čtvrtek 15. června 2017

Nabaleno do porodnice

Tak jsem se konečně přinutila. Přece jen do termínu zbývá čtrnáct dní, takže už bylo pomalu na čase to nějak nabalit. Tašku jsem balila podle seznamu z předporodního kurzu, kam jsem chodila, když jsem čekala Matildu. A doplnila jsem si ji pár věcmi, které mi tehdy trošku chyběly. Některé věci budu ještě dobalovat přímo před odjezdem, protože je buď denně používám anebo je to jídlo, které by se zkazilo. Co jsem si tedy nabalila do svých dvou tašek do porodnice? Ano, mám nachystané dvě - jednu na porodní box a druhou větší (ta bude mezitím v autě a muž mi ji pak přinese) na oddělení šestinedělí. Někdo doporučuje i tašky tři a do té třetí dát věci vyloženě na miminko, aby se v tom lépe orientovalo. Já jsem nakonec věci pro sebe i lišáčka sbalila do jedné.

Taška na porodní sál:


taška do porodnice, co si nabalit do porodnice, balíme do porodnice


Karimatka. Beru si ji pro jistotu, kdybych potřebovala strávit delší dobu na kolenách na zemi, protože si myslím, že tahle poloha pro mě bude možná v kontrakcích nejpohodlnější. V porodnicích mají sice pár žíněnek, které vám určitě na požádání donesou, ale nechci riskovat, že budu třeba rodit v den, kdy bude porodnice praskat ve švech a žádná žíněnka volná nebude. Na kurzu nám tehdy zdlůrazňovali - buďme soběstační. Takže si ji raději beru sebou.
Jednorázové podložky velké. Instrukce od duly, určitě ví, na co se budou hodit.
Tři staré dobře savé ručníky. Opět instrukce od mé duly. Na místě si je nastříhá a budou sloužit na namáčení a přikládání jako obklad třeba na čelo nebo... jinam :)
Tři starší bavlněné plínky, které můžete odepsat, žínka - opět se můžou hodit na omývání, chlazení či zahřívání.
Červený ručník - na přikrytí miminka, až ho vytáhnou a položí vám ho na břicho. Červená barva je pro miminko, které strávilo svůj dosavadní život u vás v děloze, nejpřirozenější.
Teplé pohodlné ponožky - v případě, že mě i v těchto vedrech chytne zimnice, což se může klidně stát.
Pantofle/Crocsy - prostě něco gumového, s čím můžete i do sprchy.
Termofor na horkou vodu - na nahřívání bolavých zad, když třeba přijdou křížové bolesti.
Olej na masírování zad - já mám s arnikou a eucalyptem od Bioaromy.
Kapky do nosu - při minulém porodu jsem si ke konci docela pobrečela (hlavně zoufalstvím, protože porod nepostupoval, jak si můžete přečíst ZDE) a ucpal se mi totálně nos. Zažívat silné kontrakce po minutě se zacpaným nosem už raději fakt nechci.
Růžová voda ve spreji - to je taková příjemná relaxační vodička s krásnou vůni, kterou si můžu třeba ošplíchnout obličej a osvěžit se, když bude na boxu velké vedro.
Malinká ústní voda - při porodu člověk prostě někdy i zvrací a je docela fajn mít potom možnost si tu pusu vypláchnout.
Eucalyptový sprej - opět pro případ, že se mi zablokuje nos, tak aby se mi rychleji uvolnil.
Balzám na rty - na suché popraskané rty. Vemte si prostě cokoli co vám porod nějak zpříjemní!
Vietnamská mastička na bolest hlavy - to pro případ, že by mě při porodu chytla migréna, což se doufám nestane.
Volné gumičky do vlasů - vlasy by při porodu neměly být silně stažené, ale kdyby mi lezly do očí, strašně by mě to rozčilovalo.
Co na fotce chybí - pohodlné oblečení pro muže. Někde vám dají nějaký erár hábit, muž byl minule v kraťasích, tričku a pantoflích. Však jsme tam tehdy strávili celý den...
Jídlo:
Hlavně různé musli tyčinky, sušenky, čokoládu a hroznový cukr. Je prý dobré mít sebou i termosku s vývarem, takže pokud bude čas ho uvařit, beru ho. Nezapomeňte samozřejmě na jídlo pro chlapa - nějaký obložená chlebík nebo bagetka budou stačit.
Pití - Voda, džus a možná si ještě dokoupím ještě něco energiteckého jako je třeba kokosová voda (mají v DMku).
Dokumenty:
Porodní plán, pokud ho máte sepsaný. Přemýšlím, že vám sem jako inspiraci dám ten svůj. Psala jsem ho dohromady s dulou a je úplně jinak koncipovaný než byl můj porodní plán u Matildy. Ten jsem tehdy psala v bodech, nyní to mám spíše takovou formou krátkého dopisu porodní asistence.
Lékařské zprávy - pokud máte stejně jako já nějaká zdravotní omezení nebo operace, na co je třeba v porodnici důrazně upozornit.
Těhotenský průkaz (ten vám seberou, takže pokud ho chcete na památku, okopírujte si ho), zpráva od vašeho gynekologa pro porodnici, občanka, oddací list.

Taška na oddělení šestinedělí:


taška do porodnice, co si nabalit do porodnice, balíme do porodnice

Beru si dvě noční košile vhodné na kojení, i když hodlám určitě využívat ty erární nemocniční. Nicméně na návštěvy se možná převléknu raději do své.
Župan - těžko říct, jestli na konci června bude potřeba.
Dvě kojící podprsenky.
Nějaké ponožky.
Tři balíky poporodních vložek po dvaceti kusech. Nemá cenu brát víc, může vám to kdokoli přivézt.
Tři kusy síťovaných poporodních gatěk.
Jednorázové vložky do podprsenky.
Pantofle, oblíbený polštářek ("buďme soběstační"). Až si konečně koupím ten nový kojící polštář, nechám si ho potom také přivézt.
Ručníky, toaleťák.
Termofor opět na nahřívání.
Poporodní kruh na sezení - ten jsem minule po císaři nevyužila, tak třeba tentokrát ano.
Stahovací pás - já jsem si ho nasadila v porodnici hned druhý nebo třetí den, aby se bříško začalo dávat rychle do kupy, ale nutnost to určitě není.
Kindle/tablet/notebook - protože lišáček bude samozřejmě spavé a hodné miminko a já budu mít v porodnici spoustu času relaxovat a přečíst konečně nějakou knížku (haha).
Kosmetika:
taška do porodnice, co si nabalit do porodnice, balíme do porodnice

To, co prostě samy doma denně používáte
Já tento pleťový krém od Bioaromy, který si do tašky přihodím až v den odjezdu.
V DMku jsem si nakoupila miniaturní sprcháč, pastu na zuby, krém na ruce...
Hojivý gel na hráz Mithra - ten se vám bude hodit na poporodní poranění. Měla jsem ho sebou už minule, ale nakonec jsem ho přenechala jiné mamince, protože jsem ho po císaři nepotřebovala.
Teatree a levandulový olejíček - to je taková super vychytávka, kterou nám poradili v kurzu. Do malé pet lahve (ideálně s tím sportovním uzávěrem) nalijete vodu, do toho kápnete od každého olejíčku pár kapek a pokaždé, když půjdete na záchod, tak si tím budete zároveň polévat svoje ehm... partie. Je to fakt výborný pomocník, nemusíte tím pádem po každém navštívení záchodu do sprchy a navíc si tím ránu čistíte a hojíte. Opravdu doporučuji!
Mast na bradavky - co si budeme povídat, ta první přisátí a první dny až týdny kojení jsou docela masakr...

Pro miminko do tašky:


taška do porodnice, co si nabalit do porodnice, balíme do porodnice


Záleží jestli chcete využívat erární oblečky nebo si miminko rovnou obléct do svého. Moc toho tedy vlastně nepotřebujete.
Jeden balík newborn plínek (další vám můžou dovézt).
Nějaké ty oblečky, ideálně nic, co se dává přes hlavu.
Tenké rukavičky (některá mimča se rodí s opravdu dlouhými nehty, tak aby se nepoškrábal), čepička.
Látkové plínky na utření, přikrytí.
Zavinovačka (já si beru jednu tenkou letní "swaddle me" a pak klasickou rychlozavinovačku po Matildě).
Dudlík (ale třeba Matilda dudlík nikdy neměla).
Mastičku na zadeček (já mám přírodní Olinku)
Mycí olej na zadeček Medvídek + nastříhané ubrousky Perlička (šetrnější varianta než chemické vlhčené ubrousky).

Co si ještě nezapomenout přihodit do tašky v den odjezdu?


Tak určitě nějaké to čerstvější jídlo pro vás, jídlo pro muže, vývar v termosce, ovoce...
Mobil, sluchátka, foťák a nabíječky.
CD přehrávač + cédéčka nebo repráček k mobilu pokud chcete mít vlastní hudbu (na nadstandardních pokojích sice většinou CD přehrávač mají, ale na kvalitu bych se moc nespoléhala).
Hotovost - za otce (a dulu) u porodu platíte pěkný balík a věřte, že jen co mimčo vytlačíte, už vašeho muže poženou k pokladně, aby to zaplatil.
Oblečení na porodní box pro muže.
Tašku na vaše civilní oblečení.

Tak snad jsem na nic nezapomněla. Budu ráda za vaše doplnění, tipy, co jste měli s sebou v porodnici vy nebo co vám tam třeba nakonec chybělo.

8 komentářů :

  1. Ty jsi tak pečlivě připravena, klobouk dolů. Za mě jen poznámka- rodila jsem v únoru a župan vůbec ne vytáhla z kufru, nebyl potřeba (stejně jako porodní plán, ale to je jiný příběh- v hlavní roli s úžasnou PA). Na takováta poranění dole mi pomohl hemagel a dubová kůra. Otec u porodu byl zdarma, jako nesezdaná jsem musela mít i papír, že dítě bude mít otcovo příjmení, a prohlášení otce, že je otcem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já rodila Matildu v dubnu a župan jsem hodně využila, zvlášť, když mě kvůli komplikacím po císaři vozili po celém areálu nemocnice nebo, když u mě byla návštěva. Otec u porodu se v Brně neplatí jen v jedné porodnici a možná ve Vyškově, jinak ve fakultní ano (500Kč, tuším, dula 1500Kč).

      Vymazat
    2. Tak to je jiná, já vlastně vůbec nevystrčila paty z pokoje, snad jen na kontrolu kyčlí jsem musela přejít přes chodbu :-)

      Vymazat
  2. Paráda! Ještě ten porodní plán. Fakt mě to zajímá ... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. lahev s pitkem typu rajec. clovek se napije a nepolije ��
    a aplikace v mobilu na kontrakce. koukala jsem na mobil a kdyz jsem myslela, ze uz odpadnu, tak me uklidnilo ze uz jen par sekund :D
    hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  4. Vlhčený toaletní papír! :-) při řirozeném porodu tedy..

    OdpovědětVymazat
  5. Při druhém porodu jsem využila hlavně mobil s datovým připojením, knížku (tu jsem bohužel rychle dočetla), jídlo a pití, vlastní domácí oblečení pro sebe a pro miminko. Tři dny v porodnici mi přišly jako neuvěřitelná nuda. Asi jak jsem zvyklá pořád kmitat kolem dětí, domácnosti, práce a pořád tak trochu nestíhat:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Bonus symbols normally replicate the game’s theme very closely. Multiplier – These symbols multiply a regular payout by a certain amount|a specific amount|a sure quantity}. A 메리트카지노 multiplier {can be a|is normally a|could be a} standard image and will enhance the payout of a profitable combo.

    OdpovědětVymazat