Anglie a mají to opravdu jako svůj business. Našla jsem například holku, která denně přidává věci převážně ze Zary, Manga, Nextu, všechno s cenovkami a za opravdu dobré ceny, ale žádnou informaci navíc neposkytne a její věci se rychle prodávají. Všimla jsem si, že například vloží nový kabát a za deset minut už je prodaný. Člověk musí být tedy rozhodný a jednat rychle, což já nejsem a raději se hodně ptám. Proto většina věcí, které jsem na Vinted pořídila, pochází ze šatníků normálních holek, které si buď čistí šatníky, zbavují se těhotenských věcí nebo jsou to shopaholičky, které zřejmě berou v obchodech hromady hader bez zkoušení, doma zjistí, že jim to nesedí a tak to rovnou hodí na Vinted. Už se mi i stalo, že kousek, který přišel byl sice v top stavu, odpovídal fotce a popisu, ale prostě jsem se v něm necítila dobře. Celkem rychle se mi ho vždy podařilo přeprodat dál za stejnou cenu (kterou jsem si ale navýšila o poštovné, abych na tom nic netratila). A to buď na mém Vinted profilu (ZDE) anebo na nějaké FB skupince pro maminky.

second handy, nákupy z druhé ruky, slow fashion, Vinted, Brumla
Nedávné úlovky z Vinted - boží džínové těhu šatky H&M Mama (200Kč), dvě pohodlné košile C&A a Lindex (100 a 150Kč) a super pohodlné džíny Mamalicious - nové s cedulkou za 350!

Asi i díky Vinted pomalu přicházím znova na chuť i kamenným sekáčům. Sice od tam pořád moc věcí nemám, ale už se mi podařilo ulovit nějaké hezké šatky a trička. Rozhodně ale nemám na jednu moji kámošku, která je sekáčový expert a kdykoli vyrazí do města, tak tam dokáže pořídit tak super kousky pro sebe i pro svoji holčičku, že jen zírám. Já na to pořád nemám ten správný čuch. Právě díky Vinted mě poslední dobou úplně přestalo bavit nakupování v běžných obchodech. Když jsem minulý týden vyrazila do města a nakoukla do Reserved, Zary i H&Mka, všechno mi najednou připadalo hrozně předražené. Košile za šest stovek? Letní šaty za pětikilo? Najela jsem na Vinted apku a do tří minut jsem našla několik skoro stejných kousků v mé velikosti v ceně od stovky do tří. Navíc je mi hodně sympatická myšlenak tzv. slow fashion, kdy prostě do oběhu nepouštíte další oblečení, ale nosíte to, co už v něm jednou je.

Na druhou stranu se mi pořád líbí občas podporovat české výrobce, kteří šijí a vyrábí krásné hand-made věci, protože sama jsem nešikovná a neušiju si nic. Těmi jsou třeba moje oblíbená Leroka design z Fléru, Hali Beli nebo nově objevená značka Elen Living, která šije dětská teepeečka. To mi potom až tak nevadí dát za takový kousek trošku víc peněz. Myslím, že kombinovat nákupy z druhé ruky s občasným pořízením hand-made českých věcí nebo fuknčích věcí je docela dobrý balanc. Nicméně, nejsem žádný extremista a netvrdím, že už si nikdy nekoupím v H&Mku tričko. To určitě koupím, ale rozhodně se budu snažit tyto nákupy omezovat.

Jak to máte vy? Máte tipy za zajímavé zdroje nákupů z druhé ruky, kamenné sekáče nebo online bazárky?

2 komentáře :

  1. Ja tedy na Vinted občas prodávám, když unáhleně nakoupím, skoro výhradně nové věci s visačkou, a prodat cokoliv (i za lidové ceny) je porod..pokud nedám za 200,- funglovky džíny s visačkou a poštovným, nezájem. Naopak zase ostatní prodávající mají často ceny přemrštěné. Toť má zkušenost.

    OdpovědětVymazat
  2. Na Votoči taky prodávám a s poštovným, jaký je v současnosti, poslední dobou už bohužel prodávat skoro nejde..mám většinou nové věci, bez visaček, dám cenu 100,- Kč včetně poštovného, jinak to nikdo nekoupí, pošta je 70,- Kč a to fakt příště radši hodím do konťáku Diakonie..Nakupovat bych chtěla, ale nic jsem tam zatím vhodného nenašla, hledám třeba oblíbené kusy oblečení, co mám doma a už se rozpadaj a v nabídce obchodů už nejsou, ale zrovna tyhle věci asi jsou oblíbený i u majitelů a nikdo je neprodává:D Tereza M.

    OdpovědětVymazat