středa 21. února 2018

Girls talk: O čistě ženských záležitostech

Jestli jste chlap, tak kšákšá. Z tohoto článku vás vyháním. Tohle je teď na chvilku čistě ženské území, protože budeme mluvit o čem? No přece o cyklu, menstruaci, antikoncepci. Takže chlapi, radši běžte sledovat olympiádu :) I když, mně vlastně tohle téma ani nijak intimní nepřijde. Ne potom, co v televizi běží jedna reklama na vložky za druhou a v čekárnách na gyndě na vás všude koukají reklamy na hormonální antikoncepci.

menstruace, hormonální antikoncepce, menstruační kalíšek, ovulace
Zdroj Pinterest

Když se mi půl roku po porodu Matildy opět vrátil cyklus, byla jsem dost nepříjemně překvapená. Vždyť jsem plně kojila! Některým kamarádkám se cyklus díky kojení neobnovil ani po roce a půl od porodu! Svalovala jsem to tedy na porod sekcí a byla o to víc naštvaná. Jenže, tím to nebylo. Po porodu Mikyho se "teta Irma" (aka menstruace) ozvala už za pět měsíců. A s železnou pravidelností je zpět. Radost, no :-/

Každopádně, hned na kontrole po prvním šestinedělí na mě moje doktorka vybalila: Jakou antikoncepci chcete napsat? Pilulky nebo tělísko? Žádnou nechci, odvětila jsem jí. Ale víte, že po císařském řezu musí být rozestup mezi porody minimálně rok, strašila mě. Otěhotnět dřív by bylo nebezpečné! Však jo, já hodlám mít mezi porody dvouletý rozestup, uklidnila jsem ji. No, nakonec jsou to dva roky a dva měsíce. Pro sichr :) Takže jo, jde to i bez antikoncepci a nemusíte úplně nutně dodržovat celibát.

Hormonální antikoncepci jsem do sebe házela od necelých šestnácti skoro deset let. Samozřejmě to začalo všechno kvůli pleti, jako u spousty jiných holek. Doktor mi bez jakéholi vyšetření napsal tehdy tak populární Diane-35, která je dnes už třeba ve Francii, ale i jiných státech, úplně zakázaná kvůli velkému riziku krevních sraženin. Ano, i antikoncepce může zabíjet. Tuhle skvělou Diane-35 jsem zobala minimálně dva roky. Po ní jsem vyzkoušela ještě několikery další piluky, názvy už dneska ani nevím. Pokaždé jsem měla pocit, že chvíli dobré a sedí mi, ale pak přišly "ženské problémy", které doktorka řešila jednoduše tím, že mi napsala jinou značku. Poslední (nízko)hormonální antikoncepcí byl Nuva ring. Takový malý silikonový kroužek, který se zaváděl a hormony se tak vstřebávaly sliznicí. I o tom se dnes ví, že spoustě žen po světě způsobil vznik krevních sraženin. Mně byl navíc fyzicky fakt nepohodlný. Poslední Nuva ring jsem vyhodila někdy v pěta, šesta dvaceti a navždy na hormonální antikoncepci zanevřela. Nedovolím ji nikdy ani Matildě. Budu jí od mala vtloukat do hlavy, co to s ženským tělem dělá a do peněženky jí raději nastrkám kondomy. Co to melu, nespustím ji nikdy z očí, holčičku moji! :)

Od pětadvaceti tedy žádnou hormonální antikoncepci neberu, tělísko bych si v životě dát nenechala a první dítě se mi narodilo v jednatřiceti naprosto plánovaně. Takže ano, jde to bez ní!

Co to tedy se mnou dělalo? Antikoncepce mi udržovala hezkou pleť a možná mírně větší prsa. To jsou asi jediné plusy. Moje migrény vyvedla do takových extrémů, že dvoudenní záchvaty spojené se zvracením a šílenou bolestí se opakovaly minimálně jednou měsíčně, někdy i častěji. Co si pamatuji, tak v období od dvaceti do pětadvaceti jsem byla vzteklá, plačtivá, urážlivá a frigidní hysterka. Jako fakt. Nechápu, že to se mnou můj muž vydržel. Asi proto že jsem byla jeho první holka a celou dobu jsem mu tvrdila, že nic lepšího by nikde nenašel a že takhle to ve vztahu chodí. A on mi chudák věřil :) Ať mi nikdo netvrdí, že hormonální antikoncepce neovlivňuje psychiku, když vlastně drží tělo v permanentním pocitu těhotenství. A mimo to, jako migrenikovi mně ji žádný doktor nikdy ani napsat neměl.

Po vysazení se mi tělo čistilo určitě tak dva roky. Nastalo šílené, ale fakt šílené, zhoršení pleti. Taky jsem, myslím, trochu zhubla (minimálně na těch prsou). Ale co! Ve chvíli, kdy se mi srovnal cyklus, jsem si začala konečně uvědomovat jeho fáze a jak moc se od sebe liší. Začala jsem vnímat, kdy mám ovulaci a co se mnou jednotlivé fáze dělají. Konečně jsem se taky cítila jako ženská a ne jako stroj. Zklidnila jsem se a přestala reagovat vztekle a nepřiměřeně. Po delší době se potom i pleť docela srovnala, i když tak čistá, jako při braní prášků, už nebyla nikdy (tedy, až na těhotenství). Migrény sice neodezněly úplně, ale počet se snížil a nebyly tak silné. Do teď na ně trpím, ale jsou zvládnutelné.

Jelikož mě mateřská tak nějak dovedla k tomu žít čistěji, zdravěji, míň chemicky, přivedla mě logicky i k... menstuačnímu kalíšku! Mám ho doma, leč zatím vám jej zrecenzovat nemůžu, protože jsem na něj nenašla odvahu. Kalíšky dělají různé firmy a většina z nich je nabízí ve dvou velikostech. A všude se psalo, že má-li žena po porodu, měla by si pořídit velikost větší, protože bude mít logicky i menstruaci silnější. Jenže po rozbalení na mě nečekal kalíšek, ale....pořádný kýbl! Alespoň mi to tak připadá! Ta věc je větší, než jsem čekala. A paradoxně, zrovna já mám teď, po druhém porodu, menstruaci naopak slabší a kratší. Nevěřte vždy všemu, co píší na internetu.

No, až se odhodlám, možná vám o něm něco napíšu. Zatím ho používají psi jako misku na vodu... Neee, dělám si srandu, probůh! :)

menstruace, hormonální antikoncepce, menstruační kalíšek, ovulace
Zdroj Pinterest

Co vy a kalíšek? A pilulky? Mimochodem, chcete poradit tu nejspolehlivější antikoncepci? Stavte se někdy, ideálně po šesté večer, kdy jsou obě děti unavené a ubulené, k nám... Na to nemá asi Diane-35 ;-)

18 komentářů :

  1. Já můžu kalíšek vřele doporučit, mám po 2 porodech opravdu silnou menstruaci a bolestivou a kalíšek mi v tomto moc pomohl, jak ke zmírnění bolesti, tak je k nezaplacení ten pocit čistoty, vlastně se mi často stává, že zapomenu, že jej vůbec mám ;-) a té velikosti se nebojte, po srolování/složení je vlastně velký jako tampon, které například já třeba vůbec nesnesu ;-) na antikoncepci mám stejný názor, zkusila jsem jednou asi na půl roku kvůli velmi bolestivé MS a už nikdy víc! Problém to neřešilo a navíc se objevily další potíže, o kterých píšete - bolesti hlavy, náladovost, snížení libida... Doufám, že dnešní holky už více prozřou ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,mám po 3 vaginálních porodem.Dle různých diskuzí a serverů jsem koupila onu zmiňovanou "psí misku".Tak tahle velikost teda vůbec.Dlouho mě to od kalíšku odradilo a jela jsem zase v tampónech.Uplynul nějaký čas a chtěla jsem to vyzkoušet znovu.Objednala jsem si na zkoušku velikost S a to je to pravé ořechové.Pohoda,klid....Prostě super!
    Mějte se.M.

    OdpovědětVymazat
  3. Kalíšek si běžte omrknout do DM drogerie - jsou v krabičkách a jdou opatrně vytáhnout a uvidíte, který budete chtít, já jsem nakoukla do obou, nerodila jsem, ale ten větší si troufám říct, že ani po porodu plno ženských neužije, je prostě velkej:D Takže je někde okoukněte osobně a vyberte podle pocitu nebo se zeptejte manžela, jak to s váma vypadá, jestli jste úzká nebo ne.) (jo a kalíšek, kterej nesedí se dá obratem prodat na skupině Kališnice na facebooku, já bych teda z druhý ruky zrovna tuhle věc nechtěla, ale klidně bych kalich prodala, když to někomu nevadí..)Já v pohodě používala tampony celý leta, ale potom se z ničeho nic nedaly skoro použít, hrozně vysušovaly, tak jsem si řekla dost a šla koupit kalíšek (jo, taky jsem si dřív říkala, jakou kokotinu to zase lesany vymyslely a hele, už tři roky jsem se nedotkla tamponu ani vložky). Sice používám jako pojistku intimku (sedím celej den v kanclu, bejt doma, tak se na to vyprdnu, tam by mě nějaká nehoda nevadila) a super! S vložkou měl člověk pocit, že z něj furt něco teče, když to napíšu takhle nechutně, s kalíšek je tohle pohoda, vůbec o něm nevím a kolikrát mě překvapí, jak málo se zaplní, člověk až s ním vidí to opravdové množství.)
    Jinak k HA - ono v patnácti šestnácti žádná holka asi nechce přemejšlet nad cyklama a náladou s nima spojenýma.) Teda bylo by to samozřejmě super, ale když vezmu sebe, jaký tele jsem byla..Podle mě si k tomu musí každá dojít vlastní cestou, nejde to takhle paušalizovat. A sorry, já v 16 nemít HA tak jsem desetkrát těhotná, v 16 jsme se ožrali, občas tráva a měli sex a fakt by to chlap neuhlídal (a to jsem byla skoro svatá oproti spolužačkám v tomhle, sex. partnery napočítám na prstech jedný ruky..)..dnes už skoro nepiju, tak by asi nebyl problém se s partnerem domluvit, že si dá pozor a navíc ono v jistým věku už by ani nehoda nevadila, takže ono to nejde takhle jednoduše říct. Jako bylo by samozřejmě super, kdyby HA nemusely holky vůbec brát, ale ono taky na sex jsou potřeba dva a já vidím problém v klukách, nejsou zodpovědný vůbec za nic, nejsou tak vůbec vychovávaný, aby byly za něco zodpovědný a tak, natož aby se uhlídali při tom, takže tak.
    Taky přemýšlím, že s Nuvaringem skončím, ale zatím děti nechcem, vedlejší účinky na mě nemá vůbec (jako jo, asi nejsem cyklická, ale přítelovi to asi i vyhovuje, že se mi nemění nálady, trochu - vidím v chuti na sex, ale tu já ani nevím, jestli bych měla větší bez HA, nepřijde mi, že bych dřív měla nějak větší chuť), a přítel (i když mu je dávno přes 30) tak nechce za žádnou cenu o nějakým Lady Compu a podobných měřičích teploty vůbec slyšet (což já bych do toho zase klidně investovala, ale on by tomu prostě nevěřil, ani kdyby vyšly neplodný dny), naopak nemá problém s kondomem, ale tam mi zas chybí ten konec.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky myslím, že si k tomu každá musí dojít sama, ale doufám, že vzhledem k osvětě a kolik se toho o negativech umělých hormonů už dnes ví, to ty dnešní a budoucí holky trkne dřív. Já začla brát HA v 16 letech, čistě z panickýho strachu z otěhotnění a brala jsem do 26 let, kdy se mi zvyšovaly jaterní testy, kolísaly nálady, vypadávaly vlasy a prostě nebylo mi úplně dobře. Po vysazení se vše srovnalo a začly se dít věci, poznala jsem najednou na sobě, že mám ovulaci, libido, to jsem vůbec neznala, no najednou jako by se ve mně fakt probudila ženská. A došlo mi, jak má pro mě tehdy banalita jako HA fatální význam na celý tělo, narušuje přirozenou rovnováhu a v těle se ty nežádoucí účinky mohou projevit i úplně někde jinde, než by se na první pohled mohlo zdát jako souvislost....Vera

      Vymazat
  4. Co se tyka antikoncepce, jako bych cetla vlastni pribeh :). Nuvaring mi taky nevyhovoval, prasky jsem zobala stejne dlouho a pak i vicemene stejne dlouho bez nich. Deti mam take 2 a skoro stejne stare jako mate vy. Jediny rozdil je, ze kalisek pouzivam. Ted jsem musela zacit, kdyz se po druhem porodu zjevila teta Irma. Pro me je ta aplikace trochu krkolomna oproti tamponum, ale da se na to zvyknout. Rozhodne je to uzivani komfortni a s vetsim pocitem cistoty. Vrele doporucuji.

    OdpovědětVymazat
  5. Antikoncepci jsem brala s jedním přerušením od 19 let - bylo to alternativa k hormonálním pilulím, které jen vyvolávaly cyklicitu a potlačovaly příznaky polycystických ovárií, a navíc měla tu hlavní funkci - zabránit početí. Prostě to bylo buď brát prášky, nebo brát prášky s benefitem. To jedno přerušení bylo v době, kdy jsem začala mít divné úzkostně stavy a zároveň jsem se začala léčit se štítnou žlázou. Má chuť na sex mě ale k HA opět přivedla. :) Druhé vysazení přišlo před rokem. Po delším pracovním vypětí jsem se začala opět potýkat s úzkostmi, a tak jsem vyhodila jednu z možných dalších příčin - HA. Společně s plánovaným relaxem a zvolněním v práci se úzkosti na čas vytratily, což jsem připisovala vysazení HA. Bohužel se však opět při větším vypětí vrací, takže kdoví, zda měla HA nějaký vliv. Jinak s HA bylo vlastně všechno fajn, pleť, nálady, menší bolesti, možnost plánovat aktivity podle "cyklu", chuť na sex jako vždy velká a realizace bez rizika... Bez HA mám cyklus podivný, v průměru dlouhý cca 45 dní, ale narozdíl od prvního vynechání HA, kdy jsem bez injekce nemenstruovala vůbec, se menstruace tentokrát dostavuje, byť někdy s dvoutýdenním zpozděním oproti normálu, a celou tu dobu než přijde, se cítím tak nějak podivně. První den mám vždy zaručeně bolesti, které zvládám jen s práškem, pak už je vše OK. Plánovala jsem si, že dokud nebudu krvácet mimo cyklus a relativně cyklicky menstruovat, nebudu se bát. Takže řekněme, že cyklus je celkem OK a že narozdíl od prognózy lékaře bych nemusela mít v budoucnu tak velký problém otěhotnět. Kdoví. Co mě ale nyní štve opravdu hodně a modlím se, aby to byl jen přechodný důsledek toho, jak se tělo již rok srovnává, jsou chlupy... Knírek a vnitřní strana stehen. Je to tak hrozné, že nemůžu chodit plavat. S třísly jsem měla chlupatý problém od puberty vždy, ale teď je to tak špatné, že se fakt stydím. No a ten knír, achjo. Jelikož HA nejspíš nebyla majoritním důvodem úzkostí, skoro mám chuť se k ní vrátit jen abych se zbavila chlupů. Jako by nestačilo, že jsem se smířila s tím, jak vypadám. :D :D No a kalíšek - ještě jsem se k němu nedostala, ale všude slyším jen chválu, tak ho asi vyzkouším. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj :( No, chápu, že jsou zdravotní situaci, kdy může být i HA řešením. Já měla právě dost úzkostné stavy na HA. Co jsem vysadila (ale ono už je to skoro 10 let), tak asi vymizely. Anebo jsem prostě vyrostla :) No a knírek a chlupy? Zkuste depilaci takovou tou cukorovo-voskovou hmotnou! Za mě úplný top a chloupky po čase přestáváají růst :) Mám tu článek o brazilské depilaci, zkuste mrknout :)

      Vymazat
    2. Tak chlupy jdou oholit ne? Kor na nohách, já jsem se v pubertě hrozně styděla za chlupy na rukách, začla jsem chodit na kosmetiku na vosk a prostě si je depiluju doteď..asi je to jen v hlavě, ale nedokážu si s tím pomoct:( A HA na to teda vůbec vliv nemá, rostou pořád stejný, tmavý, no hrůza.

      Vymazat
  6. Tak me naopak menstruacni kalisek nevyhovoval,objednala jsem vel.S, zkusila pouzivat po dobu jedne menstruace a mela jsem s tim nandavanim problem. Dokonce jsem si asi takto uhnala zanet mocovych cest, na ktery obcas trpivam. Tak nejak jsem to v sobe citila mnohem vic nez tampon. Tim nechci nikoho odrazovat, myslenka mi prijde moc fajn a verim, ze mnohym to vyhovuje. Ja uz mam ted asi blok.

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi důležité téma...HA snad už nikdy, měla jsem kliku, že jsem ji přežila ve zdraví. A kalíšek považuji za zázrak. Nechápu sice, proč mě má ségra skoro o rok předběhla v užívání a proč jsem se tak dlouho rozhodovala to zkusit...ale zkusila jsem a už není cesty zpět. První měsíc sice lehké tápání, zvykani si na sebe, nový pocit uvnitř citlivých partií, učení se práce s materiálem, ale s každým dalším měsícem zlepšení. Bonusem je zvýšení kvality vnímání vlastního těla, práce se svaly panevniho dna, ale hlavně, hlavně ten pocit čistoty...doporučuji dát tomu šanci a učit se. Jo a pokud máte pocit, že máte "uvnitř" těsněji, kupte menší velikost i po porodu.

    OdpovědětVymazat
  8. Za mě kalíšek super - plno informací je na www.kalisek.cz, tam si to nejdřív pročtěte a pak zkuste pořídit jinej. Já jsem šla, kalíšek koupila a začala používat, nikdy jsem neměla žádný problém se zavedením nebo nošením, ale já obecně v tomhle nemám se svým tělem problém.)
    K HA - ta poslední věta je super:D (Mimochodem, chcete poradit tu nejspolehlivější antikoncepci? Stavte se někdy, ideálně po šesté večer, kdy jsou obě děti unavené a ubulené, k nám... Na to nemá asi Diane-35 ;-) Jak to prosím, s manželem řešíte, resp. řesili jste před dětmi, když jste HA neměla a děti zatím nechtěla? Zatím děti neplánujem a sex 1x za měsíc taky nemámem budu ráda za každý tip.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, my teď řešíme spíš jak se vyspat :-D Jinak, to ostatní bych tady nerada rozebírala, ale doporučuju třeba tohle video na podobné téma: https://www.youtube.com/watch?v=931RHUr6Y3Y

      Vymazat
  9. HA jsem užívala necelé dva roky a i když mi za tu relativně krátkou dobu nestihla v těle napáchat nějaké mnou pozorovatelné škody, vysadila jsem ji z prosté logiky: nač do sebe cpát hormony, když existují jiné, k tělu mnohem šetrnější, způsoby ochrany.
    Kalíšky jsem vyzkoušela dva. První Ladycup velikost S, ale ač jsem zatím nerodila, byl mi malý, (navíc je vyráběn z trochu poddajnějšího silikonu než u jiných značek). Koupila jsem tedy Mooncup největší velikost, ale bohužel... na rozdíl od mnoha žen mám opačný problém - kalíšek mi byl opět malý. Je to nepraktické hlavně z důvodu protékání, čímž se i manipulace s ním stává pochopitelně náročnější, (asi nemusím popisovat jakou konzistenci má menstruační krev). Svaly pánevního dna mám silné, atypicky položený čípek taky nemám... asi se holt budu muset smířit s tím, že pro mě kalíšek zkrátka není vhodný. Jinak jsem s ním ale byla velmi spokojena - i v mém případě mírnil menstruační bolest, člověk opravdu nemá pocit, že z něj něco teče a celkově si připadáš téměř jako bys ani nemenstruovala, jelikož tě v pohybu neomezuje vložka. Hledala jsem i informace o přírodních tampónech, (aktuálně jsem se v době nejsilnější menstruace uchýlila opět k těm klasickým), ale je to hodně drahá záležitost. Ještě je celkem propagovaná menstruační mořská houba, ale nevím - z tou zkušenost nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem právě přemýšlela, co se děje, když se kalíšek naplní....jestli něco přeteče ven. Není řešením prostě vylévat častěji? No, já už ted vím, že ta větší velikost (GaiaCup) je mi velká, takže pořídím menší :) O mořské houbě jsem zatím slyšela jen ve spojením s čištěním pleti :)

      Vymazat
    2. Jinak pozor u Gaia - je prý hodně měkký oproti jiným kalíškům a může se blbě rozvinout a pak protékat, fakt je dobrý srovnání kalíšků na kalisek.cz, jsou tam podle objemu, délky a i tvrdost materiálu tam je.)

      Vymazat
  10. Ja jsem zkusila kalisek uz mezi detmi, no uz, odolavala jsem mu snad osm roku 😁 ten vetsi mi byl taky velky, ten mensi mi padl super, tak mi to pekne zalichotilo 😉 je super, mam ho moc rada (stopku jsem si akorat zkratila, ta me tlacila). Jediny problem je na nej nezapomenout.. Kdo se neboji ciny a nechce draho experimentovat, daji se koupit ruzne mnohem levneji na aliexpressu.

    Cekala jsem, ze ses pustila do symptothermalni metody ochrany, na tu jsem jeste nemela odvahu ☺ teda spis me odrazuje to mereni.. zvlast kdyz tam se vyhodnocuji desetinky stupne a vim, ze ty rychle digitalni teplomery litaj plus minus stupen..

    OdpovědětVymazat
  11. Téma stále aktuální. Mne gynekoložka také nabízí antikoncepci už několik let a já ji nechci. Celibát nedodržuju a obě děti jsou počaté plánovaně. Bez hormonů (řeknu to na rovinu - s kondomem) žiju 14 let a nechtěné těhotenství jsem nikdy nemusela řešit.

    HA jsem si nechala napsat v devatenácti, když mi pár měsíců za sebou přišla menstruace o pár dní později a dost mne to vystresovalo (prvák na vysoké). Rok a půl nato skončil vztah s expartnerem a já HA vysadila a už nikdy nenasadila. Zpětně vím, že tehdejší gynekoložka mi měla udělat nějaké testy než mi HA předepíše.

    Po HA jsem přibrala (blbé čtyři kila), porostla mi prsa - teď se budete smát, ale když máte čtyřky, co se vám začínají už ve dvaceti prověšovat, tak po pětkách, co se budou povolovat ještě víc, opravdu netoužíte (po vysazení se prsa nezmenšila), ztratila jsem skoro zcela chuť na sex.

    Mimochodem v těhotenství se mi objevila trombóza a moje milá gynekoložka mi stejně po porodu navrhla, jestli nechci HA. (Je načase změnit gynekoložku, očividně provize z prodeje HA jsou pro tu moji pořád důležité.)

    Jinak souhlasím s názorem výš, že na sex jsou potřeba dva. Hlídat to by to taky měli oba dva (aj ten kondom). Možná žena ještě víc. On nechtěně těhotný nebude. (Doufám, že to ty moje cácorky v patnácti nějak poberou a já se o ně nebudu moc bát.) Zní to jako fráze z osvětové přednášky o HIV, ale mít s sebou pořád v peněžence kondom pro případ, se může vyplatit. Když se člověk v šestnácti na fesťáku opije a vlítne na to s tím sympaťákem z party, co po něm už půl roku kouká, kondom může zachránit kdeco. (To sice není můj případ, ale každá jsme jiná a život nám přihraje různé situace ;).

    Hm a kalíšek. Vím o něm už deset let, ale pořád mám strach z infekce. (Nejsem ani fanoušek tamponů.) Ale třeba na mne dojde. :)

    Martina

    OdpovědětVymazat
  12. Kalisek pouzivam od roku 2007, ted po druhem porodu jsem ho vymenila a jen k vlozkam/tamponum uz bych se nikdy nevratila. Tolik usetrenych penez a strachu, kdy a kde to zase protece (jakoze nikdy nic neproteklo, ale ty obavy pri nahle zmene polohy atp., mno)... Pro me byl kalisek spasou, jako fakt.
    HA - skoro uplne stejny vyvoj jako u Vas - Diane35 bez jakehokoli vysetreni (navzdory tromboze v rodine), Nuvaring jako posledni hrebicek do rakve zvane HA. Mne kupodivu vysazeni hormonalky neprovedlo s pleti ci vahou nic zasadniho. Jde to i bez hormonu, mame dve planovane deti a i kdyz mi por. asistentka "cpe" telisko, nepujdu do nej.
    Preju vsechno nej! Objevila jsem Vas blog ted v noci, kdy se deti budi s plnym nosem a prazdnym briskem a kdy se mi nejak nepodarilo usnout po zatim poslednim utisovani...
    At se dari!

    OdpovědětVymazat