neděle 16. července 2017

Porodní plán/přání

Některé z vás mi psaly, že by je zajímal můj porodní plán. Podle mě je to záležitost opravdu individuální a vy si samy musíte v hlavě utřídit, co od porodu očekáváte, kde jste ochotné ustoupit a kde ne. Také je třeba počítat s tím, že může nastat krizová situace, kdy z vašeho plánu nepůjde dodržet nic (což se stalo při mém prvním porodu). Porodní plán jsem dávala dohromady se svojí dulou a jde v podstatě o takový "dopis" porodní asistence. Snažila jsem se o co nejvlídnější tón, aby z mého plánu byla cítit pokora, se kterou k práci porodní asistentky přistupuji. Předtím jsem četla mnoho jiných porodních plánů, které kolují na internetu, od těch stručných a psaných v bodech nebo odrážkách, po ty velmi "autoritativní" (např."V žádném případě si nepřeji, abyste mi provedli epiziotomii = nástřih hráze, laskavě mě informujte o všech zásazích, které se na mě chystáte provádět"... atd). Každému sedí něco jiného a někdo porodní plán neřeší třeba vůbec.

porod, VBAC, porodní plán, porodní přání

Takhle tedy vypadal můj porodní plán. Možná někoho z vás inspiruje...

Porodní plán


Jméno, příjmení, rodné číslo:
Adresa:
Tel:
Zaměstnavatel:
Pozice:
Alergie:


K porodnímu plánu přikládám
1) Přílohu s informacemi ohledně operované skoliózy
2) Přílohu s informací ohledně laserové operace očí
3) Přílohu s přáním jak postupovat v případě dalšího císařského řezu a informace o komplikacích, které následovaly po prvním císařském řezu


Doprovod k porodu – manžel
Jméno, příjmení, rodné číslo:
Adresa:
Tel:
Zaměstnavatel:
Pozice:


Milá porodní asistentko,
můj první porod v roce 2015 nedopadl podle mých představ. Po deseti hodinách snahy porodit, otevřená na šest cm, jsem skončila na sále s císařským řezem pro nepostupující porod. S odstupem času vidím, že velký problém pro mě byl především nedostatek času a tlak, který na mě byl vyvíjen ze strany lékařů, protože porod nepostupoval podle jejich představ. Díky tomu jsem se nedokázala na porodním boxu uvolnit. Velmi mě rušily časté kontroly ze strany lékařky a množství personálu, který se o mě staral. Preferuji soukromí na porodním boxu a intimitu, abych se na Vás, na svoji porodní asistentku, mohla napojit a získat k Vám důvěru.
Proto Vás velmi prosím o trpělivost, vlídné jednání a psychickou podporu z Vaší strany, že to tentokrát zvládneme. Je pro mě velmi důležité nechat mému tělu a porodu vlastní tempo, protože z důvodu operované skoliózy (viz příloha) nemůžu mít aplikován epidural. Nebráním se ale například Entonoxu případně jinému doporučení z Vaší strany.
Opravdu bych si tentokrát přála dotáhnout s Vaší pomocí porod do konce a věřím, že na všem ostatním se domluvíme, že mi vše vysvětlíte a o všech zákrocích mě budete předem informovat. Ráda bych se rozhodla vždy podle situace. Před porodem jsem cvičila s Aniballem, proto bych ocenila, kdyby se porod obešel bez nástřihu hráze, pokud to bude možné.
Velmi Vás také prosím o Vaši pomoc při hledání vhodné porodní polohy. Vzhledem k operované a zafixované páteři jsou pro mě některé polohy nemožné.
Jelikož jsem při prvním porodu nezažila bonding s miminkem, nechci být znovu o tento pocit ochuzena. Pokud se nám to tentokrát podaří, dovolte mi prosím tuto chvilku vychutnat co nejdéle. Ráda bych, abyste miminko hned nevážili, neměřili a nechali ho po celou dobu na mě. Nechte prosím dotepat pupečník a moc prosím o trpělivost při porodu placenty.
Předem Vám moc děkuji za Vaši trpělivost, vstřícnost a ochotu.
Podpis


Příloha:
Porodní přání v případě (druhého) akutního císařského řezu

V roce 2015 jsem podstoupila akutní císařský řez v celkové anestezii pro nepostupující porod. Po operaci se objevily komplikace, zřejmě následkem reakce na narkózu. Následovalo chirurgické konsilium, ale situace byla nakonec zvládnuta konzervativně. Je tedy možné, že se tato reakce bude po další celkové narkóze opakovat, nicméně z důvodu operované páteře nemohu mít aplikovanou spinální anestezii. Pokud bude opět nutné provést císařský řez, ráda bych, aby byl manžel přítomen u ošetřování miminka a následně mu byl umožněn bonding namísto mě. Pokud bude volný nadstandardní pokoj, moc bychom si přáli, aby mohl být manžel po celou dobu mé nepřítomnosti s miminkem na pokoji a bylo mu umožněno se o něj starat.
Předem děkuji za Vaši vstřícnost,
Podpis

10 komentářů :

  1. Moc děkuji za zveřejnění tvého porodního plánu a gratuluji ke krásnému miminku! Já nejprve porodní plán nezvažovala, považovala jsem za samozřejmost, že bude bonding a že se porod vede co nejpřirozeněji, postupem času ho ale začínám zvažovat. Píše se tedy obvykle takto proodní asistence? nebo doktorům?
    Mě jde o to, že bych ráda co nejpřirozeněji, ale v případě komplikací věřím doktorům a jejich odbornosti. Nepřeju si ale prevntivní nástřih, chtěla bych bonding a aby neodnášeli miminko z našho dohledu. Myslíš že to má cenu popsat i když je to jen takhle obecné?
    díky moc, Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že smysl má, hlavní přínos vidím hlavně v tom, že pomůže utřídit myšlenky tobě, co je pro tebe důležité. Sama jsem porodní plán k prvnímu porodu měla, v porodnici se na něj rovnou ptali, projeli jsme to spolu s PA a pak se dál domlouvaly "per huba" jak porod postupoval, naprosto v pohodě až do konce. Problematické bylo spíš pak oddělení šestinedělí, kde už se po plánu nikdo neptal a navíc se tam personál střídal. Adresovat můžeš PA nebo lékaři nebo obecně zdravotnickému personálu.

      Vymazat
  2. Tery, já myslím, že to smysl má. Mně se už při příjmu lékařka ptala, jestli mám porodní plán, takže s tím zřejmě počítají a neberou to za nějakou "výstřednost". Já to měla stejně - doufala jsem v co nepřirozenější průběh, ale v případě problému bych samozřejmě věřila doktorům (i když na druhou stranu, pokud bych se trochu nebránila, tak by Mikulášek dostal "preventivně" na hlavičku sondu, což by bylo velmi nepříjemné pro něj (zahakuje se to po prasknutí vody za kůži na hlavičce) i pro mě (asi by to bylo dost bolestivé a zase by tam byl nějaký drát a přístroj navíc). Takže jsem ráda, že jsem v tu chvíli věřila více své intuici... Já myslím, že sepsat si svoje "porodní přání" nějakým přátelským způsobem určitě neuškodí a směřovala bych to, stejně jako já, hlavně na tu PA, která s tebou tráví nejvíce času. Četla jsem i jeden porodní plán, kde paní psala něco stylem "Přeji si, abyste mě oslovovali paní XY a ne "maminko", jelikož nejsem ani Vaše matka ani nikoho jiného z personálu. Neoslovujte mě ani titulem, ten si raději ponechám pro vědecké konference..." To, už mi přijde jako docela extrém a ten tón hodně agresivní, něco takového bych já třeba nikdy nenapsala. Ale každému dle jeh libosti, ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, určitě si tedy něco sepíšu. Vlídně a s pokorou, ale přeci jen jedná se o můj porod a v nemocnci mají svoje zažité rutiny...
      Plus komplikací a třešinkou je, že můj táta je tam na gyndě primář (jestli vyjde ta jeho porodnice nebo ne, to je otázka, budou zrovna malovat). Když jsem oznamovala že jsem těhotná hned reagoval, ne že si přijdeš s nějakým porodním plánem! Je starší, konzervativní a typickej dobrej doktor technik. plus jako primář řeší často i žaloby které přichází od extrémních dul a matek...
      já se tedy i díky tobě rozhodla, že si nakonec porodní plán sepíšu. tvůj porod je hrozně inspirativní, jsi bojovnice!

      Vymazat
    2. Jestli je táta primář na gyndě, tak budeš určitě v těch nejlepších rukou a nemáš se čeho bát :) Držím pěsti, ať vše proběhne hladce :)

      Vymazat
    3. Porodní plán určitě má smysl. Měla jsem jej u obou dětí a hlavně v druhém případě v roce 2015 mi přišlo, že podle něj jeli na 100%. Samozřejmě ne všechno jde podle plánu, ale lékaři se chovali rozumně, konzultovali se mnou každou změnu oproti plánu. Doba naštěstí pokročila a spousta porodnic se snaží. Důležité je nebýt hodně direktivní a ne ultimativní. Porod je sice věc přirozená, ale je to složitý proces, který nemusí jít hladce. Je tedy třeba nesmysl 100% trvat např. na NEpuštění plodové vody, mně to u obou porodů pomohlo (a u obou jsem to měla v porodním plánu, že nechci).

      Vymazat
    4. Ježíš, su asi unavená :) Když si to po sobě čtu, tak se stydím. Doufám ale, že pochopíte, co jsem tím chtěla říct, že jo, Luci? :)

      Vymazat
    5. Luci a co vlastně dula? Cítilas v ní u porodu tak velkou oporu, že bys příště neváhala jinak?

      Vymazat
    6. Ahoj Jani, přesně tak, jak jsem psala v článku o porodu. Bez ní bych to nezvádla, byla skvělá a opravdu obrovská podpora. Pokud bych rodila znova, tak jedině opět s ní.

      Vymazat