čtvrtek 25. května 2017

Dula vs. soukromá porodní asistentka

Hodně lidí se mě ptá, jestli budu mít u porodu stejnou porodní asistentku jako u Matildy. Ne, nebudu. Tentokrát jsem se rozhodla využít služby duly, což někdy vyvolá velký otazník ve tváři. Jak to tedy s porodními asistentkami a dulami vlastně je? Je mezi nimi rozdíl? Je to úplně jednoduché. Pokud nechcete nikomu nic platit a je vám jedno, koho u porodu budete mít, tak prostě jedete do porodnice, kterou jste si vybraly, tam vám lékařka přidělí porodní asistentku, která má zrovna službu a s tou rodíte. Tady nemáte žádnou možnost volby a prostě berete to, co je vám přiděleno, ať vám osobnostně sedí nebo ne. Naštěsti, co jsem slyšela alespoň o brněnských porodnicích, tak většina porodních asistentek (PA) jsou zkušené a příjemné paní, které se vám opravdu snaží pomoci a vyjít vstříc. Nikdo vám ale nezaručí, že nenarazíte na nějakou uštěpačnou, vyhořelou nebo přepracovanou protivku...

Existuje tudíž služba, kterou některé porodní asistetnky na soukromo nabízejí a to je možnost zaplatit si k porodu právě ji a mít tak jistotu, že u porodu bude někdo, koho znáte, důvěřujete mu a hlavně jste se s ním už před porodem pravidelně setkávaly. Tyto porodní asistentky musí mít s porodnicí, kde chcete rodit, uzavřenou smlouvu, tudíž být vlastně svým způsobem její zaměstnanci, aby vás mohly samostatně provést celým porodem. V Brně jich takových, které nabízejí soukromě tuto službu, moc není. Nejvíce je těmto soukromým porodním asistenkám otevřena porodnice Vyškov, která je takovou vyhlášenou "alternativní porodnicí v kraji". Pokud byste chtěly rodit se svojí PA ve fakultní porodnici (Bohunice či Obilňák), tak na výběr z těch, které takto na soukromo fungují, moc nemáte (já vím o dvou). Já si tehdy u Matildy vybrala právě jednu paní porodní asistentku, která měla smlouvu s fakultní porodnicí, protože tam dříve pracovala na plný úvazek. Teď už chodí spíše k těmto "zaplaceným porodům" a zároveň vede agenturu, kde nabízí různé před a po poporodní kurzy, cvičení a podobně. Tahle paní mi od začátku osobnostně sedla a měla jsem k ní velkou důvěru. Navíc jsem k ní do agentury chodila na předporodní konzultace a vědomí, že ona povede můj porod, mě uklidňovalo.

Když se vám začne porod doma rozjíždět, tak k vám tahle soukromá PA většinou dojede domů a je s vámi až do té doby, než se rozhodnete vyrazit do porodnice, kde se o vás (pouze o vás, proto si ji také platíte, že neodbíhá i k jiným porodům) stará. Tyhle soukromé PA jsou v podstatě takové podnikatelky, které se ve svém oboru hodně vzdělávají, jezdí na kurzy a semináře a jsou minimálně šmrnclé znalostmi homeopatie, masážemi, laktačním poradenstvím a podobně. Pokud tedy narazíte na soukromou PA, která vám opravdu sedne, jsou to určitě ty nejlépe investované peníze. A že to není málo. Tahle služba, která většinou zahrnuje právě ta předporodní setkávání, pohotovost v době termínu vaše porodu, asistenci při porodu a laktační poradenství po porodu, vás vyjde tak na šest až osm tisíc. Já si tohle všechno zařídila s Matildou, ale jak asi víte, porod i tak skončil císařským řezem (článek o mém prvním porodu najdete ZDE). I když PA, kterou jsem tehdy měla, vůbec z ničeho neobviňuji a vím, že dělala co mohla, tak zpětně jsem si nakonec uvědomila, že ona i ta soukromá a vámi zaplacená PA je vlastně zaměstnanec porodnice a musí jít tak trochu "na ruku lékařům". Mám tedy pocit, že ke mně na konci, když už mě lékařka tlačila do císaře, nebyla úplně upřímná a tím pádem jsme to vzdaly. Ale to je na druhou stranu pouze můj osobní dojem a můžu s jistotou říct, že tahle PA, kterou jsem si tehdy vybrala, má skoro samé pozitivní reference a je to velmi zkušená paní.

A to je tedy důvod, proč jsem si tentokrát zvolila k porodu doprovod duly, která není nijak vázaná smlouvou s nemocnicí a to, že ji tam u porodu máte navíc, nemocnici pěkně zaplatíte (zhruba 1500Kč za přítomnost duly u porodu). Dula není lékařský personál a vlastně nesmí do porodu sama aktivně zasahovat. To je práce nemocniční PA, kterou při příjezdu nafasujete. Dula vás tudíž k porodu doprovází, informuje, povzbuzuje, pomáhá. Na rozdíl od porodní asistentky neposkytuje zdravotnické služby (oficiálně). Nesupluje ani nedubluje práci zdravotníků, ale spolupracuje s nimi. Dobré je, že personál v porodnicích už duly většinou zná, protože těch dobrých a zkušených mnoho není a tudíž se tam točí velmi často ty samé. Pro porodní asistentku je přítomnost duly u rodičky vlastně velká výhoda, protože jí tím ušetří spoustu práce a námahy. Dula vám tedy nebude při porodu na sále měřit ozvy miminka ani vás vnitřně vyšetřovat. Od toho je tam jejich porodní asistentka. Je to ale žena, která už asistovala třeba u stovek či tisícovek porodů, tudíž vám poradí polohu, bude s vámi prodýchávat kontrakce, masírovat vás, může vám nabídnout homeopatika či aromaterapii a pokud máte u porodu svého muže, tak se ho bude snažit co nejvíce zapojit, aby byl schopný vám ulevit od bolesti a nebyl jen psychickou podporou na židli v koutě. Dula má tzv. status informovaného laika. V knize o významu duly (M. Klaus, J. Kennell, P. Klaus: Mothering the Mother, 1993) se uvádí, že přítomnost duly u porodu snižuje počet císařských řezů o 50%, délku první doby porodní (fázi "otevírání") o 25%, použití oxytocinu o 40%, užívání léků proti bolestem o 30%, použití kleští o 40%, žádosti o epidurální anestezii o 60%.

Já hlavně spoléhám na to, že dula, kterou jsem si vybrala, a která mi byla doporučena mnoha spokojenými maminkami, ke mně bude tentokrát opravdu upřímná. Že mi řekne svůj názor i kdyby se neshodoval s názorem lékaře. Že mě psychicky podrží ve chvílích, když už to třeba budu chtít vzdát, a že bude oporou mně i muži. Samozřejmě se pak s vámi o svůj zážitek podělím. Cenově doprovod duly vychází zhruba stejně jako soukromá porodní asistentka, plus musíte zaplatiti nemocnici za to, že ji u porodu máte. Setkáváte se s ní pravidelně před porodem, poradí vám, pokud řešíte nějaký zdravotní problém, psychicky vás podpoří máte-li z porodu velké obavy. Také vás přijde navštívit po porodu a pomůže s kojením a cvičením.

Jediné, čeho se v souvislosti s mojí dulou obávám je to, že tu v době mého porodu nebude. Jede totiž v červnu na dovolenou a vrací se tři dny před mým termínem. Pokud by to tedy vyšlo tak, že bude pryč, nezbyde mi nic jiného, než do toho jít bez ní. Ale to je holt osud. Věřím, že to dopadne dobře a přesně tak, jak má. Matilda se narodila na den termínu, přesně 40+0, takže doufám, že v tomhle bude lišáček po ní. A kdyby se přeci jen rozhodl na svět vykouknout dřív, nějak to zvládneme i bez duly.

porod s dulou, dula, soukromá porodní asistentka, podpora u porodu

A co vy, máte zkušenosti s dulou nebo soukromou porodní asistentkou? Vzaly byste si ji k porodu?

8 komentářů :

  1. Osobní zkušenost nemám a zpětně toho ani nelituji, neboť můj vyvolávaný porod by ani s dulou či soukromou PA jinak než císařem dopadnout nemohl (ba hůře by mohl dopadnout třeba kleštěmi). Na pokoji v porodnici se mnou rodila slečna (prvorodička), která s sebou dulu měla. Porodila bez nástřihu, bez natržení, poměrně rychle a po porodu měla tolik energie, že dokázala hodiny uklidňovat mého syna, zatímco já se sotva otočila na posteli. Dulu tam před jejím vychvalovala a já se nedivila. V jistých případech dula nebo soukromá PA určitě smysl má a jsem na sebe zvědavá, zda si v případě dalšího těhotenství také nějakou zajistím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já samozřejmě vím, že ani přítomnost duly nezaručí hladký průběh porodu, ale myslím, že tomu může hodně pomoct. Mám spoustu kamarádek, které u prvního porodu dulu/soukromou PA neměly a u druhého tu už plánují. Mimo jiné třeba právě pro to, aby zapojily i své muže, kteří třeba jen seděli v koutě s bezradným pohledem v očích a žmoulali jim ruku... :)

      Vymazat
  2. U prvního porodu jsem měla stejnou soukromou PA jako vy, u druhého porodu jsem zvolila jinou soukromou PA, která ale neměla smlouvu s nemocnicí, takže vlastně byla na porodním sále v roli duly. Byla jsem s ní moc spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tuším, kterou tu druhou PA myslíte :) Skvělé, že jste byla spokojená, snad tentokrát budu taky :)

      Vymazat
  3. Zní to hezky, ale proč Vám tolik záleží na upřímnosti? Pokud se názor lékaře a duly nebude shodovat, tak co uděláte? Doktor přece taky viděl stovky či tisíce porodů a jeho cílem není ublížit mamince ani dítěti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cílem doktorů určitě není ublížit mamince ani dítě, ale mimo jiné je jejich cílem odbavit porod co nejrychleji. A to byl třeba důvod, proč jsem tehdy skončila na císaři - nebylo to nic akutního, kdy by miminku slábly ozvy nebo tak, ale prostě jsem jim zabírala porodní box už moc dlouho (skoro 12 hodin), což se neslučuje s postupem fakultní nemocnice... Co udělám? Nevím, rozhodnu se podle situace :)

      Vymazat
  4. U moji PA jsem mela opravdu pocit nezavislosti - mozna to bylo tim, ze nebyla zamestnancem, jen mela externi smlouvu, ze ve Vyskove muze vest porod, ale nebyl to jeji hlavni zdroj prijmu. Uvazuju ted, ze bych si ji vzala podruhe v Brne v roli duly (kvuli logistice by bylo lepsi Brno nez Vyskov).
    Jinak PA ma skolu, licenci, moznost inkasovat od pojistovny/nemocnice a pravni odpovednost (proto je treba postihnutelna za asistenci u planovaneho domaciho porodu - narozdil od duly). Myslela jsem, ze dula je levnejsi, tak me prekvapuje, ze rikas, ze stoji obdobne. Mozna ty vyhlasene duly si uz berou tolik..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dula i PA v Brně vyjdou opravdu cenově skoro stejně. Mě vlastně teď dula bude stát o tisícovku víc, než před dvěma lety soukromá PA. Ale pokud to splní účel, tak mi těch peněz líto nebude. V případě mého prvího porodu to asi byla trošku zbytečná investice...

      Vymazat