čtvrtek 17. prosince 2015

Vánoční

Chtěla jsem po vzoru jiných blogerek napsat vánočně laděný článek plný krásných fotek, našeho svátečně vyzdobeného domu, adventního věnce, svítícího stromečku a dokonale naaranžovaného cukroví na stole. Realita je ovšem taková, že výzdoba nějak nedopadla, stromek ještě nemáme ani koupený a veškeré cukroví reprezentuje asi 30 ostře střežených rumových koulí v ledničce (se spoustou rumu!), které jsme předevčírem v deset večer s mužem slavnostně ušoulali. A mojí mamce se nám zželelo a poslala asi před týdnem pytlík perníčků. Jenže muž je nenažranec, který nerozlišuje mezi jídlem k nasycení a jídlem na občasné uzobnutí a celý pytel perníčků prachsprostě jednoho dne povečeřel.

S úklidem to taky není žádná hitparáda, ale asi už si na ten permanentní bordel začínám zvykat. Musím se tedy přiznat, že vánoční atmosféru moc nevnímám a nepomohly ani rockové koledy ze Spotify, které jsme si pustili k tomu šoulání rumových koulí, ani Bombardino s whisky a vaječňákem na vánočních trzích. Loni jsem v tuhle dobu stresovala ze státnic, měla v břichu asi 25 týdenní Matildu a přísahala si, jak si letošní Vánoce užiju a prožiju. No, nezadařilo se, ale ještě máme pořád trošku času a já mám na víkend bojový plán sehnat a nazdobit strom, upéct (ano, upéct a ne jen ušoulat) ještě jeden druh cukroví a ubránit ho před všežravým chlapem až do Štědrého dne a možná... opravdu možná... si zajedeme do Olomouce nasát atmosféru z místních vánočních trhů.

Ale abych i já tedy přispěla troškou k tomu vánočnímu komerčnímu šílenství, zde jsou moje tipy na dárky a to, co letos Ježíšek naježí Tilišákovi. Věřím, že vy všichni už máte dárky nejen koupené, ale i zabalené, ale pro zoufalce jako jsem já, který vše řeší na poslední chvíli, to může být malá berlička.

Přestože Máťa má do jakýchkoli pokusů o chůzi, podle mých odhadů, tak asi pět let, pořídili tohle aktivní dřevěné chodítko KLIK s nadějí, že nás překvapí a přijde k užitku třeba už na jaře. Nelíbí se mi plastové hrající hračky, ale v tomhle se s Tilišákem zatím neshodneme, protože ona má ty největší barevné a vyhrávající kýče prostě nejraději. I tak se její vkus pokouším již takhle zamlada formovat k obrazu svému a tudíž dostane také tato úžasná dřevěná zvířátka na kolečkách, které jsem pořídila na Fléru KLIK.

dřevěné hračky, aktivní chodítko, vánoční dárky pro děti

Z Fléru máme i tyto dřevěné kostky. Je jich sto různě namíchaných kusů a jsou vyrobeny ze zbytkového dřeva.KLIK

dřevěné kostky, hračky pro děti

Tilišáka začínám mimo jiné formovat i genderově a tudíž dostane svoji první panenku nebo panáčka (a další dvě, trošku klasičtější panenky, už pro ni mám schované k dubnovým narozeninám). Tyto jsou od značky Mamas&Papas KLIK a ještě jsem se nerozhodla, která zůstane Matildě a která půjde sestřence Verunce.

mamas&papas, panenka, panáček

Naše "stolování" zatím vypadá asi tak, že Máťa je nacpaná do totálně zakydaného houpátka/sedátka, já jí jednou rukou držím ručičky, aby mi nevyrazila lžičku z ruky, druhou se jí strefuji do pusy, sedím u toho na zemi s miskou mezi kolenama a přemýšlím, jestli by bylo hodně nevýchovné ji při krmení prostě kompletně svázat. Ale věřím ve světlo na konci tunelu a do vzdáááleného budoucna jsem jí pořídila tuto jídelní sadu od Skip Hop. KLIK

skip hop, jídelní sada, panda

No a pak samozřejmě knížky! Máťa už má vybavenou knihovnu minimálně do první třídy, a proto těžce nesu, že její jediný zájem o jakékoli literární dílo spočívá v tom vyrvat z toho co nejvíc stran. A při mém hlasitém a procítěném přednesu na mě nespokojeně mrčí a většinou se otáčí na opačnou stranu a tříská do hrající plastové vosy. Poslední větší dárek, o kterém vím a dostane jej od prarodičů, je tato rostoucí židlička od Wood Partner KLIK. Pravděpodobně stejně ještě poputuje na nějakou dobu do sklepa, jelikož nic nenaznačuje tomu, že by si Matilda v dohledné době sedla.

dětské knížky, tipy na vánoce
dětské knížky, rostoucí židle, wood partner

Vlastně nic jiného už nemáme nebo o tom nevíme. Babičky se nejspíš vytasí ještě s nějakými dárečky, ale to bude pro všechny překvápko (kterého se teda trochu bojím). Upřímně si myslím, že Tilišákovi budou dárky úplně fuk a možná ji mírně zaujmeme šustícím papírem. Proto si zde slavnostně a svatosvatě slibuji, že příští rok, kdy bude Matildě dvacet měsíců, budou u nás Vánoce mnohem vánočnější, jelikož doufám, že už to bude prožívat podstatně víc a tím pádem se nechám strhnout i já.

A co vy, jak to máte s přípravami, dárky, úklidem a těšením se na Vánoce?

Tak šťastné a veselé!

Matilda, miminko, vánoční

4 komentáře :

  1. Dobrý den:-) Naprosto Vám rozumím s tím úklidem a pečením...:-) Předevčírem, když jsem spálila celý jeden pracně vykrájený plech lineckého jsem to vzdala a řekla si,že se třemi druhy ty Vánoce taky přežijem.Takže můžete být naprosto v klidu asi je to všude, kde mají malé děti stejné, i když to tak na první pohled nevypadá..:-) A s tím svazováním u jídla to nebude tak horké, naše Eveli taky nejdřív po jídle vypadala jako čuně, a teď v roce už papá krásně a i bez bryndáku je většinou čistá..:-D Chce to jen čas a trpělivost při drhnutí fleků z oblečení:-D Mějte krásné a hlavně klidné Vánoce!Čtenářka Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám doma bordel celkem furt, uklízím tehdy, když má přijít návštěva. No, moc jich k nám nechodí :))) Napekla sem perníčky a Klára je ujídá ve velkém. Stromek není, kapr není. Výzdoba není. Dárky naštěstí jo, to jsem se letos hecla. Šťastné a veselé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné Vánoce a hlavně, ať si to užijí děti! Ty ocení něco úplně jiného než uklizený byt :)

      Vymazat